自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

點樣可以把書本面頁包到好似圖書館的甘硬呢?

我想把一些心愛的書本包得靚靚, 點樣可以整到圖書館個d書甘樣呢? 謝謝!

別墅

Re: 點樣可以把書本面頁包到好似圖書館的甘硬呢?

我有個朋友都係咁,不過佢係拿出去比錢人地整架,好似有d專業既書店幫人造架.

:-P
hui_bb 寫道:
我想把一些心愛的書本包得靚靚, 點樣可以整到圖書館個d書甘樣呢? 謝謝!

大宅

只要去大書局/文具店e.g.商務,買一卷大嘅透明膠紙,好似貼窗嗰D咁,如果找不到就問吓店員,佢哋會知你想買乜,剪好大約書嘅size(大一點無所謂),然後慢慢貼在書皮上,如果size大咗,就用cutter將多餘嘅邊cut咗去,咁就OK,其實圖書館D書都係咁包。

別墅

But I found those books in the library are always with hard cover. How to add a hard cover? ?-(
sherry 寫道:
只要去大書局/文具店e.g.商務,買一卷大嘅透明膠紙,好似貼窗嗰D咁,如果找不到就問吓店員,佢哋會知你想買乜,剪好大約書嘅size(大一點無所謂),然後慢慢貼在書皮上,如果size大咗,就用cutter將多餘嘅邊cut咗去,咁就OK,其實圖書館D書都係咁包。

大宅

你係圖書館睇到有d書, 吾係包裝成咁架, 係本身供應商比佢地時巳經係硬皮書, 但吾係每一本書都有出硬皮封面~

子爵府

圖書館既書係將書封面拆開,加上一層硬紙皮,再貼返原有封面,過膠。所以你會睇到封面最邊處有較多白色空位,同我0地平時買返既書有0的唔同。

大宅

好媽媽勳章

其實圖書館果d硬皮書, 並不是現成的, 是由囚犯在懲教署工 業組管理的工場入面做的

第三業務組負責:書 籍 訂 裝

至於是用什麼方法, 我便不知道了

惡少 寫道:
你係圖書館睇到有d書, 吾係包裝成咁架, 係本身供應商比佢地時巳經係硬皮書, 但吾係每一本書都有出硬皮封面~

大宅

如來如此! Thanks! 識多一樣野~

不過有d書本身真係有出硬皮封面既版本~我係台灣見過~

imuran 寫道:
其實圖書館果d硬皮書, 並不是現成的, 是由囚犯在懲教署工 業組管理的工場入面做的

第三業務組負責:書 籍 訂 裝

至於是用什麼方法, 我便不知道了

首頁

尾頁

跳至