跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

bb訓覺時發出好大既吼叫聲+瞓得少+扭抱哭

兩周開始bb訓覺時發出好大既吼叫聲+瞓得少+扭抱哭

bb 今日1m2d,頭兩星期bb食完就瞓,每日瞓到4轉,每次有3-4h,但自從day14開始,明顯愈瞓愈少,半夜訓覺時(通常是入睡後2-3h)便會開始每分幾至幾分鐘發出好大既吼叫聲或ng ng聲,叫時會撐下手腳,但沒有醒,仲好似訓緊,無喊,不過就好大聲,大聲到嘈住老公,有時bb在房關上門,在廳都好清楚聽到d ng ng聲,

初時問過99,亞媽都話正常,但情況日漸惡化,由初時維持半個鐘,到而家滿月後成幾個鐘,不單是半夜,連日頭訓覺時都會,而家bb除了晚上00:00- 03:00這段時間瞓得最靜外,其餘時間都噪住來瞓,仲成日要抱住先肯瞓,我好擔心,她而瞓得少,前幾日開始由早上7點到晚上12點都只係瞓得3- 4hr,仲要係瞓幾個字就喊醒,唔可以放低,勁扭抱,真擔心番工後家中淨得工人唔知點算 究竟bb係咪唔妥呢?想帶bb去看醫生,但又唔知看甚麼醫生,兒科還是普通家庭醫生呢? :-( :-( :-(

別墅

Re: bb訓覺時發出好大既吼叫聲+

我bb訓覺時都會出下聲,撐下d手手腳腳,好似大人發夢咁。不過無你個b咁厲害。
你日頭會唔會同佢玩得好開心呀,d小朋友都會日頭玩得好興奮而夜晚訓果陣會發夢喎。

大宅

2019勳章

be,
我個BB都係,越來越退步,日頭訓得仲少,抱成半個鐘頭,以為佢熟睡,點知放落床唔夠十分鐘就哭,又要抱,其實我都開始接受佢依個特性,但有D親人會覺得我地唔識湊先攪到佢咁。
我明天去健康院打針及檢查,等我問下姑娘,睇下係咩事,再同你講!

男爵府

我個女都有,佢瞓瞓下會伸懶腰,打喊路,扭來扭去,依依呀呀,唔唔聲咁,有時會打開眼,但係佢1-2分鐘就會自己瞓返,呢個情況都係滿月後先有,我姑媽話佢咁做係要消耗體力,睇書就話佢諗起日頭見過嘅人同事,係瞓覺嘅時候會重溫一次記憶,係睡眠中學習,但我亞女就未試過咁而扭抱.

未經本人許可, 不得轉載

別墅

Re: bb訓覺時發出好大既吼叫聲+瞓得少+扭抱哭

好有同感, 好在日間有表姐幫手湊咋,
d老人家講和上次打針問個醫生話呢d係我地中國人叫做扭百日, 醫生仲講bb頭三個月會有個適應期, 每個bb適應期時間唔同, 我希望我個b快點過渡呢個適應期啦:-( :-( :-( :-(
be 寫道:
兩周開始bb訓覺時發出好大既吼叫聲+瞓得少+扭抱哭

bb 今日1m2d,頭兩星期bb食完就瞓,每日瞓到4轉,每次有3-4h,但自從day14開始,明顯愈瞓愈少,半夜訓覺時(通常是入睡後2-3h)便會開始每分幾至幾分鐘發出好大既吼叫聲或ng ng聲,叫時會撐下手腳,但沒有醒,仲好似訓緊,無喊,不過就好大聲,大聲到嘈住老公,有時bb在房關上門,在廳都好清楚聽到d ng ng聲,

初時問過99,亞媽都話正常,但情況日漸惡化,由初時維持半個鐘,到而家滿月後成幾個鐘,不單是半夜,連日頭訓覺時都會,而家bb除了晚上00:00- 03:00這段時間瞓得最靜外,其餘時間都噪住來瞓,仲成日要抱住先肯瞓,我好擔心,她而瞓得少,前幾日開始由早上7點到晚上12點都只係瞓得3- 4hr,仲要係瞓幾個字就喊醒,唔可以放低,勁扭抱,真擔心番工後家中淨得工人唔知點算 究竟bb係咪唔妥呢?想帶bb去看醫生,但又唔知看甚麼醫生,兒科還是普通家庭醫生呢? :-( :-( :-(

複式洋房

我都同be差唔多情況,不過BB有時可以由半夜睡到五點半左右,多D同BB傾計,叫佢乖D ,佢有性會明白你架,唔好咁擔心啦。

大宅

陪月勳章

各位,

我bb於十月尾出生,也有以上問題.幸好99及我媽媽是婦產科護士把問題解決. 第一,我bb食完奶後,很難才可掃風,開頭不懂掃風,所以積累很多風在肚,使她不可安睡.99有個星期六,花了兩個小時,不停用不同方法掃風,把積累的風掃走,她便可以安睡.以後我掃風都不偷懶.

解決了這樣後,後來發現她有肚風,經常於特定時間尖叫,大喊,連續很久,這情況99話沒法解決,只有等她長大約三四個月才可改善.後來,我媽媽試每日用蛋加銀器按肚,而我每日和她做全身按摩.她的情況有好轉,有肚風的時候,也不會尖叫,大喊那麼利害.

希望我的經驗可以幫到你.

Maggie

伯爵府

m12chan3,
感謝你的分享,我又係唔識掃風,加上埋身餵人奶又話不用掃!結果相信BB因此積左好多風係肚仔:-( :-( :-(
請問用可否詳細形容下點用'用蛋加銀器按肚',
1.蛋是先烚熟,銀器是放在蛋中心?
2.按肚─肚臍周圍嗎?是按不是look?
3.蛋要熱或冷?
4.一日按多少次?每次按幾耐?
5.該銀器可番用嗎?會變色嗎?
6.我家沒有銀器,買隻介指可以嗎?
有勞指教

m12chan3 寫道:
各位,

我bb於十月尾出生,也有以上問題.幸好99及我媽媽是婦產科護士把問題解決. 第一,我bb食完奶後,很難才可掃風,開頭不懂掃風,所以積累很多風在肚,使她不可安睡.99有個星期六,花了兩個小時,不停用不同方法掃風,把積累的風掃走,她便可以安睡.以後我掃風都不偷懶.

解決了這樣後,後來發現她有肚風,經常於特定時間尖叫,大喊,連續很久,這情況99話沒法解決,只有等她長大約三四個月才可改善.後來,我媽媽試每日用蛋加銀器按肚,而我每日和她做全身按摩.她的情況有好轉,有肚風的時候,也不會尖叫,大喊那麼利害.

希望我的經驗可以幫到你.

Maggie

大宅

我個女又係咁,呢幾晚,晚晚同佢博鬥到3,4點.都唔知點搞佢好

大宅

原來個個 bb 都係咁, 我都無咁驚, 之前 bb 係夜晚可以瞓到 4-5 個鐘, 而家就15-30分鐘就開始撐手撐腳 + 大叫 + 扭抱住瞓, 真係無晒辦法 我已經同佢博鬥左幾晚, 好攰呀呀呀 ~~~ 唯有日頭盡量瞓番, 實行同 bb 一齊瞓 ~~~

kylieman 寫道:
我個女又係咁,呢幾晚,晚晚同佢博鬥到3,4點.都唔知點搞佢好

大宅

陪月勳章

Hello Be,

1.蛋是先烚熟,取走蛋黃,把銀器放在中間,用紗巾把蛋包好,試一試溫度,不要太熱,以後在bb肚子順時針方向打圈.
2.是look肚臍周圍
3.我一日look一次, 每次約十分鍾
4.如果肚子有風,該銀器會變黑色,用砂粉清潔便可
5.如果唔想買銀器,可用粗鹽代替.

希望以上資料可幫到你.

Maggie

別墅

呢個方法係真係去到風咖,我記得我大肚果陣,有次撞瘀左隻腳,奶奶都係咁樣放隻銀介子入隻蛋度叫我老公幫我碌,碌完隻介子真係變左黑色呀!!
m12chan3 寫道:
Hello Be,
1.蛋是先烚熟,取走蛋黃,把銀器放在中間,用紗巾把蛋包好,試一試溫度,不要太熱,以後在bb肚子順時針方向打圈.
2.是look肚臍周圍
3.我一日look一次, 每次約十分鍾
4.如果肚子有風,該銀器會變黑色,用砂粉清潔便可
5.如果唔想買銀器,可用粗鹽代替.
希望以上資料可幫到你.
Maggie

子爵府

我個b一喊又係成q日尖叫架,係咪即係有風呀,因為我每次掃風都係唔過10min掃唔到我就放棄架啦,點先知bb個肚有無風呀?唔怪得個b訓唔長時間啦,成日訓几個字就醒﹗

別墅

不如你試下碌雞蛋個方法啦,睇下隻介子黑唔黑咪知佢有無風囉...
水怪 寫道:
我個b一喊又係成q日尖叫架,係咪即係有風呀,因為我每次掃風都係唔過10min掃唔到我就放棄架啦,點先知bb個肚有無風呀?唔怪得個b訓唔長時間啦,成日訓几個字就醒﹗

子爵府

tracyps

hehe 好似好麻煩咁喎﹗我比較懶﹗而且點放隻介子落隻egg中間呢?

伯爵府

Hello Maggie,

多謝你的寶貴資料,我今晚就會即刻試,但我買唔切銀器,你說粗鹽可以,請問要放多少才足夠呢?

p.s. 我亞媽買左成百隻雞蛋比我做紅雞蛋,查實我唔使做紅雞蛋,正愁緊唔知點處理咁多蛋,而家真合用了

伯爵府

水怪,
為了bb好,亦為你自己好,再煩d都要架啦~
每次bb喊唔停口,我都會這樣想─其實bb喊都因為唔舒服,bb唔舒服都因為我自己唔識湊,識湊就唔會攪到bb成肚風,試想自己肚子痛都依呀鬼叫啦,所以我就會好同情我的bb,鄧bb可憐:-(

切開隻蛋咪可以放隻介子落隻egg中間囉

水怪 寫道:
tracyps

hehe 好似好麻煩咁喎﹗我比較懶﹗而且點放隻介子落隻egg中間呢?

子爵府

2019勳章

多謝大家分享,我bb又係咁,見到佢都辛苦,希望呢個方法幫到佢啦

大宅

陪月勳章

Hello Be,

粗鹽放一匙便可以.此方法需要有恆心,我都同bb ”look”了兩個星期才見效,她會放很多屁.

祝你及bb身體健康.
Maggie

大宅

我囡囡都係咁樣"...成日中午訓覺都係道we wa 鬼叫...
但係佢通常都係日頭先會訓得咁差...反而夜晚就訓得好好"...
唔知係唔係因為訓得差...而家佢對眼都成對黑眼圈出晒黎啦"

首頁

尾頁

跳至