論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人打邊爐

妳好,現在天氣開始涼,想問吓如果夜晚喺屋企打邊爐,工人應怎様安排(平時是叫她自己夾開,她在廚房食的),如果打邊爐是否都是夾開給她在廚房食的,還是一起食。

洋房

Re: 工人打邊爐

If she 's good when working at home. I think I will have hot pot with her, but use another chopsticks.
To be honour...She need to have warm feeling too. You know after hot pot,, she has many things to wash.
I trust one thing..if you're good to her ...she 's good to you and BB too. :-P

男爵府

my case, I would tell her to cook foods for herself, not eat together...but, I had kept some for her to try

洋房

叫佢整麵食及比小小送佢

相識是緣

大宅

梗係唔會同佢一齊"烚吓烚吓", 仲駛食? 叫佢自己煮麵, 會"淥"D食物比佢, 不知幾豐富。

禁止訪問

男爵府

我地打親邊爐都係先整佢o個份, 用個湯底煮面加d丸, 肥牛同菜比佢, 之後佢拿拿林食完睇bb, 我地2公婆慢慢食lor

洋房

我通常都會叫佢一齊食... 除非人多無位坐,
因為特登預先整, 或者叫佢夾,
好似仲麻煩.. 而且佢好細食, 好快就食飽行開,
跟住就開始做廚房野,
不過依家多左一個工人, 咁佢地就會煮飯食左先
一個人食, 好似好孤獨咁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我一直都一齊食,食飯同打邊爐都係.唔會叫佢分開食,咁樣仲happy. :mrgreen:

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我地淥好後夾比佢食

男爵府

我地兩公婆慢慢打邊爐, 佢睇BB, 跟著我地睇BB, 佢自己打邊爐, 佢最鍾意食魚皮!

食左兩次, 跟著呢兩日又食啦
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

珍珠宮

打過兩三次,通常都係一大堆人(over10),佢會自己分開食,平時就好少可兩公婆打邊爐,因為姐姐煮餸太好味,完全無意欲打邊爐

侯爵府

好媽媽勳章

無論食飯或打邊爐我地都係一齊食,除非佢有感冒我就會叫佢用公筷,平時都冇咩所謂.....
但以你個case,平時食飯都係叫佢入廚房食,如果打邊爐叫佢返出黎食又好似怪怪地咁,一係你畢起d料比佢淥麵食啦...

男爵府

cherrian 寫道:
我地打親邊爐都係先整佢o個份, 用個湯底煮面加d丸, 肥牛同菜比佢, 之後佢拿拿林食完睇bb, 我地2公婆慢慢食lor

me too,but the first time i let her take her own portion,she take a lot(double protion). Then next time i take food for her(esp the food i don't like).

男爵府

我地平時食飯係夾開俾佢,但係同枱食羅,咁出街食同打邊爐,佢會用公筷自已夾(不過佢都好,好似食扇貝呀象BUT蚌咁,佢唔敢自已夾,我係地夾俾佢羅)

別墅

如果湊住bb就我們先食,她後食.出街打沒試過,都係我們是但一個食得差不多然後輪到她食我們湊bb.
:wave: :pint:

男爵府

Re: 工人打邊爐話

其實重點唔想"他朝"大家唔開心, 仲要一齊食飯, 好唔想!
我成世人個個都唔介意發我脾氣, 俾臉色我睇, 好倦!

我地要D 「兩公婆時間」, 而佢亦要「自己時間」. 一直外出食飯(兩公婆、同朋友、吃自助餐etc)都會一齊食, 但有次餐廳頗高檔, 知朋友唔like, 我俾$佢食Food court, 佢仲like.

Anyway, 佢今日自己要求畢起d料食得!

其實我都想「一家人」 但佢惰性重, 你待佢一家人, 佢立即在你面前接電話(亞SIR不在家,亞MUM好好人既) ,俾番D野我做, 問我借$, 語帶不滿, 串串貢 ,黑面, 仲話要同我個女改英文名 自從好嬲話完佢, 要佢分清楚主僕關係, 我有番D尊嚴, 現在情况非常良好, 你話會唔會, 敢唔敢一齊食打邊爐呀?

同枱食飯真係緣份來的~~

子峰mama 寫道:
無論食飯或打邊爐我地都係一齊食,除非佢有感冒我就會叫佢用公筷,平時都冇咩所謂.....
但以你個case,平時食飯都係叫佢入廚房食,如果打邊爐叫佢返出黎食又好似怪怪地咁,一係你畢起d料比佢淥麵食啦...

珍珠宮

都算你工人知機
060228 寫道:
其實重點唔想"他朝"大家唔開心, 仲要一齊食飯, 好唔想!
我成世人個個都唔介意發我脾氣, 俾臉色我睇, 好倦!

我地要D 「兩公婆時間」, 而佢亦要「自己時間」. 一直外出食飯(兩公婆、同朋友、吃自助餐etc)都會一齊食, 但有次餐廳頗高檔, 知朋友唔like, 我俾$佢食Food court, 佢仲like.

Anyway, 佢今日自己要求畢起d料食得!

其實我都想「一家人」 但佢惰性重, 你待佢一家人, 佢立即在你面前接電話(亞SIR不在家,亞MUM好好人既) ,俾番D野我做, 問我借$, 語帶不滿, 串串貢 ,黑面, 仲話要同我個女改英文名 自從好嬲話完佢, 要佢分清楚主僕關係, 我有番D尊嚴, 現在情况非常良好, 你話會唔會, 敢唔敢一齊食打邊爐呀?

[quote]
子峰mama 寫道:
[/quote]

禁止訪問

男爵府

我好嬲問佢點解無乜緊要都要問我借$(加上那期經常無大無細), 佢話「MUM你話要一家人, 有乜事就出聲嘛~」並解釋僱主的想法佢好難理解, 一時對佢好, 一時又批評佢(既表現同行為)。 佢覺得無所適從!

我當場 呆左! 唔通我做錯!!!????
我反覆思考相處既模式, 自問自己對老世及前輩非常敬畏(無需人家極權下), 但工人不能! 要佢分清楚主僕關係後, 工作態度樣樣都好似樣, 無試我底線!

我想第曰教子女都一樣, 要好小心。
佢如果識諗就最好啦!!!

[quote]
Froggy_joe 寫道:
都算你工人知機 [quote]
060228 寫道:

首頁

尾頁

跳至