意見反饋
義工

在職全職 今日: 385|主題: 46569

[全職媽媽] 天氣開始冷,一歲bb在家有乜好做?

男爵府

國民生產總值:7070

天氣開始冷,一歲bb在家有乜好做?

出外太冷,又唔想只給bb在家看電視,有甚麼好玩呢?

我而家比佢四圍走,聽音樂, 玩玩具(不過已經唔係好鍾意),沖涼佢鍾意不過太凍唔可以沖咁耐, 睇書. 仲有乜好做? 一日佢連夜晚同我一齊睇電視起碼有兩個鐘,我覺得唔係咁好.

有乜好介紹?

別墅

國民生產總值:901

Re: 天氣開始冷,一歲bb在家有乜好做?

天氣凍,我囡囡like訓教,佢今早訓到9:30am,下午由2時訓到依家仲未醒,有時我也和她一起大教訓,天氣凍訓教最好!
可愛囡囡"教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離"。箴言22:6 我的寶貝囡囡最喜歡笑! :-D :-P 孩子若生活於... 接納中, 他學會愛 分享中, 他學會慷慨 讚美中, 他學會感激 鼓勵中, 他學會充滿信心 誠實中, 他學會什麼是真理 公平中, 他學會什麼是正義 :-P :-P :-P :-P :-P :-P

大宅

國民生產總值:4495

約幾個朋友0係屋企gathering la
[size=x-large]一個幸福的家,就因為Bubu and Loklok~

伯爵府

國民生產總值:15560

1歲小朋友咁細, 你想佢可以做得d乜呢 佢鐘意玩咪由佢玩囉! 佢鐘意睇vcd咪由佢睇囉!

伯爵府

國民生產總值:17662

魅力王子

valy
before i see the article,i hope can hlep u little~~
腦細胞神經鍵連接在一至十歲其間是不斷增加的,又以零至三歲小朋友的腦細胞神經鍵連接發展得最快,在二十歲之後則開始下跌。家長務必把握這段幼兒感官神經和腦細胞神經迅速發展的時機,進行多元教育,啟發智能。

刺激右腦小遊戲
靈活小指尖

人體的每一塊肌肉在大腦層中,都有相應的神經中樞,當中又以手指運動中樞在大腦皮層裏所佔的的範圍最廣。因此訓練孩子手的動作,尤其是手指的活動,可刺激大腦皮層建立更多神經聯系,助孩子變得更聰明。

道具選擇:沙子、石子、豆豆、積木等

方法:讓孩子自由以手把玩手上的玩意,在玩樂中鍛煉手的神經反射,促進大腦發育。同時在伸手指、屈手指時,可鍛煉小肌肉發展。待孩子大一點,便鼓勵他把道具東放西、西放東,甚至玩尋找「藏了起來道具」的遊戲,刺激思考。

貼士:玩遊戲時有背景音樂,鍛煉「藝術腦」。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.