自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

練琴

請問小朋友練鋼琴一天最少練多久? 另學多久才可考試?

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

Re: 練琴

最好日日都練下啦, 都冇一定既時間, 通常都係一年升一級, 可以1級級咁考, 亦都可以2、4、6、8級咁考,(考1次琴試都幾貴, 阿女早排考2級, 要成800蚊)!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

叫小朋友練琴真的很辛苦,是否真的每天要迫才會練習?

mclam 寫道:
最好日日都練下啦, 都冇一定既時間, 通常都係一年升一級, 可以1級級咁考, 亦都可以2、4、6、8級咁考,(考1次琴試都幾貴, 阿女早排考2級, 要成800蚊)!

別墅

你好! 本人係一名私人鋼琴老師! 每次上堂D家長都係投訴個小朋友搞呢搞露都唔肯練琴, 但D家長叫D小朋友唔好學, 佢地又唔肯, 真冇佢地法子, 宜家D細路話佢又紅紅, 揾野氹佢又好似搞到交易咁! 真煩! 其實講真忙極每日最少都要練九個字至一個鐘啦! 要應付考琴嘅時候梗唔至呢個時間! 諗返自已以前考琴嗰陣每日都會練成5-6個鐘起碼, 都唔知點解宜家D小朋友咁鬼懶嘅! 又想係D同學仔面前認自已考到幾多級要威, 但一show quali 都冇首歌見得人嘅! 始終嗰句琴一定要練先會有進步架!

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

kandl 寫道:
叫小朋友練琴真的很辛苦,是否真的每天要迫才會練習?

[quote]
mclam 寫道:
[/quote]

有時我叫個女練琴, 真係叫到發火, 星期一至五要返學, 做功課又做到鬼咁夜, 通常都唔會練, 1星期學1次琴, 45分鐘, 就得呢45分鐘彈下咋!!

唉!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

我的小朋友只是學了數 次,但叫練琴己很辛苦,有時真的後悔是否應該給學,但有不想輕易放棄, 真的很難.

是否應待小學時,自己知道是否喜歡,大D才學?

伯爵府

其實家長陪練都好重要
我通常無限制d初學

複式洋房

Yes,家長陪練好重要!!

大囝K2開始學琴, 天天陪練20-30分鐘, 進度滿意.
細囡K1開始學琴,已沒有耐性陪他們練, 進度一般.
但若一天有陪練, 他們那次會特別好.

首頁

尾頁

跳至