想生BB

跳至

首頁

尾頁

民房

我睇咗梁啟文醫生五個月了

其實梁醫生都ok, 不過價錢就貴啲, 每個月平均要9000~10,000蚊, 我因為之前個身體情況差啲, 所以五個月都係試咗3次IUI, 今日已經係day29, M小姐未搵我, 希望可以中獎啦....
但係希望大家都放鬆啲, 因為人的身體真係好奧妙GA, 得唔得唔係我哋掌握的, 醫生只係幫吓你, 真係要生到都係要等候上帝的祝福....

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

Re: 我睇咗梁啟文醫生五個月了

我下星期第一次睇梁醫生, 之前在其他醫生做過 5 次 iui 唔成功, 希望梁醫生幫到我, 之前有 d sisters 話他好/不好都有, 攪到我 15/16 現在唔理咁多 book

民房

梁醫生每次的醫生費$800, 跟住價錢最貴的係「谷卵針」, 每針約$600, 仲要睇你打完針之後的效果好唔好, 我都麻麻地, 試過打好多針, 的卵都唔係好大, 所以呢個要睇埋你自己的身體狀況而定...。如果你只係排卵有問題就容易啲, 但如果你同我一樣有「卵巢多囊症」的話, 又會再難啲, 因為仲要做埋「食藥」的療程, 麻煩好多....
不過梁醫生雖然貴啲, 但佢一睇我就知道我的問題係邊啦, 所以希望佢都幫到你啦, 雖然我未「中獎」, 但我會下個月試「試管嬰兒」啦...

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我這兩天都有見過梁醫生, 暫時都要我試多兩次 iui 唔得就幫我做 ivf, 這兩次見面都 o.k., 因同之前我的醫生做法有一點不同, 希望他的方法可以幫到我, 我沒有多囊症, 但年紀太大, 梁醫生話比較難攪, 盡人事啦。妳下個月做「試管嬰兒」, 祝一次成功, 同埋我覺得我地互相扶持心情靚 d , 效果會好 d

民房

我是Dr. Leung 幫我做IUI而成功壞孕的。現在BB已經出世,十分健康。以下是我的個人經歷,以供參考:

我們夫婦努力了約3年多也不成功,於是看了在中環的Dr. Ho,做了2次IUI也失敗了。雖然Dr. Ho和他的nurse也十分細心和體貼,但連翻失望,我們也十分沮喪;兼且在clinic漫長的等待也是十分難捱。最後我們也放棄了。經過1年多的停工,我們決定再給自己最後機會,畢竟我已經late30了。最後我們選擇了看Dr. Leung。我們沒有做任何資料搜集,純粹因為他的clinic在佐敦,交通較為方便而已。現在回想起來,真的感謝神給我們這個看似無意的選擇。

初初到Dr. Leung 的clinic,真有點不高興和不習慣。例如姑娘們會大大聲的叫你經期幾多日就點點點,邊日又要行房,老公又幾時去洗精;老公D驗精報告又鬼死咁大聲講你知,完全無私穩,又不顧我們的感受。另外Dr. Leung就好像唔多理你,講好少野。我的問題好多時是姑娘答的,但未必解答到我們的疑慮。這些情况和從前的Dr. Ho和他的姑娘有很大分別!我們也疑惑地想:是否選擇錯了?後來我們再翻查資料,才知Dr. Leung是不育科的先驅和老前輩,看他年紀也不輕了,不過還中氣十足呢!!所以我們仍然相信他在這方面是經驗老到的。幸好等候的時間也不是太長。而價錢和我看Dr. Ho差不多而已。

第一個cycle的IUI,嚴格來說也不是Dr. Leung 操刀,因為看了數次他便放假,往後數次檢查和IUI都是他的「替工」做的。結果失敗了。第二個cycle就是Dr. Leung 親自操刀,他based on 我第一個cycle的反應,相應地開不同的藥,有些藥只叫我自行去藥房配,價錢還十分便宜。結果我對那些藥反應很好,Dr. Leung還笑說用藥不一定要貴,重要是對症下藥。雖然如此,這個cycle做完IUI後我們也沒有太大期望。由於忙於エ作,到了16日後也沒有period,我們也不為意,甚至沒有返Dr. Leung處復診。直到有一天感到作嘔不適,還以為感冒。後來姑娘來電, 問我period來了沒有,我說沒有,她還鬧鬼我為什麼不回去復診。結果真的Bingo了,那時已近7weeks了。之後再返Dr. Leung處check-up,十分巧合地同期看到不少太太也bingo了。有一位什至帶着一個5歲的囝囝,她還說囝囝是Dr. Leung 5年前的作品,現在第二個又成功了。

總括來說Dr. leung和他的nurses不會像其他的細心體貼,有點「老醫生」脾氣;一派「你信我就不要質疑咁多」的態度。但結果是他斷症很準確,成功率好像很高。(當然只從我觀察的那個月看,亦不知別人做了多少次IUI?) 對於我來說,最好當然是細心體貼又成功率高,但世事很難十全十美的。

所以如果你們選擇了看Dr. Leung,便一心一意信賴他;否則如果對他不滿或懷疑,便很難放鬆心情作戰。倒不如換個醫生吧!!

最後,祝福所有想生BB的BK sisters,無論是否看Dr. Leung,都盡快bingo!生番個肥肥白白的BB!! :lol: :lol:

禁止訪問

大宅

Dear Me524 and all,

Can you PM me the contact of Dr. Leung?
I will like to try see him ar.

Many many many thanks.

Ruby

複式洋房

piglegbb,

你可否pm Dr. Leung 的地址及電話給我?
謝謝!

伯爵府

Dr. Leung
Tel : 2730 8441
九龍彌敦道 238 號 1701 室

民房

我第一個cycle,用了約$9500醫生費,另加約$3000驗血費用。由於是第一次,Dr. Leung一開始要我做十分detail的驗血報告,所以這樣昂貴。

第二個cycle醫生費約$9400,驗血費約$200。

從前Dr.Ho的收費是以package形式收取的。第一cycle收了我$7000,第二cycle是$10000。但Dr. Ho這個價錢是4年前的了。

大宅

一路以來, 都係得我一個人在努力...Dr. Leung做 iui/ivf 特別好? 不過我c6唔會合作做iui or ivf....咁睇Dr. Leung有無幫助?

首頁

尾頁

跳至