跳至

首頁

尾頁

男爵府

天氣開始凍, bb有乜好做?

出外太冷,又唔想只給bb在家看電視,有甚麼好玩呢?

我而家比佢四圍走,聽音樂, 玩玩具(不過已經唔係好鍾意),沖涼佢鍾意不過太凍唔可以沖咁耐, 睇書. 仲有乜好做? 一日佢連夜晚同我一齊睇電視起碼有兩個鐘,我覺得唔係咁好.

男爵府

Re: 天氣開始凍, bb有乜好做?

我唔比一仔睇 tv, 而且睇咁耐都唔好.

雖然好凍, 但係我照樣同一仔出街, 不過會去近 d 地方, e.g. 樓下 supermarket. 等佢感受下凍的感覺.

另外, 會同一仔落樓下練習行路同上落樓梯.
[/url]

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

無分別. 除左無得游水外一切如常, 只係添多件外衣. 仍然日日有 '街街時間'.

講真, 而家未算好凍, 比起我地細個時, 3, 4 度果 d 日子, 家陣算好暖添.

子爵府

凍可以著多d衫...落雨先麻煩....想俾佢落街癲下都唔得

別墅

係呀, 一落雨就無得出街, 全日困喺屋企喇!
唔知係咪bb大個咗呢, 佢呢排對啲玩具無咁大興趣咁嘅, 又唔想佢時常睇電視, 又驚佢悶 ...

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

呢2日係凍左D,最煩就落雨啦,亞仔冇得去公園打"遷秋"有太陽就好,可以比BB晒
主 賜 平 安

大宅

咩都做得!

反而我想知有咩唔做得?

TWEETY

侯爵府

KIT KIT 係唔 like 玩 toys 既, 所以我都係日日同佢出街, 但多數同佢去食開面個架店到, 等佢同 ee 玩
LibraMum 寫道:
係呀, 一落雨就無得出街, 全日困喺屋企喇!
唔知係咪bb大個咗呢, 佢呢排對啲玩具無咁大興趣咁嘅, 又唔想佢時常睇電視, 又驚佢悶 ...

男爵府

Hi Valy,
You may visit this link to see if you can find anything you want such as indoor playrooms at your area. http://sc.lcsd.gov.hk/gb/www.lcsd.gov.hk/en/ls_fac_playroom.php

男爵府

thanks all, 我去左深圳書城掃左D書俾佢冬天有排睇

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Aklamy,

Are our bs too young for indoor playrooms, as kids just run around there and there are no toys ( I presume)?

==========
I take my b out recently when it was only 12 degrees. Of course I padded him up nicely with 4 layers of clothes. We either go shopping for food in the morning or play in the playground in late afternoon (when there are other kids). We go out when it rains too, with a rain cover on his stroller, so he will know what is cold and what is rain.

I will not take him outside when it is below 10 degrees, except when we have to "Buy nin" in Chinese New Year.

首頁

尾頁

跳至