想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

年過四十仲可唔可以生BB???

各位姊妹,

每次聽到人話"有仔要襯嫩生"這句話時, 我真是十分upset! 其實, 我相信有好多姊妹都有同感. 尤其每當您好努力地去做人時, 但是又是失敗, 簡直是心力交碎! 唔通生仔的責任真是要全部由女方承擔嗎?

希望各方姊妹入嚟傾吓!

子爵府

Re: 年過四十仲可唔可以生BB???

責任既問題睇你係咪40後先話黎努力,如果係就真係有些責任,你試左幾耐?????幾歲開始TRY?

女人年紀越大卵子既質數都會急速下降,有仔要襯嫩生係真理,唔係講笑架,時機過左無就係無.
happychiu 寫道:
各位姊妹,

每次聽到人話"有仔要襯嫩生"這句話時, 我真是十分upset! 其實, 我相信有好多姊妹都有同感. 尤其每當您好努力地去做人時, 但是又是失敗, 簡直是心力交碎! 唔通生仔的責任真是要全部由女方承擔嗎?

希望各方姊妹入嚟傾吓!

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我已經 40 多, 結婚 2 年, 2 年都好努力, 個結果 :-( :-( ,
今日 day 2 亦係 iui 第 5 次失敗, 依家好悶, 學妳話齋
簡直是心力交碎, 捙哂

大宅

生仔的責任梗係男女雙方承擔啦! 不過女人會蝕底, 因為有生理時鐘限制, 而男人就冇。但係男人都可以有生育問題。 不過d人就唔理三七二十一, 入左女人數。 其實只要兩公婆自己明白就得。

"年過四十仲可唔可以生BB": 唔係可唔可以, 而係你仲有冇能力。 d人成日話阿邊個邊個40歲先生第一個, 唔駛怕...唉,你估個個都得咩! 所以"有仔要襯嫩生"呢句話係刺耳d, 不過係真理。

可以做父母係一種福份, 有時都唔可以強求。

複式洋房

其實, 女人真係要承擔好大壓力, 不單是肉體上, 精神上就更加, 即使老公同您一齊承擔, 但係, 您又可以點去面對D老人家(奶奶)呢? 真係有口難言!

別墅

mei524,
我都3次iui了,笫一次bingo左又冇左,跟住2次失敗,你5次喇,我好明白你的心情,笫3次之後我投降暫停,又幾個月了,這個月有想再試,但一算日期,要放精的日期全在假期中,咁下個月再算,可能又冇勇氣去試,其實你個e生有冇話可以做幾多次iui的.

複式洋房

有無年過四十至生BB的成功過案? 請您們入嚟傾吓! 我們不單可以一齊分亨, 更加係一種鼓勵.

大宅

其實在我個人立場, 想唔想都係你自己決定, 若果我超過40我未必會考慮生, 雖然好喜歡小朋友, 就算唔計金錢, 精神都好難頂得住, 睇一個小朋友成長係好勞心勞力, 就算你小朋友有幾定性, 當佢病起來通宵達旦睇住佢, 個心成日諗不如病個個係我丫, 大吉利是有咩事, 又會諗做咩要生佢出來辛苦大家. 當然亦唔係要用呢d負面叫人唔生, 只係當到某一個年紀, 而又唔係咁容易有bb, 點解要免強呢! 或者兩公婆定時去下旅行仲好, 真係唔使卦心又可安樂過埋下半世. 何況過年過40生第一胎危險性會高.....relaxxxxxxxxxxxx

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

ak1473
我醫生話做 6 次就唔主張我再做, 但我決定唔再做第 6 次,
轉醫生改做 ivf 可能最多試 3 次(因太貴), 如果唔得就死心啦。

別墅

我會考慮試多一次iui,如果唔得就死心啦,唔做ivf了,你邊個b生呀,我dr tay

複式洋房

我未到四十呀, 又無成功過, 不過身邊都有人40先生BB. 都有幾個, bb仲好健康同正常, 雖然有仔要後生生, 但有時我地又怎去控制幾時生得出呢, 所以你唔好放棄, 養好身子,因為雖然已到40, 但生理或身體情況可以好後生, 可以同20多歲的人差唔多架
Add oil!

[quote]
happychiu 寫道:
有無年過四十至生BB的成功過案? 請您們入 嚟傾吓! 我們不單可以一齊分亨, 更加係一種鼓勵

複式洋房

timlc,

好多謝您的鼓勵! :-( :-( :-(

首頁

尾頁

跳至