跳至

首頁

尾頁

別墅

有無聖公會靈風堂禾輋幼稚園

請問有無家長可分享此校的教學,環境,師資等?

別墅

Re: 有無聖公會靈風堂禾輋幼稚園

請問有無家長聽過此校.

大宅

hi, 我囡讀緊

別墅

addy,
你囡囡有無特別的學校生活開心事可分享?
請問學校的環境及設施乾淨嗎?拼音教得好嗎?多唔多英文詞語學到?外籍老師的課堂能提升listen and oral嗎?
出學校外活動會否擔心樓上會掉o野?老師友善嗎?多唔多與家長溝通?升小的情況如何?住於不近沙田值得來此校嗎?

大宅

升小的情況一般以家長意願, 與幼稚園沒關係;
但據我知, 入主風小學亦多

大宅

ctf1029 寫道:
addy,
住於不近沙田值得來此校嗎?

其實要在乎你想小朋友入咩形式幼稚園!

別墅

addy,
多謝你的資料!
其實我想囝囝學好英文,能多聽多講;但上到一般津小學,我又疑惑要唔要幼稚園時要操咁好英文.所以唔知用多o的錢放在幼稚園,還是讀傳統幼稚園,把錢留作學多o的興趣活動.

是否小朋友大多住在沙田,會否住在大圍,馬鞍山等都會選擇這學校.

複式洋房

我的小朋友在此校畢業。

老實講如想英文底子好,這間學校比較低。 我小朋友上了一間比較深的小學,英文追得很辛苦,而且師資麻麻。有幾位老師不大友善。我和我的小朋友都讀得不大開心。

近年多了很多新移民和印巴籍學生,我不是歧視。只是衛生和風氣比較........, 而好小區外學生,大多住在瀝源、禾輋。

別墅

littlechi,

請問知唔知此校派小一的情況如何?
你的小朋友畢業時,學校已有沒有外籍老師,另外有拼音學嗎?

複式洋房

大多數派主風和聖華,學校有一位外籍老師,每星期上一課,至於拼音就唔多覺。

大宅

我有感她的英文課程較淺, 囡囡K2 還是教授簡單單詞.
我亦打算替囡囡報讀課外英文會話..等等, 以補不足.

另一方面, 該校無咩課外課程及活動(只有晝晝*唱歌*),
要是想仔女多學些以外課程, 確要另謀別處;

別墅

是否屋村學校大多數會英文較淺?
請問你們會否覺得宗教學校教的小朋友會溫馴o的,還是睇彩數會否遇到頑皮的.

首頁

尾頁

跳至