跳至

首頁

尾頁

大宅

边個小朋友現在是自己喂?

早幾日佢終於可以將食物喂落自己個口,其實幾開心,但好倫盡,有時會喂,有時會"拔"來"拔"去,搞到比平時食少咗,我喂佢唔肯食,都唔知点算 你哋有無辦法,可否比D心得嚟分享

大宅

Re: 边個小朋友現在是自己喂?

Hi!sabrinayin,

你同roy近排如何?我有疑問想請教你,我有睇movie,見roy食嘢食得好好,佢初初食時係点?你嘅做法如何?我現在應該点?我好彷徨,麻煩你

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Jason未算可以完全自己食架,不過有意識,所以我會放少少俾佢自己,我另外再餵。
通常都係我餵左佢食先,到差唔多飽,佢就叫我俾佢自己黎架喇!

大宅

haileymama 寫道:
Jason未算可以完全自己食架,不過有意識,所以我會放少少俾佢自己,我另外再餵。
通常都係我餵左佢食先,到差唔多飽,佢就叫我俾佢自己黎架喇!

小A同Jason差不多,仲未成功,但一開飯就要工具啦,唔比佢就發脾氣,要自己拔嘢食,佢好想學大人(我覺得係) ?-( 我唯有比D耐性自己 :cry:

別墅

Hi maggiechu,

我開始 train Roy Roy 自己用餐時,是讓他自己拿 spoon, 然後我輕輕捉住他的手協助他舀食物 & 送入口中。開始也是很狼狽,不過連續一星期就 ok 了。

在這之前我有準備紅豆、米,讓他學習從一個碗舀到另一個碗。像現在我教他用筷子,也是先學夾小小塊的海綿。

像小A一樣,我讓 Roy Roy 自己拿 spoon 過後,他每次都要自己來,我也盡量滿足他。

現在他會自己用 spoon & fork,不過用 spoon 的話,最後幾口我還是會幫他,確定他吃光碗里所有的食物,養成好習慣。至於出街吃時,我還是選擇喂他,而他也 ok。

給小A多些時間吧,既然她現在有自己用餐的欲望,就盡量讓她自己來,相信她很快就成功。加油!

maggiechu 寫道:

你同roy近排如何?我有疑問想請教你,我有睇movie,見roy食嘢食得好好,佢初初食時係点?你嘅做法如何?我現在應該点?我好彷徨,麻煩你
該用戶已被刪除

別墅

我二個月前開始讓 arthur bb 自己拿 spoon 過後,餐餐都有自己用餐的欲望........
我會放少少俾佢自己食。但好dirty.......有時bb自己食唔到會成個bowl 拋左去........

sabrinayin 寫道:
Hi maggiechu,

我開始 train Roy Roy 自己用餐時,是讓他自己拿 spoon, 然後我輕輕捉住他的手協助他舀食物 & 送入口中。開始也是很狼狽,不過連續一星期就 ok 了。

在這之前我有準備紅豆、米,讓他學習從一個碗舀到另一個碗。像現在我教他用筷子,也是先學夾小小塊的海綿。

像小A一樣,我讓 Roy Roy 自己拿 spoon 過後,他每次都要自己來,我也盡量滿足他。

現在他會自己用 spoon & fork,不過用 spoon 的話,最後幾口我還是會幫他,確定他吃光碗里所有的食物,養成好習慣。至於出街吃時,我還是選擇喂他,而他也 ok。

給小A多些時間吧,既然她現在有自己用餐的欲望,就盡量讓她自己來,相信她很快就成功。加油!

[quote]

[/quote]

大宅

allyri,
小A有時都會咁 :cry: :cry:

sabrinayin,
Roy已學緊揸筷子啦?好叻叻,努力....加油呀!
小A都會比心機.....成功喂自己 :mrgreen: :mrgreen:

別墅

wa! 好叻.........請問點教bb揸筷子啦?

allyri,
小A有時都會咁 :cry: :cry:

sabrinayin,
Roy已學緊揸筷子啦?好叻叻,努力....加油呀!
小A都會比心機.....成功喂自己 :mrgreen: :mrgreen:

別墅

我是用 combi 的BB學習筷子。Click Here

碗可以用重一點的,或者那種可以吸在桌上的。我是用前面有個 pocket 的 bib,所以不會太骯髒。

allyri 寫道:

別墅

瑤瑤都開始用叉.....spoon 應該都冇問題 !!!
(程序有d 錯添!)

大宅

sabrinayin,

唔記得咗講,Roy跳起舞嚟好cutie,搞到我不停咁笑,連小A望到佢都指住嚟"un"吓,令人回美,見到Roy我真的好開心

別墅

thanks a lot...
夾中目標...好叻!

碗可以用重一點的,或者那種可以吸在桌上的。我是用前面有個 pocket 的 bib,所以不會太骯髒。

[quote]
allyri 寫道:
[/quote]
該用戶已被刪除

大宅

sabrinayin
roy roy真係好叻仔!睇完roy roy的video,我即刻試吓比我個b自己食!點知............食咗三啖!依家roy roy仲識用筷子,我個小b真係忘塵莫及。roy roy好叻仔!

[quote]
allyri 寫道:
[/quote]

男爵府

大廚勳章

請問各位媽咪要俾d咩用具, 等佢可以自己食?

如: special 碗? spoon? 口水肩? 我依家只係用普通碗/spoon, 係咪要過俾佢自己食?

我俾個仔自己食, 佢識放spoon入口, 但唔識舀, 次次都係咁插d飯, 咁佢覺得舀唔到, 就用手黎, 搞到成手都係, 因為天時凍, 又著好多衫, 就搞到衫袖黏滿飯, 又食到成地都係飯, 總之就見到就煩!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

樂瑤都係用普通既spoon, 尋晚食飯仲舀叉燒...

首頁

尾頁

跳至