自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問去圓玄學院還太歲要戴d咩??

大宅

Re: 請問去圓玄學院還太歲要戴d咩??

你講既係"帶"定"戴"?
唔需要"戴"野.
只需要去買還太歲果份野囉~
係荃灣小巴站果度有幾間香燭舖, 你問下佢地就可以.
或者你上到圓玄學院, 太歲殿旁又有得賣, 都係問果d阿姐就可以.
我見有人帶生果上去, 不過我就無.

男爵府

太歲衣,4個橙或甘,糖,餅乾,香燭.
仲有係你拜太歲時有封利是,裡面
有個$2同一道符,還太歲時要將個
符一齊化左佢,個$2你可以用嚟坐車.

大宅

請問拜果時有封利是架咩?點解我好似冇既..

大宅

請問還太歲是否要係做冬前?
到如果要將個符化左去, 應去邊度化? thanks

大宅

做冬前 ?? i want to know too ~

別墅

Asher 寫道:

我無利士...得道符???
拜既程序係咪上到去問人人都識??
我年頭剛有左3個月時拜過太歲, 希望平平安安生個健康BB, 而家BB4個幾個月, 要唔要帶BB一齊去, 但我又怕麻煩.

別墅

shatintsui 寫道:
請問還太歲是否要係做冬前?
到如果要將個符化左去, 應去邊度化? thanks

人地講最好冬至前還太歲.
道符應該係上去還太歲時化左去.

大宅

道符係咪直接係化寶爐化左就可以
?-(

大宅

唔好帶小朋友上去啦, 一來人多(除非閒日 ), 二來廟宇入面都有"閒雜"既住客, 大人去就可以啦.

白綿綿 寫道:

我年頭剛有左3個月時拜過太歲, 希望平平安安生個健康BB, 而家BB4個幾個月, 要唔要帶BB一齊去, 但我又怕麻煩.

大宅

請問有沒有人知今日幾點關門

別墅

乜拜太歲嗰陣有一封利是同一道符嘅咩?點解我拜時又唔覺有嘅,你地喺邊道買太歲衣架,我喺圓玄學院買,係咪嗰道冇架 ?定係我當時化咗都唔知呢.有冇人答到我呀,唔該!
http://wwwhttp://www.yufoto.com/224740-2/BB.gif.yufoto.com/224740-2/BB.gif

男爵府

如果係普通賣香燭的地方買太歲衣,佢會把一道已摺成三角形既符放入利是封內,咁你自己就要放一個2元銀放埋入去利是封度一齊攞去攝太歲,拜好之後就將個利是封放在枕頭底或銀包內,到年尾還太歲的時候,便把這個利是封跟太歲衣一齊化左佢,個2元銀可用來坐車的.
natalie2006 寫道:
乜拜太歲嗰陣有一封利是同一道符嘅咩?點解我拜時又唔覺有嘅,你地喺邊道買太歲衣架,我喺圓玄學院買,係咪嗰道冇架 ?定係我當時化咗都唔知呢.有冇人答到我呀,唔該!

男爵府

yes
shatintsui 寫道:
道符係咪直接係化寶爐化左就可以
?-(

男爵府

程序好簡單,你上到去問一問人便可以的了,
你可以不用帶bb一起去,但當你品野時你可
"up"埋你bb個名便可以了.
白綿綿 寫道:
[quote]
Asher 寫道:

我年頭剛有左3個月時拜過太歲, 希望平平安安生個健康BB, 而家BB4個幾個月, 要唔要帶BB一齊去, 但我又怕麻煩.[/quote]

大宅

natalie2006,

我都係去圓玄學院,我都唔知有封利是,但今日問老公,佢話可能果時化左度符都唔知...咁如果係可以點?

DEAR ALL,
請問是否12月22日前去還神就可以?

男爵府

其實果度符比自己keep住都係想確保你呢一年平平安安,現在已是年尾亦都係還太歲既時間,應不緊要的.
過冬前去還是無問題的,我以前唔知,農曆12月先去還都無問題,最緊要記得還,求過心安.
小翠BB 寫道:

我都係去圓玄學院,我都唔知有封利是,但今日問老公,佢話可能果時化左度符都唔知...咁如果係可以點?

DEAR ALL,

別墅

我聽講應該喺農曆12月15日前(即新曆2月2日前)還神就可以喇.
小翠BB 寫道:

DEAR ALL,
http://wwwhttp://www.yufoto.com/224740-2/BB.gif.yufoto.com/224740-2/BB.gif

首頁

尾頁

跳至