烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

昨晚第一次焗蛋榚…有沒有媽咪可指教下…

別墅

Re: 昨晚第一次焗蛋榚…有沒有媽咪可指教下…

係咪爐溫太高?
放係高個層焗??
如瀉出來的話, 會唔會係你放
得太多粉漿入個模呢?
一般7分滿都可以的

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

天氣太凍啦

如果你打發冇問題, 你試下用熱水座著打蛋及混和麵粉, 等佢暖D, 我試過咁焗係快D架.

焗既時間可以先開下火焗10分鐘至昭開埋上火.

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

我係座暖水打蛋,不過只係用暖水,唔可以用熱水,如果唔係D蛋真係會太熟。

有時如果焗到覺得個蛋糕開始燶,我會用張錫紙蓋住個面,咁個蛋就冇咁燶架喇。

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會耐唔耐望下佢, 如果發覺已經好深色我會先用針試左佢熟味, 因為有時譜話三十分鐘, 我個爐可能廿二分鐘已經ok.如果真係未得, 一係加錫紙係面, 一係將個爐轉左下火. 唔開上火. 不過唔好單睇個譜個溫度, 個個爐都唔同, 大爐同細爐都有一個差別. 我都係新手黎架, 不過一焗就發左燒咁好鍾意焗野, 焗多兩次就會好d架喇.
Latte, 又名臭TE或臭喵

首頁

尾頁

跳至