懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

咁都可以攞綠卡?

如果只要在美國 / 加拿大 / 英國生BB,BB就可以自動成為當地公民,盡享公民權利......
如果搭去當地機票只係幾百蚊,航程只需一兩個鐘,而airline又唔會拒絕臨生的大肚婆搭機......
如果去當地生BB器材醫術又勝過香港多多倍......
最緊要係,如果當地海關亦會任由大肚婆(就算臨生!)自出自入.....

平心而論,應該也會有不少香港孕婦 "撲" 去那邊產子......

所以我覺得雖然我地D大肚婆福利比內地來港孕婦分薄晒,的確好激氣,但其實都唔駛鬧到佢地咁絕,要鬧就留返啖氣鬧政府!!!!!

大宅

Re: 咁都可以攞綠卡?

agree.

"最緊要係,如果當地海關亦會任由大肚婆(就算臨生!)自出自入....." This is the main issue. In US, the immigration officers will reject 大肚婆 to get in even if the 肚 is not too big yet.

"要鬧就留返啖氣鬧 HONG KONG (and Chinese govt if we dare) 政府!"

男爵府

醒目開學勳章

納奧美 寫道:
如果只要在美國 / 加拿大 / 英國生BB,BB就可以自動成為當地公民,盡享公民權利......
如果搭去當地機票只係幾百蚊,航程只需一兩個鐘,而airline又唔會拒絕臨生的大肚婆搭機......
如果去當地生BB器材醫術又勝過香港多多倍......
最緊要係,如果當地海關亦會任由大肚婆(就算臨生!)自出自入.....

平心而論,應該也會有不少香港孕婦 "撲" 去那邊產子......

所以我覺得雖然我地D大肚婆福利比內地來港孕婦分薄晒,的確好激氣,但其實都唔駛鬧到佢地咁絕,要鬧就留返啖氣鬧政府!!!!!

US custom係有權唔比孕婦入境(if you are not their PR)
而多數airline亦都要孕婦provide doctor's letter先比上機

子爵府

好媽媽勳章

但係我地o既海關話怕違反人權, 唔知點reject 呢
仲有, 我地o既kcr 同直通巴士, 亦唔會要孕婦provide doctor's letter 先上車.....
所以, 我地o既高官咪話好難囉.....

首頁

尾頁

跳至