意見反饋
義工
跳至
[澳門] 好唔開心......

複式洋房

國民生產總值:279

好唔開心......

唉~~~~~~~~~~~~
今日去完檢查,醫生話我血糖高左,要再去抽多次血,仲要係一朝要抽4支 ,都唔明點解我本身血糖低,有左bb之後就變左血糖高......仲要俾醫生丙,話我做乜食咁多飯......大佬~咁唔夠飽就梗係食多d架啦~我又未生過bb,我點知食飯都會有糖尿病架啫~ 唔好話佢係我主診醫生都唔早d教多要食多d乜,食少d乜,次次都係出左事先黎丙我,你估我想架咩~
一有左bb已經中左胛擴,要每兩個星期都要抽血同睇醫生......跟住又話懷疑bb會畸形,要抽羊水......而家又話有糖尿病......
點解人生bb我生bb,咁多人都冇事,而我就乜都有份 :-( ,一個月要上10幾次山頂,真係受夠喇~~
我真係覺得自己好冇用,生完依個之後,我驚我唔敢再生第二個...... :cry: 真係好唔開心.....諗過放棄

洋房

國民生產總值:461

Re: 好唔開心......

winnieun:
你同我一樣,未有bb之前就血糖低,,,
有左之後就話血糖唔正常o咼....
唔好唔開心啦...........我有bb個時都係血糖高,,,,
之後仲要日日拮手指,驗4次血糖,最初我都唔開心架,,,,
又麻煩,但拮多幾次就慣左啦.....
winnieun 寫道:
唉~~~~~~~~~~~~
今日去完檢查,醫生話我血糖高左,要再去抽多次血,仲要係一朝要抽4支 ,都唔明點解我本身血糖低,有左bb之後就變左血糖高......仲要俾醫生丙,話我做乜食咁多飯......大佬~咁唔夠飽就梗係食多d架啦~我又未生過bb,我點知食飯都會有糖尿病架啫~ 唔好話佢係我主診醫生都唔早d教多要食多d乜,食少d乜,次次都係出左事先黎丙我,你估我想架咩~
一有左bb已經中左胛擴,要每兩個星期都要抽血同睇醫生......跟住又話懷疑bb會畸形,要抽羊水......而家又話有糖尿病......
點解人生bb我生bb,咁多人都冇事,而我就乜都有份 :-( ,一個月要上10幾次山頂,真係受夠喇~~
我真係覺得自己好冇用,生完依個之後,我驚我唔敢再生第二個...... :cry: 真係好唔開心.....諗過放棄

民房

國民生產總值:49

winnieun :唔使唔開心喎,好多人第一次飲糖水驗到有血糖高,之後上山頂抽血就冇事.
但係你個主診醫生都好衰,事先唔教你食d乜,仲要出左事先黎丙你都好過分 你 係邊到睇產前保健嫁?

複式洋房

日清,
咁拮手指痛唔痛架?係咪要拮到生?洗唔洗日日上醫院?
同埋你果陣係咪都戒哂所有既甜野?生果食唔食得架?有d人又話生果有好多果糖,但係我又成日飲橙汁,其實飲唔飲得架?
平時既飲食又要注意d乜?除左小食多餐之外,係咪唔好食咁多澱粉質?食多d肉同菜??
唔好意思,一時間問咁多問題添~

複式洋房

naka,
我一路都係山頂睇,因為初初有左時就check到有甲擴,所以要轉左上高危妊娠科同內科一齊睇. :cry:
其實我之前都諗住係時候轉返去鏡湖,因為我想o係鏡湖生,等屋企人黎都方便d,但係而家睇黎都唔洗旨意轉,我怕返鏡湖睇咁多野(又甲擴,又糖尿),未生阿b出黎,我已經破左產

大宅

國民生產總值:1214

唔好咁唔開心啦,我都係喎
果4杯糖水超難飲,好似飲藥水咁 同埋果4個鐘好難捱,好sleepy
心銘開心遊樂園寶貝心銘豬

大宅

其實都好平常ja,唔洗灰心
我果時係租機ga,因為一來方便d,唔洗朝朝係醫院出出入入,又其是雨天呀,好危險ga
用到生時大概要洗56佰蚊到,我覺得d護士拮得我好痛呀 自己租機可以控制d力度,無咁痛

大宅

咁講真最初聽到e生講話有妊娠糖尿病都好唔開心ga,但係之後只要你照住e生吩咐就得啦,唔好食咁多甜野
早,午,晚3餐要定時,晚餐最好唔好超過8點,晚餐食完之後要行下街傘步大概半個鐘,我果時比我拮手指的血糖報告e生睇,e生仲叫我食多餐宵夜tim 因為血糖太低bb會唔夠營養ga

民房

國民生產總值:49

winnieun,你唔好飲太多橙汁或生果,因為好多果糖.澱粉質要食少d,如你有飲孕婦奶粉都要停.
不如你試下去鏡湖第二門診了解下,聽人個到好似唔使$

珊瑚宮

國民生產總值:107677

好媽媽勳章 畀面勳章

我想問..胛擴係咩??

唔好唔開心啦...個個大肚婆第一次大肚當然乜都唔識..最緊要個bb冇事

大宅

國民生產總值:4906

鏡湖六個月後就吾使錢架啦,你快d去睇啦,其實血糖高都好普遍,吾使咁擔心喎,個高危妊娠科係個名改得衰d者

洋房

國民生產總值:291

唔好唔開心啦, 我生完3 個月啦, 前日都仲要拮手指, 由生之前飲糖水, 生之後幾乎個個醫生護士都話我, (阿b 九磅幾呀), 梗係食好多, 查實我餐餐食一啖飯咋.. 只要bb 好, 咩都無計啦!

大宅

國民生產總值:2310

winnie,
首先﹐唔好唔開心。你嘅心情應響到BB仲犀利。
Then, you need to know that 孕婦糖尿係好普通。要自己識得控制lor. 唔好食咁多粉麵飯飽。果汁都no good 啦﹗係都係食D唔甜嘅火龍果。食多D瓜菜。
我地鋪頭係做醫療嘅﹐好多媽媽黎租血糖機。有肥有瘦﹐好多都係因為有左﹐所以D hormones 亂晒先有。生完BB又可以正常返。所以唔好擔心咁多。
你覺得喺鏡湖生方便屋企人D。。。唔緊要啦﹐幾日又出院﹐同埋個幾日﹐我就真係唔係咁想見人 lu.... 山頂咁多野都唔洗錢﹐其實係好好嘅福利﹐要好好利用。

男爵府

國民生產總值:6866

winnieun 寫道:
naka,
我一路都係山頂睇,因為初初有左時就check到有甲擴,所以要轉左上高危妊娠科同內科一齊睇. :cry:
其實我之前都諗住係時候轉返去鏡湖,因為我想o係鏡湖生,等屋企人黎都方便d,但係而家睇黎都唔洗旨意轉,我怕返鏡湖睇咁多野(又甲擴,又糖尿),未生阿b出黎,我已經破左產

winnieun
點解唔繼續係山頂睇?山頂D醫生比起鏡湖有料好多架!係咪睇緊唐醫生呀?你可以兩邊都睇架!
我個陣時都係睇佢我都係高危一族 我睇過鏡湖!超無料到仲係睇劉佩敏醫生添!佢都承認佢o地醫院唔及山頂婦產專業添!好多時都要睇番晒山頂個邊d野同埋跟番佢d既方法架!
你可以睇一兩次鏡湖,睇第一門診先至好喎!第二門診唔睇好過睇!等佢o地有你既記錄,然後生個陣就去鏡湖生就ok架啦!hehe因為我第二胎都諗住係咁,係鏡湖生可以休息下嘛!但我一定堅持係山頂做產檢囉! :mrgreen:

大宅

Yes, 唐醫生好掂。我而家都係比佢跟緊。

男爵府

MegumiSan 寫道:
Yes, 唐醫生好掂。我而家都係比佢跟緊。

MegumiSan
恭喜你吖!就快做第二任媽咪啦 Ryan就好啦咁快就有小bb陪佢一齊玩啦
預產期幾時吖?小心保重喎!我都好想幫him him生番個弟弟or妹妹同佢玩吖!但出年先至努力!因為想夾番d第二時讀書時間!

大宅

macaogirl,
Thank you so much. Yes, Ryan好快有小BB“比”佢玩。。。
要夾讀書時間﹖嘩﹐我嘅planning skills 真係好差﹐我完全無稔過哩D野。我都係早幾日先知就黎要稔kindergarten D野。。。你開始plan 未﹖點plan?
預產期係next Easter.

男爵府

嘩!好吖!個陣時出世天氣開始暖,到報讀幼稚園時剛剛好適齡
你諗住同Ryan報邊間幼稚園呀?我o地諗住報培華or澳大附小 k2會去考下培正睇下收唔收囉!唔讀國際學校啦!冇保障
我都冇咩plan架!我自己係咁而計計下咋!最快都要出年8,9月先至開工,咁到時bb就會係08年5,6月出世囉!希望可以成功啦!
咁你諗住去邊度生?返hk?我識有個醫生朋友佢去美國生,好鬼誇
check pm pls!

大宅

謙媽﹐
覆左啦﹗

複式洋房

係架!?原來妊娠糖尿病係好普通架??咁我都唔洗咁驚 :idea:

同埋原來山頂係好過鏡湖架?依層就真係唔清楚lu,可能從來都未去過山頂睇醫生啦~同埋自細就俾"謀財害命"理論影響左,所以對山頂有d誤解添~but anyway,我都係諗住留係山頂睇喇,因為佢地跟開嘛......

MegumiSan,我都係睇唐醫生架,你又係呀,咁o岩既?但係你又點解要去果道睇既?我都覺得唐醫生好勁呀,但係就好似串左少少咁囉,有時問多句都好似唔願答......可能因為多人呱~又或佢覺得我好多野都應該識呱~~

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.