論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

唔知你地可唔可以幫我問你地的工人呀?

我個賤印屈我一大堆數, 其中一項係屈我$350搭巴士返原居地, 其實我已經比了$100 TRANSPORTATION FEE佢, 但佢仲想屈我多D,你地可唔可以幫我問你地工人, 由SURABAYA返KEDIRI, 搭巴士要幾多日? 我問個一個工人, 佢話12小時就得, 咁我根本就無必要再比$350佢, 但我又唔敢好肯定, 我問印尼領事館, 佢好賤, 淨係咩都話唔知...激死我!

希望你地可以幫我, 我唔想比D賤人機會佢屈我地僱主錢...
唔該晒大家!

複式洋房

Re: 唔知你地可唔可以幫我問你地的工人呀?

我問我個工人,佢話時間差不多12hr, $$$$$100己經夠
如果火車貴d,不過唔知$$$$
你咪理佢,$100夠佢坐車加食飯喇

民房

agence 比過一張工人簽收嘅list比我睇,都只是有$100transportation fee一項,冇話要包埋佢返
屋企嘅交通費
如有疑問??? 應該搵agence做證人呀!!!

複式洋房

dororex & Smile-Pun

唔該晒你地, 我都問過新工人, 佢都係話幾個鐘頭車程... 呢個賤人佢攞咗我$100, 仲想屈我$350... 所以你地話佢地係幾咁貪得無厭... 希望我上庭會遇到個好官啦...

唔該晒你地!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

醒目開學勳章

我有個仔,

你可以係法庭要求:
對方出示車票/收據才會同意$350的.
否則佢要提出而法官只可以問你願唔願意比,唔係判你一定要比,而你係有權要求佢提出證明車費需要$350的.

希望幫到你.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

winnie_sh 寫道:
我有個仔,

你可以係法庭要求:
對方出示車票/收據才會同意$350的.
否則佢要提出而法官只可以問你願唔願意比,唔係判你一定要比,而你係有權要求佢提出證明車費需要$350的.

希望幫到你.

呢個唔得架,因工人可即時話佢都未番去,所以無收據,反而最好做法係問AGENT,如Agent話落機後12hours可到工人屋企,就請agent寫封信証明,到時夾埋係附件比官睇.到時個官會逐樣問,您就話比官聽已比左$100,而唔同意比多$350,因工人原居地係落機12hours返到,您醒目d,到時拎您手上既agent証明信,比個官知您已咨詢左,唔係口講/心諗.通常個官睇到您有証明都會認同您.咁就會質番個工人why要claim多您$$.
不過您要留意.如佢落機時間係晏既,再要12hours先到家,咁您有可能要比多$100.如佢係早機,您就唔駛比.
因我唔識印,所以我唔知班機資料.

首頁

尾頁

跳至