興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

想裝新機, 但唔明d術語.. help..

我想裝部新機, 但係張報價上好多野唔明....

Intel Pentium D915 CPU (2X2 Cache)
(D915算快嗎? 2X2 Cache又係咩?)

1G DDR2 667 RAM (咩黎架)

Panasonic 1.44 FDD (又係咩呢)

250HDD 16 Cache (又係咩呀????)

唔該幫幫手, 仲有, 咁o既setting算好嗎? thx~

大宅

Re: 想裝新機, 但唔明d術語.. help..

咁都唔識, 買部算吧啦...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

民房

簡單點來說, 這個setting係要睇你部機主要用黎做乜.
如果你只係普通用途為主 (上網, 聽歌, download), 這個setting足夠有餘了.

Intel Pentium D915 CPU (2X2 Cache)
(D915算快嗎? 2X2 Cache又係咩?)
因為係dual core, 1個cpu有2MB Cache, 有2個所以x2.
不過你不用太深究這個, 只要知道有2X2MB Cache就可以了.

1GB DDR2 667 RAM 係記憶體, 1GB 足夠你用了, 667係佢ga速度, 這個應該足夠你用.

1.44FDD 係 floppy disk driver, 而家應該差不多冇人用1.44ga 磁碟了.

250HDD 係個Harddisk (硬碟), 睇你會唔會有好多野要儲存, 250GB HDD 應該夠用. 怕唔夠可以換個300GB.

侯爵府

正46 寫道:

唔想幫咪唔好答lor, 洗唔洗咁呀... 唔識有罪咩.... :-( :-(

侯爵府

alanala

唔該晒你呀~~ 你答得好詳細, 照咁睇, 呢個setting都

大宅

stephenietam 寫道:
[quote]
正46 寫道:

唔想幫咪唔好答lor, 洗唔洗咁呀... 唔識有罪咩.... :-( :-( [/quote]

我都係為你好0者....
你適合做一個用電腦0既人, 唔適合做一個砌機0既人.
:-( :-( :-(
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

侯爵府

正46

我上次就係買左一部原裝機... 後悔到我c..... 要整又煩到c... 我發誓唔會再買原裝機~~

仲有, 我都知道自己想要咩, 係佢份報價我睇唔明姐....

禁止訪問

民房

唔使客氣, 不過如果你想用埋舊果個harddisk, 就要睇下有幾舊拉, 太舊的話會拖慢成部機又或者唔啱插, 如果係d個情況, 加一個external harddisk case俾舊果個harddisk會好d, 果個舊harddisk就可以用黎store d 相同一d backup files, 唔用果時又唔會拖慢部機.

如果你係成日用photoshop, budget又許可的話, 多d冇壞.
不過如果你只係得閒整埋下d相, 其實1GB都夠用, 真係唔夠第時先加都得~

了解多d冇壞, 至少可以知道自己部機有d乜, 同埋需要d乜, 唔怕俾人騙~

複式洋房

> 我上次就係買左一部原裝機... 後悔到我c.....
> 要整又煩到c... 我發誓唔會再買原裝機~~

我全公司部係dell pc + 三年上門維修,都call 過佢哋上黎好幾次,ok喎。

之前你買原裝機邊方便有問题? 點解砌機又會冇咗呢D問題?

複式洋房

公司買咁多部...服務當然唔同啦~
請點選 AIO-COMPUTER 的個人資料查看詳情 近期為了全心全意整頓位於大埔富亨的電腦鋪,很少時間上來 :-x

侯爵府

ha8mo

其實我唔係好識架炸... 壞左點? 都係拎去整架炸.... 我而家就係覺得用photoshop個時好慢.... 咁係咪加多d RAM好d呢?

侯爵府

[quote]
alanala 寫道:
唔使客氣, 不過如果你想用埋舊果個harddisk, 就要睇下有幾舊拉, 太舊的話會拖慢成部機又或者唔

侯爵府

[quote]
babee 寫道:
我全公司部係dell pc + 三年上門維修,都call 過佢

禁止訪問

侯爵府

ha8mo 寫道:
咁你宜家部機個config係點?
有幾多RAM呢?

1G DDR2 667 RAM

複式洋房

>> 我而家就係覺得用photoshop個時好慢....
>> 咁係咪加多d RAM好d呢?

係咪用photoshop CS2? 係就可能撞正佢狂食memory嘅bug。

複式洋房

你有3年保養梗係唔同啦, 我得一年, 頭一年都唔煩架, 但係過左保養期之後就...

係呀,所以我叫你買有三年上門parts and labour嘅牌子機囉。

侯爵府

[quote]
babee 寫道:
>> 我而家就係覺得用photoshop個時好慢....
>> 咁係咪加多d RAM好d呢?

係咪用photoshop CS2? 係就可能撞正佢狂食memory

民房

1GB要大約8xx-9xx, 所以要睇下你個budget, 不過我覺得加多1GB對你幫助唔係好大, 除非你係要用photoshop用到好專業.

不過photoshop cs2係出左名慢, 所以用返cs會好d, 1GB RAM 會夠用.

如果你只係想用黎整理下d相, 我會建議你試下另一個software, neoimaging 光影魔術手. 可以免費使用的.

首頁

尾頁

跳至