論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我的印傭,黎咗一個月就已經偷雞....

我的印傭,黎咗一個月,近排發現佢做家務已經偷雞,例如:吸塵求求其其;叫佢每日吸兩次塵,佢有時偷雞淨係吸一次;成日無手尾;有時明知我去完超級市場買完嘢,或者同妹妹沖完涼,佢借d意想唔執嘢。

上星期,樓下看更同我老公講,留意到工人湊我個仔放學時,無拖住我個仔,由得我個仔自己一支箭跑番黎,隔好耐,工人才施施然同隔離座幾個印傭一邊吹水,一邊行番黎。因為我哋之前同看更講過,叫佢幫我哋睇住個工人,於是看更話工人咁樣做唔啱,唔睇住我個仔。工人第一次無騷看更,第二日又係咁,看更又話佢,佢又扮聽唔到,於是看更話俾我老公聽。我老公好嬲,於是決定搵日跟住佢。

星期一,老公跟住工人,發現工人一入咗屋苑後,直接帶咗我個仔去會所門口,工人坐埋一邊同其他印傭吹水,我個仔喺門口同d小朋友玩。原來佢每日都帶咗我個仔去嗰度,等其他小朋友上咗校車,佢先帶我個仔返屋企,起碼蛇咗半個鐘。老公黑住面一行埋去,工人即刻變臉,然後扮晒嘢叫我個仔返屋企。我老公鬧工人:「喺度做咩呀?即刻同我返屋企!」其他工人即刻收嗲唔敢出聲,工人死狗咁跟住我老公返屋企。

返到屋企,老公問工人點解接咗個仔後唔返屋企,去咗會所門口吹水,佢賴我個仔唔聽話,死都要去會所門口同其他小朋友玩。老公話,我個仔唔識嗰d小朋友,從來都無去過嗰度,你唔帶過佢去嗰度,佢點識要去嗰度。老公鬧佢,我哋好清楚個仔放學要幾耐時間返到屋企,呃唔到我哋,叫你接放學,係你工作時間,如果你喺工作時間蛇咗去吹水,係唔啱,我哋隨時可以炒咗你,請你嗰時一早同咗你講,我哋唔准你咁做。

到我放工返黎,我黑面唔同佢講嘢,工人仲夠膽死先開口同我講,話佢今日唔係偷懶,係我個仔想去同小朋友玩,佢先去。我話,我個仔喺屋苑識邊d小朋友,我好清楚,佢以前放學不嬲都係直接返屋企,從來未試過去會所玩,我好肯定係你帶過佢去,佢先識。我絕對唔容許你咁做,點講都係你偷懶。

我話,你要珍惜份工,有幾多個印傭好似你咁,每個月有$3400人工,逢星期日放假,每晚9點半就上床訓覺,第朝仲遲過我起身。如果你唔鍾意同我打工,可以走,我可以請過個,我相信我開呢d條件,大把工人排住隊要同我打工。我亦都可以唔做嘢,自己湊番兩個小朋友。以前未請你時,d家務點做,做幾耐,小朋友幾點放學返到屋企,我完全一清二楚,你呃我唔到。

我覺得,而家越黎越難請到好工人。以前請好菲傭好容易,而家無論印定菲,都係咁衰。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章

Re: 我的印傭,黎咗一個月就已經偷雞....

唔好咁勞氣,大部份外傭都係咁樣~
我O既做法就係:每日工人需要外出,必須先打我手電通知我,回家後要立即打我手電報平安,所以佢出左去用左幾多時間,我係知道的,如果好遲重未返(沒有充份理由),咪即是去左偷懶行街吹水囉~如果佢地撞到同鄉朋友TALK三五分鐘是可以接受的;有時我閒日放假出外時,見佢地有D帶住個BB同朋友TALK成半個鐘一個鐘都重係響條街度唔返屋企架~

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

佢地把口就話緊張份工, 但越做越衰, 佢第一次偷懶你唔佢, 佢就當你批準咁越來越懶, 我地在職的怎可能經常MONITOR佢地呢? 總之, 叫佢地做野好似叫佢好C咁 :tongue:

大宅

angelfan07,

我有叫佢打電話俾我架!佢話我個仔要喺商場行一陣先返,開頭都信佢架!後來看更咁樣講,咪check下佢囉!一check就知佢講大話,帶埋我個仔去蛇王!

大宅

mymelody2003,

係lu,我都覺得好難監察,好彩我老公返shift,每個禮拜不定時喺屋企,可以check住佢

別墅

我個工人每次去街市買餸都要個半鍾, 有次我哋話佢頭髪長叫佢剪, 佢真係咩都唔做第一時間攞銀包落街, 咁我問佢點解唔星期日放假先去剪, 佢竟然應我蹝時間. 試過另外一次落街買餸2個幾鍾都未返到嚟, 打電話俾佢話去咗剪頭髮, 但事前都冇話俾我哋知,我幾驚佢半路出咩意外.

男爵府

好彩你老公幫手鬧個衰工人, 我個死佬一見我出聲鬧工人, 走都走唔設.

大宅

satu 寫道:
好彩你老公幫手鬧個衰工人, 我個死佬一見我出聲鬧工人, 走都走唔設.

自從上次炒咗兩個菲傭後,老公話以後會渣正黎做,唔會再縱工人,因為對佢好,到頭來又係激死自己。
所以老公特登捉佢"黃腳雞"嘅,老公話見到佢斷正嗰個驚青樣,好心涼!

子爵府

醒目開學勳章

carmenyip,
今次件事,你應該比reminder 佢簽(唔係警告信)因為咁樣第二日佢又痴根走去勞工處告你無理解僱時,都多一張證據證明佢做唔到你家簡單要求,仲蛇王添!

大宅

我見到你老公"炮製"工人個段好精采呀! 等D死印印唔好以為香港人係白痴, 你老公好"英勇"呀! 勁!!!!! 為我地D僱主出番一口氣, 好野!

大宅

Re: 我的印傭,黎

你可以買個ip cam就可以係綱上隨時睇住佢.咪唔驚佢遲返或作反.平既幾百,我個有聲既三千.

最初個工人唔知,見佢只係坐係bb旁,俾bb自己玩,知道後就唔敢

子爵府

上兩個因什麼事炒? 菲傭唔係醒好多咩 ?
carmenyip 寫道:
[quote]
satu 寫道:

自從上次炒咗兩個菲傭後,老公話以後會渣正黎做,唔會再縱工人,因為對佢好,到頭來又係激死自己。
所以老公特登捉佢"黃腳雞"嘅,老公話見到佢斷正嗰個驚青樣,好心涼![/quote]

大宅

係呀,我覺得d工人真係以為我地d香港人係豬,講d大話離譜到佢地自己都唔知自己講d乜
RoseTutoria 寫道:
我見到你老公"炮製"工人個段好精采呀! 等D死印印唔好以為香港人係白痴, 你老公好"英勇"呀! 勁!!!!! 為我地D僱主出番一口氣, 好野!
該用戶已被刪除

大宅

winnie_sh 寫道:
carmenyip,
今次件事,你應該比reminder 佢簽(唔係警告信)因為咁樣第二日佢又痴根走去勞工處告你無理解僱時,都多一張證據證明佢做唔到你家簡單要求,仲蛇王添!

簽咗喇!佢第一日黎就簽咗lu~
今次唔同,有時佢聽唔明我哋講乜,即刻叫我老爺奶奶繙譯,佢哋係印尼華僑,正~!

大宅

RoseTutoria 寫道:

多謝多謝!
我老公唔驚架!佢個死人樣一唔出聲,都已經夠嚇死佢!
我哋話明今次唔會再縱工人架喇!

大宅

broadband 寫道:
你可以買個ip cam就可以係綱上隨時睇住佢.咪唔驚佢遲返或作反.平既幾百,我個有聲既三千.

最初個工人唔知,見佢只係坐係bb旁,俾bb自己玩,知道後就唔敢

我屋企都裝咗!
不過佢出街無得check,好彩個仔返黎識講,同埋樓下看更合作,幫手check住佢。

大宅

歌莉亞 寫道:
上兩個因什麼事炒? 菲傭唔係醒好多咩 ?

一個做咗4年,懶咗又寸咗,夠膽鬧我。
另一個好似喺鄉下出黎咁,連吸塵機同燙斗都唔識用(佢唔知要插插蘇才有電),激到死!

大宅

我個印印又係一樣,開頭黎既時候好純,我地對佢好好,從來不會鬧佢,點知...依家做左半年,下個月開始吾駛俾commission,越黎越吞pop,家務求其,無心機照顧阿女,
不過,最激氣係呢兩日,我地sat&sun去左旅行,我地走之前叫佢sat執屋,sun俾佢放假喇!點知...佢sat個日吞pop成大半日,睇番條片,見佢朝早快手快腳抹左少少野,跟住出左去lunch 1hr,返黎不停講左4次電話(有兩次吹左成粒鐘),接住入左bb房睇報紙1/2 hr,最抵死係6:00pm-8:30pm入房訓覺,出黎煮d野食,9:18pm再訓,第二朝7:00am未夠走左出去喇!仲激到開住部hi-fi聽radio喎!今朝一路睇片一路火都黎喇! 之後即刻打左封warning letter,頭先同阿女訓時,老公先醒佢黎,上個月已經收過一封,今次居然係我老公面前話無做過喎!聽日一定要醒wok勁野先!我諗要搵定個新人喇!反正今個月佢仲要俾commission無錢賺,依家即炒又吾駛補$$$$.真係

子爵府

你地在那裡買cam?易不易裝 ?我今次在工人未來前都想裝。

首頁

尾頁

跳至