少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇方法提高小朋友的集中力?

老師話我個仔缺乏集中力 (lack of concentration), 佢一月份就七歲, 老師話佢上堂經常發白日夢, 各位媽咪有冇好方法, 平日如何幫佢提高集中力?
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

男爵府

Re: 有冇方法提高小朋友的集中力?

我都想知

珍珠宮

JimVan 寫道:
老師話我個仔缺乏集中力 (lack of concentration), 佢一月份就七歲, 老師話佢上堂經常發白日夢, 各位媽咪有冇好方法, 平日如何幫佢提高集中力?

問吓老師佢有冇啲嘢係有興趣嘅先......
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

應付專注力不足的孩子,父母需要掌握他的專注力特點,例如他的專注力可維持多久,他做甚麼事時能投以十足的專注力,做甚麼事時最易分心,以及為甚麼會分心等.找出原因後,就要對症下藥,因應孩子的專注力特點,設定適當的作息時間,安排適當的活動,以及進行提升專注力的訓練活動.

要使孩子學習和做事時專心一點,父母可在日常生活中培養孩子的專注力:
1.花一點時間觀察孩子的專注力能維持多久.心理學家指出,小朋友的專注力的持久度會隨著年齡增長.7-10歲能維持約15-20分鐘,10-12歲25分鐘,12歲以上約30分鐘.建議父母善用孩子的專注力持久度,讓他在可專注的時間內專心做事或玩遊戲,當他的專注力稍弱時,就讓他休息一會兒.
2.平時多觀察孩子做甚麼事時最能投放十足的專注力,以及做甚麼事時最易分心.通常孩子對好玩,新奇,未做過的事感興趣,也能投以足夠的專注力.對於一些較沉悶和需要重複的活動,如做功課,溫書等,通常都會感到無聊及沒趣.
3.孩子做功課的地方和時間要固定,避免常常更改,可減少孩子因做功課的環境和時間的變動而不能專心.
4.保時做功課的環境安靜,關掉電視機,收起玩具或圖書等會令他們分心的東西.
5.父母避免坐在他們的書桌旁陪做功課,因會養成依賴的壞習慣.父母最好坐在離他們不遠處,保持沉默,在他們要幫助時,才作適度的介入,可讓他們保持專注力.
6.多跟他閱讀故事書,迷宮,玩找不同之處,可提高他們的專注力.
7.充足的睡眠和足夠的運動,均有助孩子保持足夠的專注力.

施比受, 更有福

珍珠宮

77777 :

非常好呀!

我有少少補充:
父母處理專注力不足孩子時,很多時「提点」得太多,又因為功課做得慢,像永遠都做不完,做不完又沒得玩,所以永遠都在「有功課未做完」的狀態,很難才得到「完成」的滿足感,提議家長按孩子的專注力將功課分「段」,例如十行生字分兩次(或多次)寫,十五分鐘(或更長時間)完成即獎休息或玩的時間二至三十分鐘,這令他得到「完成」的滿足感外,自信亦可提高!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

別墅

多謝各位媽咪提供寶貴意見, 我諗我應該從边方面留意佢啦, thank you!!
珍惜生命、把握今天,因為仍活著不是偶然,也不是必然! :-P

大宅

SandraLo

呀仔就係長期處於"有功課未做完"狀態
好似昨晚, 我放工返去睇, 又做漏, 佢喊晒口話眼瞓唔要做功課, 拖拖拉拉都要搞到9:30先做晒......
玩, 專注力不知幾好, 連續砌2個鐘lego唔停都得, 做功課多過10分鐘就打晒"喊露" 晚晚同佢摶鬥開片

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 des1971 於 08-6-11 08:38 發表
SandraLo
呀仔就係長期處於"有功課未做完"狀態
好似昨晚, 我放工返去睇, 又做漏, 佢喊晒口話眼瞓唔要做功課, 拖拖拉拉都要搞到9:30先做晒......
玩, 專注力不知幾好, 連續砌2個鐘lego唔停都得, 做功課多過10 ...

你睇埋時間表嗰d post 未?

大宅

略略睇過.....但個topic太長...我....無睇晒
其實係咪每做好一樣就比佢抖下玩下咁, 但佢已小一....我想佢可以係我放工回家前做好功課溫好默書等我放工返去幫佢睇同佢默, 因為夜晚我返到去佢又要開電腦做"每日一篇"........
呀仔係超級電視迷, 有時做得快我會開半至一個鐘電視佢睇(通常睇d好似national geographic既動物紀錄片), 奬睇電視....會唔會唔係咁好mouth:

原文章由 SandraLo 於 08-6-11 18:11 發表

你睇埋時間表嗰d post 未?

禁止訪問

珍珠宮

原文章由 des1971 於 08-6-11 19:24 發表
略略睇過.....但個topic太長...我....無睇晒
其實係咪每做好一樣就比佢抖下玩下咁, 但佢已小一....我想佢可以係我放工回家前做好功課溫好默書等我放工返去幫佢睇同佢默, 因為夜晚我返到去佢又要開電腦做" ...

唔係成個topic 呀!嗰度十個鐘先睇得完.....
係我列出嗰幾個post 咋!
我用手寫板極慢, 唔會由頭問你d details再去答, 你睇咗嗰幾個post 先識按自己情況再問!

大宅

睇咗啦!! 之前無留意你有列出幾個post.......失禮!!
貼紙/奬勵都試過啦, 唔works, 儲夠5個奬品一般係玩下電視遊戲(益智, 佢鍾意既, 大約半小時)/睇vcd/睇電視(動物紀錄片之類), 開頭ok, 但唔夠一個月.....打回原形!! 其實佢好多時都有嘗試去做, 但就係成日做漏, 又唔睇題目亂做, 佢係識睇&明題目問乜, 只係唔去睇, 佢其實唔只做功課, 其他事都係求求其其, 是是但但....

原文章由 SandraLo 於 08-6-11 21:38 發表

唔係成個topic 呀!嗰度十個鐘先睇得完.....
係我列出嗰幾個post 咋!
我用手寫板極慢, 唔會由頭問你d details再去答, 你睇咗嗰幾個post 先識按自己情況再問! ...

珍珠宮

原文章由 des1971 於 08-6-12 08:43 發表
睇咗啦!! 之前無留意你有列出幾個post.......失禮!!
貼紙/奬勵都試過啦, 唔works, 儲夠5個奬品一般係玩下電視遊戲(益智, 佢鍾意既, 大約半小時)/睇vcd/睇電視(動物紀錄片之類), 開頭ok, 但唔夠一個月.....打回原形!! ...

唔........ 你要一步步嚟, 唔急得.....
即係話, 你選擇搞佢自動自覺做功課先, 就要俾佢攞到完成嘅滿足感, 搞掂先可以去理個quality, 調轉做亦可......
放工先, 遲d 講.....

珍珠宮

原文章由 des1971 於 08-6-12 08:43 發表
貼紙/奬勵都試過啦, 唔works, 儲夠5個奬品一般係玩下電視遊戲(益智, 佢鍾意既, 大約半小時)/睇vcd/睇電視(動物紀錄片之類), 開頭ok, 但唔夠一個月.....打回原形!! 其實佢好多時都有嘗試去做, 但就係成日做漏, 又唔睇題目亂做, 佢係識睇&明題目問乜, 只係唔去睇, 佢其實唔只做功課, 其他事都係求求其其, 是是但但....
...

「儲夠5個奬品一般係玩下電視遊戲 」~~ 是否完成一啲指定嘅嘢即獎?抑或要等幾日嗰種?
「唔睇題目亂做」 ~~ 如果永遠都有人响交功課前提佢, 咁佢真係唔駛理, 可以亂做, 你試吓同老師單聲, 話你train緊佢獨立做功課, 如佢功課做錯, 叫老師要佢小息補做, 咁佢就要受番亂做嘅後果, 而你就先專心處理佢要「開開心心如期完成」功課嗰part 先!

大宅

儲夠貼紙有時都未必可以即奬比佢, 做齊功課我就奬一個貼紙, 但佢食飯慢, 夜晚又要用電腦做"每日一篇"同數學, 有時都要搞到夠鐘瞓覺, 所以有時夜咗唔夠時間就可能要等第2晚先比佢玩!!
而亂做同漏做.....我唔係好敢唔睇, 因為佢真係可以一課練習4part只做2part......小二試試你提意, 不過唔知到時個班主任友唔友善.....肯唔肯幫我呢......

原文章由 SandraLo 於 08-6-13 21:37 發表

「儲夠5個奬品一般係玩下電視遊戲 」~~ 是否完成一啲指定嘅嘢即獎?抑或要等幾日嗰種?
「唔睇題目亂做」 ~~ 如果永遠都有人响交功課前提佢, 咁佢真係唔駛理, 可以亂做, 你試吓同老師單聲, 話你train緊佢獨立做功課, ...

複式洋房

回覆 #15 wilfredchan 的文章

你小朋友是不是铅过高啊,集中唔得的,成日搞小动作,医生说铅过高的症状,食奇异果可以排铅,我小朋友每天最少一个的。你可以带你小朋友去看一下医生是不是铅过高。

大宅

我個仔快9歲都是專注力好弱

珍珠宮

上次星期日檔案話, 充足睡眠有助專注力

別墅

仲有﹐多D帶小朋友去公園走走﹐打下千秋﹐玩下tum tum 轉﹐都可以幫助小腦發展﹐有助加強專注力。上次跟一位專訓練小孩專注力的專家傾談時說的。

首頁

尾頁

跳至