嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

2個半月應該食幾多安?

我仔仔2個半月, 最多只係食到4安, 但多數都係食3安, 好多時都係用條利頂番出來, 佢是否食得太少? 我見好多同時期BB都食到5安

男爵府

Re: 2個半月應該食幾多安?

人人唔同播, 你bb會唔會厭奶, 我阿仔厭時都係食3安 :-(

大宅

sometimes 4 and sometimes 5.
8/10/07 - 8.6 kg

別墅

what's 厭奶??

男爵府

2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個B兩個半月食到7安架,第4個月開始厭奶每餐食2,3安,直至第6個月先逐漸多番。

這世上有個不變道理,那就是耶穌愛您

別墅

其他BB唔好理囉,BB食得到咪得囉...我囡囡個時食得3安,現在4個半月都是5.5安..最仲要健康
http://www.babyhome.com.tw/ka_yan
Facebook: [email protected]

禁止訪問

別墅

個個BB胃口唔同,所以唔可以咁比架! 我個B宜家5個幾月,都仲喺飲緊5oz-6oz,相比起D同期BB都喺飲得小,不過醫生話如果唔喺相差太多,而BB又健康活潑喺唔大問題嘅.

洋房

我個女宜家都係兩個半月,佢就食4安,試過開5安,佢都係食番4安,每次隔成4個鐘頭先食,有時仲隔成5、6個鐘,中間時間會比水佢飲,基本上我都沒有跟時間比佢食,99話佢喊先至比佢食,我都唔知啱唔啱,見佢冇病冇痛,每日都好精神,我就冇理喇。

別墅

我個囡囡而家差唔多2個月大..我都係開6安奶比佢飲....
不過有時飲佢會飲飲下訓著左= =|||點整都唔醒..........

複式洋房

my baby daughter also took 3oz milk as i remember when she was 2mths old. Dr. said she's fine no need to care/compare how much she took, she has it if she feels hungry as need.

Dr said all my daughter's physical development are very fast than other babies, turn around, stand, move and even walk at 10.5mths old, maybe she's not that chubby, most of the babies are fat but not all, don't think it should be like that. healthy is more important, wish your baby boy being healthy & cute, relax mum

子爵府

我個仔當年兩個月人仔已經飲8安,仲要兩個幾小時又再飲8安,個個bb都吾同,但開多一兩安好d,吾夠飽好慘架 :-(

子爵府

我個仔5個月都係食4.5oz :-(

大宅

我個女6個月都係4-5安 x 5餐

唔使 :-( 喎﹐可能我地阿B係慳油型號﹐有能源效益呢

男爵府

哈哈...你講得好岩....
我個澄澄都係...慳油型號
tokyogirl 寫道:

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

大宅

嘩﹐傻太太好耐無見啦﹐點解你失踪咗咁耐???

澄澄一個星期重咗成一磅﹐好厲害喎﹐最近食奶食糊好唔好D呀?
傻太太 寫道:
哈哈...你講得好岩....
我個澄澄都係...慳油型號 [quote]
tokyogirl 寫道:

[/quote]

大宅

Rough guide: 5 oz per kg(body wt) per day.
Rough guide only ar~
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

洋房

我個月而家3個多月大,食8安,不過最近呢兩日都唔會餐餐食得晒,有時食4安,有時食6安,不過佢剛做完手術,所以D老人家又驚......

大宅

細粒丁0906 寫道:
我個月而家3個多月大,食8安,不過最近呢兩日都唔會餐餐食得晒,有時食4安,有時食6安,不過佢剛做完手術,所以D老人家又驚......

唔好太緊張啦~ 重得好唔好? if weight gain good, feed on demand la!
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

首頁

尾頁

跳至