自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

做了一件很小的好事, 想和大家分享~^^

雖然係小事一件, 但係好想分享:
事源今晚我去了西灣河食海鮮火鍋, 泊低架車喺路邊, 就在架車旁邊嘅地上我汁到部新款手提電話, 用個女仔款嘅電話套袋住, 應該係女機主. 當時大約8點, 我諗住拎部電話去警局, 就咁放左喺車度, 食完飯先至去交比警察叔叔. 但係又諗到機主可能會打電話嚟搵下部手機, 就幫嗰位機主keep住先啦, 等佢自己打電話來...一直到我食完飯, 重揸埋車去銅鑼灣放低朋友再返到屋企, 都重係無人打來.
到咗10點左右, 有位來電是Dad的人打來, 我就問佢係機主邊位, 佢話係佢爸爸, 想問個女返屋企未, 我話比佢知佢個女部電話跌左喺街, 比我汁到, 想交番比佢, 佢就話即刻過嚟我度攞番. 咁我就約佢喺石塘咀街市門口等. 佢嚟到的時候下著雨, 氣溫頗冷, 我見到佢係一個慈父模樣的人, 大概60幾歲, 我交番部手機比佢, 佢一手比左幾百蚊我, 佢話比我飲茶, 我推左佢, 係都無要, 因天雨又冷嘅關係, 我示意佢走, 佢臨走時我重叫佢: "落雨涷呀小心d". 佢走左之後我在想, 今日我做了呢件事, 人地都會學我一樣, 試想像失而覆得會幾咁開心^^. 今日跌電話嗰個係佢, 明日可能會係我, 將心比己, 我都希望人家會交番部電話比我. 所以我很開心, 亦可以將來以呢件事教我的小朋友要路不拾遺, 不要貪心.
多謝你們有心機睇完這篇又長又無聊嘅小事.
KK

伯爵府

Re: 做了一件很小的好事, 想和大家分享~^^

kk991229~~ 您真係好人la,吾貪心

子爵府

kk991229
人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔無聊,呢個係美德黎.

男爵府

kk991229 :
我覺得你值得讚

路不拾遺絕對是一種德!

男爵府

你一定會好心有好報

複式洋房

多謝. 其實我想分享比大家知道呢個世界重會有人做呢啲小事, 因為依家太多壞新聞, 香港好多人都係貪心, 比著第二個人拾到部電話第一時間已經攞左去賣, 可能會有人話我on居tim. 但係有小朋友嘅你, 你真係想個將來個世界變成咁咩? 有小朋友係天賜嘅禮物, 自己當然要身教了. 謝謝分享.
KK

洋房

我99試過, 好心人路不拾遺比返佢. 真係好感動and開心嫁!

男爵府

畀面勳章

我要向你學習,如果執到野都唔可以貪心,要還番俾人。

別墅

如果人人都咁做...世界會變得更美麗..hehe

男爵府

睇左都感到好開心呀~
你好好呀~

民房

agree
kk991229 寫道:
多謝. 其實我想分享比大家知道呢個世界重會有人做呢啲小事, 因為依家太多壞新聞, 香港好多人都係貪心, 比著第二個人拾到部電話第一時間已經攞左去賣, 可能會有人話我on居tim. 但係有小朋友嘅你, 你真係想個將來個世界變成咁咩? 有小朋友係天賜嘅禮物, 自己當然要身教了. 謝謝分享.

侯爵府

:-D :-D :-D :-D

侯爵府

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

洋房

複式洋房

好心有好報,個個都係咁就 very good,我試過唔見電話
x 2,好慘 :-( :-( 要買返個不凸只,無晒裡面 D 嘢 eg.D friend tel no.好煩

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

別墅

好市民良好典範

男爵府

好事吾怕做, 你覺得小事, 可能原來已經幫左人地一個好大既忙.

首頁

尾頁

跳至