嬰兒醫護

跳至

首頁
12345...25

尾頁

複式洋房

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dr.Yonex

請間synchloramin 及 cyclidrol 有沒有steroid 的成份, 因我的BB三個月大巳看了四次医生 (氣管炎),我拍BB有asthma.請回覆.thanks

複式洋房

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

qs,

check pm, please

sallybaby

複式洋房

sallybaby

thank you very much!我會賞試,希望每個BB都健康快樂成長!

大宅

橙,梨 會野痰~ 咳緊唔好食!

[/quote]

(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

synchloramin : 不是合格的Labeling. 我估it's Synco廠出嘅Chlorpheniramine(=Piriton), 無Steroid.
TTUL

大宅

Sorryar~
cyclidrol 就真係估不到, 但 -ol 尾可能係 Salbutamol, 氣管藥, 無Steroid.

別墅

Dr.Yonex,

其實 "哮喘" 係唔係即係 "氣管敏感" 呢? 定係有氣管敏感的人先至有哮喘呢?

別墅

Hello Dr.Yonex

我昨天在藥房配了 "善古靈", 我個女只有 21個月大, 原先想配 4mg 粉未, 但好多藥房都只有 4mg 顆粒狀, 我看入面的說明書, 同 4mb 粉末 的說明書唔同,顆粒狀 的話 兩歲以下未確定成效, 咁係咪即是 4mg 顆粒狀 是不適宜 21個月嘅 bb 食呢 ?
^_^

別墅

Dr.Yonex 寫道:
Yes. I am a paediatrician. It's my pleasure to answer your question, except if U ask me my clinic address.

Hi Dr.Yonex
你間診所係邊區架, 如果啱嘅, 我想帶bb 到你到睇吓,
thanks
^_^

別墅

yoballma,
Dr. Yonex 都話

大宅

香港嘅數字:~40%有氣管敏感at 4歲, but only 15% turn out to be Asthma after 9 y.o.

TTUL

子爵府

Dr. Yonex

我想問下女女2歲3個月,自從大半年前傷風感冒過一次之後,d鼻水同痰就未正式斷過尾,有時會好d就無咁多,有時又會差返,但又唔係不停咁流同咳,鼻涕就一sneeze先有好多,都無特定時間sneeze,咳就整日都係得2~3聲,但就聽到好多痰,夜晚訓覺又乜事都無,咁既情況算唔算氣管敏感呀?有咩方法可以斷尾?我係澳門d醫生完全都幫唔到我

thx

大宅

4mg 粉未, 4mg 顆粒狀,成分完全一樣!
 但記著 粉未 都不應開水服

男爵府

點解呢, 因為我都係開少少水咁比佢飲架, 如果係咁會點架? 可能我都要改改餵佢o既方法喇....

大宅

Hi Yoballma,

Thank you. My address is: [email protected]

^ ^

大宅

點解呢,
我都唔清楚but
MIMS written as,
"Oral granules may be administered directly into the mouth or mixed w/a spoonful of cold or room temperature soft foods (ice-cream, applesauce, rice or carrots only). Not intented to be dissolved in liquid."
因為我都係開少少水咁比佢飲架, 如果係咁會點架? 可能我都要改改餵佢o既方法喇.... [/quote]

男爵府

Dr.Yonex,
收到~

大宅

有無睇我寫嗰篇"塵蟎" ar?

我半年前寫比patients 咖~

Lunch time la~ haha

Merry X'mas!

別墅

吓 ! 點解我個家庭醫生叫我用水開比佢飲嘅, 咁我係咪可以比 4mg 嘅顆粒 比 bb 食呀 ? 唉! 真係有 d 亂 tim .
^_^

別墅

有無睇我寫嗰篇"塵蟎" ar?

我半年前寫比patients 咖~

Lunch time la~ haha

Merry X'mas!

邊度有我睇呀 ?
唔該哂呀 !

Merry X'mas.
^_^

首頁
12345...25

尾頁

跳至