母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

準媽媽試用奶袋記

小b還有約一個月就要出世了,我是凡事都要很有準備的人,
又很想bb可以全人奶,所以很早就在搜集放完產假從如何繼
續全人奶,謝謝各位bk媽媽的分享(以及我的一位全人奶媽
媽同事w小姐),亦請各位媽媽繼續提點。

我已經買了兩個Avent手泵,千幾個playtex奶袋(順便賣個
廣告,我d奶袋係低於市價入,亦願意低於市價出,有興趣
請pm),十幾隻奶袋夾(有"H"牌同Ikea,覺得Ikea有少少
唔抵,雖然$19.9有十大廿細,但細o個d係唔夠大夾奶袋?-( )
,幾盒乳墊,清潔乳頭用的濕紙巾,兩條babysling(自己車)
,請問仲有乜嘢要預備呢?

尋晚試用d奶袋,因為我打算俾小b用nuk奶樽,avent寬頸
樽只有跟奶泵o個d4oz樽,所以用playtex既4oz奶袋黎試,
昨晚的工具如下圖所見,有一個Avent手泵、一個Avent 4oz
寬頸樽、一個4oz playtex奶袋、一隻"H"牌奶袋夾

之後就套個奶袋入個奶樽度,雖然唔係旅行奶樽,但都啱
size,套到個mark位(有一條粗藍線),然後盡量撩開個奶袋
(這是參照playtex同avent旅行奶樽的使用方法,不過尋晚無
特別洗手),如圖示

跟住連埋奶袋擰個奶樽入個奶泵度,個位好fit呀﹗

因為未有人奶,所以用咗一支水黎simulate,已經盡量直放個
泵同以2分鐘唔太急地一下一下"泵"咗妁4oz 水入去,過程一
d都無漏bor

之後好小心咁慢慢擰開個樽,都幾滿,幾乎到螺絲位

然後成袋攞出黎,攞咗出黎就唔覺得好滿

因為個夾夠大,都算好易夾

個夾夾得好實,倒轉fing咗幾下都無漏

試下開黎倒返入奶樽,有4oz多dd

試咗之後我覺得我唔擔心泵奶、儲奶、冰奶同帶人奶出街既問
題,同場加映我係吉之島$10店發現一個好fit既cheap cheap
保溫袋可以放晒d配件同兩包奶,一個細雪種

因為唔透明,放公司雪櫃都唔怕尷尬 ,不過好薄身,
唔保溫得好耐,我o係公司返屋企大概廿分鐘,加個細雪種應
該頂得順

大家人奶媽媽有乜嘢心得,請多多告知,thx﹗
識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

Re: 準媽媽試用奶袋記

好詳細,不過睇唔到D 相!!

到時多D埋身,放鬆心情!

男爵府

My experience is:

生BB前, 最歎 & 得閒....之後, 個blog會 一切從簡....

Welcome to be a nursing mama!
Add Oil !

Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

大宅

恭喜你快為人母,看見你的硬件功夫做到十足,知道你是很有決心和信心的了,不過軟件功夫(心理準備同餵母乳知識) 亦好重要,你準備好未?

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章

eeb,
你真係做足準備功夫喎
預祝你餵母乳成功.

你有無諗過返工後會泵幾多次? 如果泵多過一次, 你個保溫袋可能唔夠裝喎.
仲有, 第二時你可能會有好多奶, 多到一個(甚至2個) 4oz 奶樽都裝唔晒

... ... 不過呢 d 都係要生完先知. 到時唔夠用咪買多個大的 avent 奶樽囉.

水晶宮

開頭都好驚自己會唔夠奶,但見好多媽媽都好成功(雖然有些媽媽會比另一些辛苦一點),而且上咗幾堂QE/健康院既人奶course,就無咁驚,真係唔夠奶時咪補住奶粉先,再努力餵多d/泵多d 同埋學(唔記得咗邊位媽媽)話齋,催眠自己,同自己講我好多奶、我好多奶

update咗d相既url,希望show到啦(我自己部機係睇到...可能有d temp file)。

希望返工後會泵到兩次,如果真係有好多奶,叫我買多d乜嘢我都願﹗﹗

水晶宮

nikitac 寫道:
恭喜你快為人母,看見你的硬件功夫做到十足,知道你是很有決心和信心的了,不過軟件功夫(心理準備同餵母乳知識) 亦好重要,你準備好未?

謝謝妳們

我一直在準備中,母乳知識靠上course、睇書同各位bk媽媽 ,心理準備... ...哈哈,有一晚我發夢夢見小b已經出咗世,咁我就o係產房度即席俾小b啜幾下,點知返到屋企有人(十世唔見一次既親戚)趁我瞓著時開奶粉餵小b,我知道咗就勁插佢,之後就醒咗。

其實我預咗餵人奶會辛苦d,但我老公係100%支持我,不過奶奶聽我講我個同事泵奶,佢就有d意見,雖然第日我返工時小b會由褓姆湊,但我個心有d怕奶奶會影響我餵人奶... ...而且佢自己以前餵我老公S26(唔知有無餵人奶),而我媽咪就一d人奶都無餵過我,所以怕佢地唔支持返工後keep全人奶。

伯爵府

畀面勳章

eeb:

你真係好有心餵母乳,祝你成功!

若他日你的奶很多,可以只用奶袋裝泵出來的奶,慳位d!

總之你對自己有信心及堅持,不用理會其他人的說話,我相信你的bb必定可以成為全母乳寶寶!

這裡的媽媽全都在支持你的!加油!

大宅

eeb, 我係0207準媽咪, 都好想餵全人奶架! 多謝你既分享, 不過我睇唔到 d 相, 可唔可以 email 比我? [email protected]

水晶宮

我再改過d相既links,希望今次得啦﹗

複式洋房

to eeb,
hope u can success in breast feeding....
for those playtex milk bag...i'm interested in...
how much for each box? please pm me or email.
[email protected]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊