產前產後

跳至

首頁

尾頁

民房

想問剛剛生完是否可以食薑炒飯,定還是等惡露停呢?

想問剛剛生完是否可以食薑炒飯,定還是等惡露停先食得呢?咁餵人奶、自然生或開刀有分別嗎?謝謝!

伯爵府

2019新春慶豚圓

Re: 想問剛剛生完是否可以食薑炒飯,定還是等惡露停呢?

我係順產既...我生完果日已經食薑炒飯喇~我仲飲豬潤水tim!因為我唔鍡人奶~

公爵府

我個中醫都係教我生完即刻開始食薑, 但係進補就要惡露清咗先可以

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Lawto 寫道:
想問剛剛生完是否可以食薑炒飯,定還是等惡露停先食得呢?咁餵人奶、自然生或開刀有分別嗎?謝謝!

我諗視乎你用幾多薑來炒飯啦. 我生完阿仔住在醫院時都有食過薑炒飯(因為係醫院送的). 不過其實只係用好少薑來炒的.
如果惡露未清, 食的野都可以有薑, 不過就唔使太多.
至於薑醋, 就真係最好等惡露清了才食. 我見bk有個mami朋友話惡露未清就食了薑醋, 結果成個月先清到.

民房

謝謝!

大宅

請問薑炒飯係落幾多薑,同落唔落得旦,仲有無其它材料.

男爵府

好媽媽勳章

我生完就食薑焗雞飯,日日食,餐餐食咁滯
十二朝開始薑醋,雞燉當歸.........
今日廿一日,惡露都無乜了

男爵府

咁餵人奶呢? When can 食薑炒飯??
該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至