意見反饋
義工
[2005年] 你地會唔會同小朋友去打肺炎鍵球菌針呀?

子爵府

國民生產總值:14678

你地會唔會同小朋友去打肺炎鍵球菌針呀?

打唔打好呢?

請分享下!

等待驗證會員

國民生產總值:1211

Re: 你地會唔會同小朋友去打肺炎鍵球菌針呀?

yuki妹係六個半月嘅時候己經打咗第一次架啦,佢係一歲嘅時候就打埋最後第三支針了,我自己本人覺得打咗當買個安心囉,(費時日後有事嘅時候就會埋怨自己點解唔打呢?)
黎緊月尾會同yuki妹佢打埋水痘針...

quote]
yau_grace 寫道:
打唔打好呢?

請分享下![/quote]

侯爵府

國民生產總值:21251

打晒4針tim lu, 下個月打埋水痘針 !
買個安心 , 費示後悔lor

不過講真有d人又話咩"天生天養" 由得佢 , 唔駛打ga !以前d人咪一樣冇打 !
睇你接唔接受倒bb發病時個辛苦樣lor
不要為孩子將來的學習發展而擔憂,只要孩子健康快樂地成長便是我最大的心願

大宅

國民生產總值:2347

我同你地一樣,肺炎鍵球菌針已經打哂.遲d再打埋水痘針.就算日後真係出水痘都冇發得咁犀利麻.仲有如果打完又真係冇出水痘.咁日後就唔會"生蛇".我就係"生過蛇"真係好痛好辛苦.所以我都主張避到就避,買過安心囉.

珍珠宮

國民生產總值:37107

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我都未打,下個月會打,之前問過醫生,佢話1歲後打就打小1針,所以下個月會打.

大宅

國民生產總值:3131

已經打咗第一針。其實小朋友開始去人多的地方都係打肺炎鍵球菌針針穩陣D。

yau_grace 寫道:
打唔打好呢?

請分享下!
We live by faith, not by sight............

大宅

國民生產總值:2368

我BB都打左第一針啦!!!
1歲之後只係打兩針咋!

別墅

國民生產總值:592

哎呀呀....我剩係幫亞女打左健康院D針咋,我都想幫佢打肺炎鍵球菌針,但係可唔可以話我知係咪普通診所有得打GA啦? 同埋大概幾錢一次GA

另外,打左水痘針係咪唔會出水痘GA啦??

唔好意思,我咩都唔識
心怡豬網誌click here

子爵府

國民生產總值:14678

下~ 乜咁早就要打架喇?
我仲以為一歲後先打

我見一歲針打左, 歲半針又未到,
諗住呢個月同佢打肺炎鍵球咋.

乜原來肺炎鍵球唔止打一次?
唉~~ 我呢個媽咪真係烏啄啄.

侯爵府

國民生產總值:24209

好媽媽勳章 畀面勳章

其實係唔係細過2歲既小朋友先係肺炎鍵球菌高危一族呢, 咁阿仔咪要快d打囉,唔係打左只cover到2歲好似好浪費咁

大宅

國民生產總值:3131

通常私家普通診所都有唔同種類的預防針可以打,而打水痘針係因為小朋友出水痘時無咁嚴重,小朋友比較舒服。

無休 寫道:
哎呀呀....我剩係幫亞女打左健康院D針咋,我都想幫佢打肺炎鍵球菌針,但係可唔可以話我知係咪普通診所有得打GA啦? 同埋大概幾錢一次GA

另外,打左水痘針係咪唔會出水痘GA啦??

唔好意思,我咩都唔識
We live by faith, not by sight............

男爵府

國民生產總值:6913

睛靈勳章

上次我去聽肺炎鍵球菌針的talk, 那醫生說如不常接觸小朋友可不用打住, 大d打都無問題, 因為早打小朋友又要捱多支針. 遲打己過了的歲數係唔駛補打的. 而且一支都非常昂貴.

所以我會歲半先打, 2歲左右打水豆.

男爵府

國民生產總值:8649

http://www.worldfamily.com.hk/newsletter/DWE/WorldExpert_eDM/
They have special offer, I joined aldy......

大宅

國民生產總值:3887

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會呀. 我囝囝已經在12個月打了水痘針及在13個月打了肺炎鍵球菌針第一針.

大宅

國民生產總值:1029

winky,
如果你有帶bb去會所玩就早d同bb打水豆針,我有個friend個bb未趕及打針,就歲半出水豆,勁辛苦!
我d學生有打,就只係出2粒,佢唔講我地都唔知。因為水豆的潛伏期有2-3週長,未見有水豆,已經傳染比人。大家小心小心。
我教個班,10月時爆水豆,被隔離成個幾月,個囡個時又未打得水豆針,攪到我我日日放工返屋企沖完涼,洗完衫,先返得去99樹湊囡。 :-(

男爵府

國民生產總值:6913

睛靈勳章

fionap,

係呀! 哦, 咁我會早d打啦. thanks你通知喔!

fionapp 寫道:
winky,
如果你有帶bb去會所玩就早d同bb打水豆針,我有個friend個bb未趕及打針,就歲半出水豆,勁辛苦!
我d學生有打,就只係出2粒,佢唔講我地都唔知。因為水豆的潛伏期有2-3週長,未見有水豆,已經傳染比人。大家小心小心。
我教個班,10月時爆水豆,被隔離成個幾月,個囡個時又未打得水豆針,攪到我我日日放工返屋企沖完涼,洗完衫,先返得去99樹湊囡。 :-(

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.