心聲留言

跳至

首頁

尾頁

民房

給天下間父母最衷心的話(一個受童年性侵犯小孩的心聲)

給天下間父母最衷心的話:
好好保護自己的子女,以免他們受到性侵犯,可以的話相伴他們上學下課的路,有時唔好因為自己一時唔得閒,懶,要去玩.....而唔好去好好保護,如果子女受到傷害,害怕恐懼的感覺會跟隋一輩子.有d傷害,唔係話可以補救就補救到.小孩時期,所受的傷害一定比大個時的傷害大得多,一個小孩到佢成大人時,儘管他已忘記小時候的回憶,但傷痛就一定跟隨他,這些感覺只有他一個人可以知道,沒有人能與他分憂...

信任自己的子女,當他們對你說心事時,一定要好好去聽,真的有事發生了,一定要相信,冷靜,因為孩子一定不會在這方面說大話,你說"孩子,不用怕,我會保護你"...一定比千萬個責備(e.g. 點解你唔走?),or若無其事來得好...唔好覺得小朋友一定識去講,去表達,有時事情發生,他都不知道咩一回事,只知道嬲同驚,盡量去察覺小朋友的不安情緒,有事時,找醫生社工的幫助..

好好選擇照顧孩子的人,最好不要有男親友獨自照顧,因為任何人都有機會成為侵犯孩子的人,真的沒時間,最好放在幼兒園.

盡早性教育,要教導好好子女保護自己,唔單止預防陌生人,重有家人.

唔好覺得父母供書教學好偉大,了不起,如果父母沒有好好保護,子女有咩事,到他們長大了,明白了,也知道咩一回事,一定會一輩子恨你們當年沒有好好看顧.

重有子女是父母生的,父母一定有責任要愛,照顧,保護..唔好覺得子女唔孝順是他們的錯,自己靜心回想一下,有多少時間相伴?子女有事,你知道嗎?有好好處理嗎?俗語有云"你點對人,人點對你"...子女要的不是錢,不是好的物質響受,而是父母的關愛..

重有,唔好只覺得兒童性侵犯之事只會係報紙,人地屋企發生,與自己一點關係也沒有,一樣可能發生在你我他的家,提高自己的警覺性..

呢d說話,我一直都好想和天下的父母說,特別是我家的,但我沒有勇氣..我的物質響受一定不比別人的孩子少..我愛我的父母,我的父母也很愛我,但更恨他們沒有好好看顧我,以致我受到傷害...這十多年,一直心中難過而不能磨滅,小時侯的驚恐無助一直跟住我,對自己不能反抗一直感到內疚,對不起自己 ...

重有,唔好為左一己之私慾,一時之快感,而去傷害人,因為人所受的傷是一輩子的...
唔好覺得對小孩子做這些壞事,他們不知道,就以為他們沒感覺,傷害是一定會隋成長而變大..

願天下父母都用愛的行動去對待子女!!

子爵府

Re: 給天下間父母最衷心的話

viviwawa123

我好明白、亦覺得你講得好好!

我5歲開始已經受到性侵犯,第一個是大我一年的鄰居,最後一個是細我一年的表弟!

我媽只知表弟,而不知其他!因為....這次他當眾摸我,令我大哭兼用指甲爪他,但他竟打了我一巴!我表姐、表哥怕比媽打而不敢出聲,舅父則扮看不見!姨媽還大聲鬧我:12、3歲有乜野比人摸?竟然爪損我個仔!我媽冇出聲,淨係叫我唔好喊!

[size=medium]願天下父母都用愛的行動去對待子女!!

翡翠宮

放心你所講既亦係我所擔心的 :cry: 所以我都會好好咁看管及保護佢地 :lol: 我都好深深明白有d傷害真係會遭成一世既陰影, 但故勿論點都好, 未發生既都希望大家盡量做好佢, 唔好比d不快事發生 :-| 但已經發生左的話, 我亦希望當事人同家人盡快把悲傷忘記 :cry: 往後仲有好漫長既路等你地去行 盡管看前看好好咁重新振作發奮做人

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你姨媽都好過份喎!咁樣教育個仔,唔怕個仔第時變色魔咩?
lo8189 寫道:
viviwawa123

我5歲開始已經受到性侵犯,第一個是大我一年的鄰居,最後一個是細我一年的表弟!

我媽只知表弟,而不知其他!因為....這次他當眾摸我,令我大哭兼用指甲爪他,但他竟打了我一巴!我表姐、表哥怕比媽打而不敢出聲,舅父則扮看不見!姨媽還大聲鬧我:12、3歲有乜野比人摸?竟然爪損我個仔!我媽冇出聲,淨係叫我唔好喊!

[size=medium]願天下父母都用愛的行動去對待子女!!

翡翠宮

嘩頭先無睇你既回應添 真係太豈有此理啦 自己個仔犯錯仲惡人先告狀 痴輪線架唔通要好似佢咁個胸墮到落地先叫有野摸呀 佢唔講個句我諗我都要話下個表弟, 同埋叫你唔好喊安撫你就算, 但倘若佢, 即係你姨媽咁講野我肯定少到佢九彩呀 實行無面比 不過我都明白有好多人好尊重家人即係例如你媽咪咁好尊重佢係家姐想家和萬事興所以唔出聲 不過我份人係有理就話之你係老豆唔啱既我都照鬧 希望你呻左出黎舒服d唔好再怪媽咪當時無同你出頭啦:cry:
lo8189 寫道:
viviwawa123

大宅

your 舅父and姨媽 too bad. :evil: :evil:

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Re: 給天下間父母最衷心的話(一個受童年性侵犯小孩的心聲)

現今社會, 無論男或女都有機會被性侵犯:cry: , 所以最好不要讓小朋友獨自回家, 最好教小朋友遇到這些事情一定要大聲呼叫

民房

Re: 給天下間父母最衷心的話(一個受童年性侵犯小孩的心聲)

其實我已經好返好多,雖然心仍會痛,但係我知道唔係我既錯,而係侵犯我的人的錯,我已經很努力去立起來..

我寫呢個post, 唔係想抒發自己唔開心的情緒,而係我好想更多人去正視兒童性侵犯呢個問題..
因為自己曾經係4歲受親人的侵犯,重有9歲時受陌生人的侵犯,令自己一生受到回憶的恐懼,,
正因為我有唔好的經歷,更加想透過呼籲,大家一起去保護小朋友,唔好再有小孩子受到別人不必要與不能氶受的傷害....

這些唔好的事,只要父母肯去盡力,都是可以盡量避免的...

請大家一定要支持這個post,唔好讓它沉下去,使更多人可以看到.

別墅

This is an old topic posted last year, and I just want to push it up again.

After reading the heart breaking news of the 2 little girls, what can I say.............. it is very sad............

首頁

尾頁

跳至