自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Re: 人大副委員長﹕內地婦來港生子是基本人權

佢都係做佢自己野啫,擦鞋呀嗎
快樂可人兒
:-DResults:

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!有d人死硬派

chan803 寫道:
You still can't get my point

1) No one could stop 葉劉 to ask for 人大釋法 or do anything. Not 民主派, not u nor me, not even if half billion of HK people said no (see the art. 23 case)

2) If 人大常委會 believes that 終審庭的判決 is wrong, it could've chosen to 釋法 to 'correct it'. No one could stop them.

[quote]
henrykingdom 寫道:
chan803,

你愈講愈遠了, 現在講的是” 莊豐源案”, 當時葉劉希望人大釋法, 但民主派大力反對之後, 人大沒有一意孤行, 最終沒有釋法, 才會有今天的局面.
[/quote]

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唉!有d人死硬派,永遠只要民主,言論自由,夠竟我地知唔知呢d 0野好空泛!
d"蘇州糞"係佢地'想當年"整出來嫁,人地要選特首呀!你有本事叫公民黨或民主派幫手,搵地2個啦0Y笨
睡覺 寫道:
會唔會係佢地想等d市民火遮眼時,只要杜絕到,乜方法都肯,到時中央話﹕「你地求我釋法干預架咋,第時有乜唔滿意,唔好嘈,唔係我逼你地架﹗」
係咪咁?

[quote]釋法開左頭,會唔會以後一發不可收拾根本無人知,所以到呢一刻我都覺得唔可以靠中央,靠釋法解決問題!當日班議員反對釋法係無錯,只係唔明今日仲有咁多野可以做,佢地點解唔做!!!
[/quote]

洋房

葉劉當時如果一意孤行要求人大釋法, 就一定做到?

你當班民主派咁無用啊?! 當年成班大律師穿黑衣在終審庭門口抗議人大釋法的新聞賣到全世界, 美國國務院同英國都借勢發表言論, 佢地有幾多影响力可想而知, 葉劉在當時無可能螳臂當車.

無人希望動不動就釋法, 但亦唔代表基本法或其他國家的法例每一條條例都是真理而不可質疑.

chan803 寫道:

1) No one could stop 葉劉 to ask for 人大釋法 or do anything. Not 民主派, not u nor me, not even if half billion of HK people said no (see the art. 23 case)

2) If 人大常委會 believes that 終審庭的判決 is wrong, it could've chosen to 釋法 to 'correct it'. No one could stop them.

[quote]
chan803,

你愈講愈遠了, 現在講的是” 莊豐源案”, 當時葉劉希望人大釋法, 但民主派大力反對之後, 人大沒有一意孤行, 最終沒有釋法, 才會有今天的局面.
[/quote]

大宅

yvonne 寫道:
大陸孕婦來港的問題,根本香港可以從更改福利條款/入境方面解决,唔使修改/解譯基本法,政府唔做賴落議員,甘政府肯做,邊個議員反對米以後唔需投佢票羅.講黎都廢嘅.

大家應該齊心問:政府點解唔做???????

非常同意!根本唔駛修改基本法同釋法,更改福利條款係香港內部事務,阿公無聲出,只要不給福利這些bb,居港權比佢都無所謂,d 孕婦就無癮落黎生。如果d議員阿之阿jaw,我地去立法局抗議,唔好選佢地。

洋房

你信唔信到時又有人出來幫班大陸BB申請法援打官司話港府歧視佢地, 又叫平機會用公堂告政府話條例違反人權, 不平等啦.

佢地唔駛比錢打官司架, 又係搵納稅人來玩! 班大律師又荷包腫脹

deandut 寫道:
[quote]
yvonne 寫道:
大陸孕婦來港的問題,根本香港可以從更改福利條款/入境方面解决,唔使修改/解譯基本法,政府唔做賴落議員,甘政府肯做,邊個議員反對米以後唔需投佢票羅.講黎都廢嘅.

非常同意!根本唔駛修改基本法同釋法,更改福利條款係香港內部事務,阿公無聲出,只要不給福利這些bb,居港權比佢都無所謂,d 孕婦就無癮落黎生。如果d議員阿之阿jaw,我地去立法局抗議,唔好選佢地。 [/quote]

禁止訪問

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

But did it stop 人大常委會 from carry out another 釋法? As far as I could remember, the answer is NO.

Again, if 人大常委會 believes that 終審庭的判決 is wrong, it could've chosen to 釋法 to 'correct it'. No one could stop them.

Don't think the opinion of '民主派' weight too much on Chinese government's mind.

Make no mistake that '民主派' is the '螳' and the Chinese government is the '車'.

你當班民主派咁無用啊?! 當年成班大律師穿黑衣在終審庭門口抗議人大釋法的新聞賣到全世界, 美國國務院同英國都借勢發表言論, 佢地有幾多影响力可想而知, 葉劉在當時無可能螳臂當車.

無人希望動不動就釋法, 但亦唔代表基本法或其他國家的法例每一條條例都是真理而不可質疑.

[quote]
chan803 寫道:

[/quote]

複式洋房

我們 的 權利去

別墅

我信係唔做就等死!藉口,同政府一樣.
縱然有人幫佢地又點樣,公民社會定必如此,但係請記住,在香港你仲可以用法律保障自己,有的地方,有法律等於無呀!
如果政府肯做的話,你看民意如何話,政治人物會引火自焚,你太睇得他們吧!
你信唔信到時又有人出來幫班大陸BB申請法援打官司話港府歧視佢地, 又叫平機會用公堂告政府話條例違反人權, 不平等啦.

佢地唔駛比錢打官司架, 又係搵納稅人來玩! 班大律師又荷包腫脹

[quote]
deandut 寫道:
[quote]
yvonne 寫道:

非常同意!根本唔駛修改基本法同釋法,更改福利條款係香港內部事務,阿公無聲出,只要不給福利這些bb,居港權比佢都無所謂,d 孕婦就無癮落黎生。如果d議員阿之阿jaw,我地去立法局抗議,唔好選佢地。 [/quote][/quote]
現在我彷似在等待,等,等那一天來;莫道你心痛不可耐,我心更哀。若問我想找的所在,找,找我的將來。為著我心中的希望,生命已擲門外。看著這如病染的祖國,誰亦要奮起叫嚷!放下眼前原屬我的一切,五月的陽光在照耀. 8964

洋房

咁埋放長雙眼睇, 我都希望事情係咁簡單, 班民主派係你諗得咁天真就大家都有運了.

yvonne 寫道:
我信係唔做就等死!藉口,同政府一樣.
縱然有人幫佢地又點樣,公民社會定必如此,但係請記住,在香港你仲可以用法律保障自己,有的地方,有法律等於無呀!
如果政府肯做的話,你看民意如何話,政治人物會引火自焚,你太睇得他們吧!

洋房

咁就是: 97年前都係英國人最後話事就無問題, 代表英國人就是真理? 97後人大對香港 終審庭的判決有質疑就唔可以?

chan803 寫道:
henrykingdom,

In case you don't know, before 1997/7/1, there's no 終審庭 in HK. 英國"書密院" is HK's 終審庭.

Someone has suggested to keep it that way, but Chinese government just can't live with that idea......

洋房

民主派如果是"螳", 咁我地班無助的香港人, 特別是正待產的媽媽就係這一大群"螳"的糧倉, 正比佢地慢慢食晒為止

chan803 寫道:
But did it stop 人大常委會 from carry out another 釋法? As far as I could remember, the answer is NO.

Again, if 人大常委會 believes that 終審庭的判決 is wrong, it could've chosen to 釋法 to 'correct it'. No one could stop them.

Don't think the opinion of '民主派' weight too much on Chinese government's mind.

Make no mistake that '民主派' is the '螳' and the Chinese government is the '車'.

[quote]

[/quote]

大宅

個食屎狗人大副委員長講得係無錯,當然生bb係人權(如果佢馬上要生,唔通妳唔比佢生咩?)但問題係生完之後佢哋就係香港人,咁引伸出好多問題,佢知個屁咩?d食屎狗咩都唔識就學人咁講下嘢,仲以為自己好醒!!!如果好似隻食屎狗咁講,大陸o使鬼要用城市戶口同農村戶口o黎分開d人咩,就算佢係廣州人响上海生o既bb都唔可以攞到上海戶口啦!所以...........我可以肯定話個食屎狗一定係咩嘢都唔識。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

great point~

superbaby2005 寫道:
個食屎狗人大副委員長講得係無錯,當然生bb係人權(如果佢馬上要生,唔通妳唔比佢生咩?)但問題係生完之後佢哋就係香港人,咁引伸出好多問題,佢知個屁咩?d食屎狗咩都唔識就學人咁講下嘢,仲以為自己好醒!!!如果好似隻食屎狗咁講,大陸o使鬼要用城市戶口同農村戶口o黎分開d人咩,就算佢係廣州人响上海生o既bb都唔可以攞到上海戶口啦!所以...........我可以肯定話個食屎狗一定係咩嘢都唔識。

大宅

唔好意思,剛才激氣得滯,唔記得講埋,d大陸人o向大陸醫院生bb,如果無錢交按金....嘿嘿!!!睇下佢哋有無生bbo既人權!?? ?-(

洋房

唔好咁激氣, 個狗官係度講風涼話, 你估佢唔知就算係大陸都唔可以話想要邊個城市的户口, 人地就會比佢啦.

鬼叫我地個法官咁叻啊, 講"人權"嘛!! 依家我地政府同議員咩都唔分輕重, 個鐘樓又咁激, 大陸人來生BB又個個好似盲咗聾咗咁, 當無事發生, 自己唔爭氣, 依家比人笑到面黃, 可以賴邊個啊.

唔好意思,剛才激氣得滯,唔記得講埋,d大陸人o向大陸醫院生bb,如果無錢交按金....嘿嘿!!!睇下佢哋有無生bbo既人權!?? ?-(

大宅

其實計我話而家就係中央玩我地既時候啦!因為佢地針對香港事事講民主講自由講人權!所以而家就用人權用民主既法例黎玩返我地囉,如果我無記錯係97回歸既時候,當時陳佐洱就話過我地香港太好福利,一定會車燬人亡,咁跟住就係香港社福界既一筆過撥款,而家民主派又話選特首,共產黨梗係搵d野玩下我地d香港人啦,唔通佢地唔知連大陸都唔可以話隨便可以攞戶口咩!何況係特區既戶口呢?所以事實係中央要玩香港,所以事件由始至終,有無特首或民主黨........出黎講過半句呢?連長毛十下十下去攪鐘樓都唔敢去攪班大陸婆來港生仔就知一二啦!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

其實計我話而家就係中央玩我地既時候啦!因為佢地針對香港事事講民主講自由講人權!所以而家就用人權用民主既法例黎玩返我地囉,如果我無記錯係97回歸既時候,當時陳佐洱就話過我地香港太好福利,一定會車燬人亡,咁跟住就係香港社福界既一筆過撥款,而家民主派又話選特首,共產黨梗係搵d野玩下我地d香港人啦,唔通佢地唔知連大陸都唔可以話隨便可以攞戶口咩!何況係特區既戶口呢?所以事實係中央要玩香港,所以事件由始至終,有無特首或民主黨........出黎講過半句呢?連長毛十下十下去攪鐘樓都唔敢去攪班大陸婆來港生仔就知一二啦!!!

大宅

估唔到陳佐洱一語成讖,真係應驗左,而且政府就真係「佐洱」入右耳出,香港福利任人

首頁

尾頁

跳至