嬰兒醫護

跳至

首頁
34567...25

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dear 多愁善感,
Zyrtec is used for nose/bronchial allergy in acute phase, while Singulair for chronic case. In short, Zyrtec should be used for a few days when baby has symptoms, while Singulair can be used for 4 to 8 weeks, aiming to reduced the overwelmed allergic level/sensitivity.

Yonex
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dear Chingbb,
please check PM.

Yonex

用戶要求終止服務

Dr.Yonex,

唔該你的回覆先 其實我都覺得keep住睇一個醫生好d, 但我只覺得點解第一和第二個的醫生都說仔仔是敏感, 而第三個醫生說不是, 所以我真係好想攪清楚仔仔是什麼問題, 我實在唔捨得比他食得太多藥呀 :cry: 同埋個醫生好貴, 每次要 $370 - $410 不等和往往要等2個鐘頭. (計埋車程要成差不多成4個鐘, 家住大埔)

你也要多啲禮貌的Feedbacks. - 放心, 這點我一定會. 因為我都明白講者無心, 聽者有意的道理.

其實有沒有網址能查到藥物的成份的? 最好係中文啦

大宅

Dear little-baby,
甘都幾貴wor~同埋如果佢太忙都未必能仔細分析及跟進啦~
你住邊頭? 介紹個好醫生比你(PM).

Yonex

用戶要求終止服務

Dr.Yonex,

介紹個好醫生比你 ~~ 好呀! 好呀!! 其實唔係香港區就可以

大宅

PM 咗3個地區. If U need more, tell me

Yonex

禁止訪問

大宅

Dear kiukiudaddy,

1)Ventolin Inhaler(鬆氣管,As needed);
2)Atrovent 20 mcg Inhaler (鬆氣管,As needed);
3)Flixotide Inhaler (激素醫哮喘, three times a day);
4)Singulair 4mg (預防哮喘鼻敏感, once before bedtime)

過渡期是否可只自行購買Singulair 作預防之用?
Ans.: Yes. Actually, U can buy them all from pharmacy store. Or, for better monitoring, see a family doctor nearby and ask him to write U the prebscription. If I were the doctor, I won't say no because the treatment is quite standard now. The med.above are commonly used. (3) is more expensive. U may change it to Becotide 1 puff twice a day.

另政府醫院所用藥會否比私家多副作用?
No. But they may ask you to pay for the expensive one or ask U to buy it/them outside.

作為父母,點都唔想因慳錢而影響小朋正常發育?好驚~
我同意及同情. Feel free to ask me. I shall try my best to help u.

Yonex

[/quote]

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Dr.Yonex,
想請問一下,我囡囡上一個月咳得好厲害,後來食左“青蛙仔”2個星期,情況好了很多....我想問,係咪要keep住食?還時停一停先,再食?
我識有一個朋友,佢keep住半年都俾小朋友食,有無問題呢?
My Two Princess

男爵府

kiudad,
我share小b o係pmh兒專睇o既經驗, 貴藥(eg singulair)佢比唔到, 因為貴. 佢話公家只比到"啡樽"噴劑for預防, "藍樽"for緊急氣喘用, 以上兩隻噴劑都有類固醇. 醫生問我會繼續用singulair or 用"啡樽", 我見小b食singulair進度ok唔錯, 咁我咪揀用singulair啦, 佢就寫紙我o係出面藥房買singulair, 另外pmh藥房提供"藍樽"同埋兩支收鼻水藥看門口. 兩個月後再覆診, 係咁多.

結論: 我都係偏重睇返私家醫生, govt當regular o既followup. 重皮d都要, 因為呢個醫管局提供唔到靚藥比我.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Dear kiukiudaddy,

Both are steroid puffs. Side effect is minimal coz dosage is small compared with that in oral steroid. Normally, U should get it with Dr.'s prescription, though U can surely get it in some drugstore. Again, proper way is to see the family doctor to get the script la~

Cheers~

Yonex

別墅

kiukiudaddy 寫道:
一一B,

Thank you for your sharing.

啡樽同藍樽,屋企都有存貨(太太都有哮喘睇政府)。
如果單買Singulair, 一個月不過數百,負擔有限,依家睇私家一次已五、六百,而且不斷要覆診,每次又要等成兩個鐘,希望遲下仔仔穩定D可以減少覆診次數就好喇。

同意, 一盒Singulair(28粒), 都係280, 睇一次醫生都唔止,
仲要醫生開嘅只得3日藥, 我而家都比緊我兩個女 try 吓,
大嘅鼻敏感, 細嘅就哮喘. :-( :-( :-(
係咪而家香港d天氣越黎越差, 所以咁多小朋友氣管 & 鼻都有問題呢
^_^

大宅

Dear pigpig,
I think try singulair for 4 weeks is reasonable to see the effectiveness.
Yonex

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

Dr.Yonex 寫道:
Dear pigpig,
I think try singulair for 4 weeks is reasonable to see the effectiveness.
Yonex

唔該晒!我諗暫時都會keep住俾佢食,因為天氣一轉,佢氣管又會黎料 好煩!
My Two Princess

用戶要求終止服務

Dr.Yonex,

收到了. Thanks! 我諗我會try 第一個醫生, 希望唔駛等太耐同夾我囝囝拉 :wink:

男爵府

Hi Yonex
我小朋友 ( 4 year old ) 都已食了 2 個月,咳真的好了好多,但早晚仍有鼻塞問題,請問此藥是否對鼻敏感沒有幫助?

mrkwok

大宅

好的. 睇過比啲Feedback吖~無介紹錯咖!

大宅

Dear Mr. Kwok,
跟藥書講就兩個病都可以用~但我嘅經驗就係對Bronchial allergy有效啲.
Yonex

首頁
34567...25

尾頁

跳至