嬰兒醫護

跳至

首頁
45678...25

尾頁

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

DR.YONEX,

我個仔現在8個半月大,佢由10月中左右就開始咳,
睇了幾個醫生都唔係咁OK,
足足食了2個幾月西藥,
其中有醫生話佢氣管敏感,有醫生話支氣管炎,
食了藥都唔得,此終仲係咳同有痰,
現在看了幾日中醫,連中醫都話佢係敏感咳,
連中醫都看埋,現在雖然痰聲少了些,
但依然咳 :-( :-(
我想問善古靈可以幫到我仔仔嗎?
咁細個食會唔會有問題?
我媽媽也是氣管敏感,一轉天氣就咳到唔停,
仲咳損了喉嚨,老人家可以食善古靈?
如果可以應食什物份量?
謝謝你!

大宅

Re: 有冇食過 "善古靈" 呢隻藥呀, 醫生話對於"哮喘" 氣管敏感好的

Dear 小鈺鈺,

我個仔現在8個半月大,佢由10月中左右就開始咳,
睇了幾個醫生都唔係咁OK,
足足食了2個幾月西藥,
其中有醫生話佢氣管敏感,有醫生話支氣管炎,
食了藥都唔得,此終仲係咳同有痰,
現在看了幾日中醫,連中醫都話佢係敏感咳,
連中醫都看埋,現在雖然痰聲少了些,
但依然咳 :-( :-(
我想問善古靈可以幫到我仔仔嗎?
咁細個食會唔會有問題?
Ans.: Recommended only for > 10 months.
BB幾多磅?

我媽媽也是氣管敏感,一轉天氣就咳到唔停,
仲咳損了喉嚨,老人家可以食善古靈?
Ans. Yes.
如果可以應食什物份量?
Ans. 10mg Nocte(晚間服)
(聲明: 應先向家庭醫生查詢是否適合及有否藥物敏感!)

大宅

DR.YONEX,

我BB得20磅咋,咁可唔可以食呀
謝謝你!
等我叫我媽媽試下先,希望食左無咁咳喇!

大宅

呢隻藥我食過, 有分大人同小朋友, 醫生開左兩個星期比我, 每日食一粒, 一定要食晒, 但係覺得真係好好, 好耐好耐都無返發, 以往轉天氣一定咳到呀媽都唔認得.
至於呀仔, 等佢食完個 course 睇下點先.

別墅

Dear DR.YONEX

Help ! 昨晚我個女(22 個女月) sleep 時有 喘鳴 聲, 佢食完醫生開嘅 止咳, 化痰 藥, 又食緊 善古靈, 到夜晚 sleep 時
就喘到有聲, 跟住我比佢聞 ventolie 都止唔到, 成晚我都覺得佢有喘聲, 其實如果咁嘅情況應該點攸做, 駛唔駛即刻去急診室呀 ? :-( :-(
^_^

男爵府

yoballma,
我之前睇過一個老醫生, 佢話如果半夜bb喘得厲害, 唔好等, 即刻入急症室呀. :-|

佢仲教我睇, 如果bb咳起個排骨仔(肋骨)都凹入去o既話, 就係喘架喇.

你話阿囡聞過ventolin, 係咪mist o個隻?

希望你囡囡快d好返喇~

大宅

Dear 小鈺鈺,
不如try: Zaditen 3ml Nocte(晚間服) for 2 weeks.
Zaditen 以前被稱為保肺藥~ 幾安全咖~但最好問吓你嘅家庭醫生他有無敏感啦!

Yonex

大宅

Dear yoballma,
甘嘅情況要睇醫生安全啲~必要時收入院治療+觀察!
Yonex
------------

Help ! 昨晚我個女(22 個女月) sleep 時有 喘鳴 聲, 佢食完醫生開嘅 止咳, 化痰 藥, 又食緊 善古靈, 到夜晚 sleep 時
就喘到有聲, 跟住我比佢聞 ventolie 都止唔到, 成晚我都覺得佢有喘聲, 其實如果咁嘅情況應該點攸做, 駛唔駛即刻去急診室呀 ? :-( :-( [/quote]

別墅

一一B 寫道:
yoballma,
我之前睇過一個老醫生, 佢話如果半夜bb喘得厲害, 唔好等, 即刻入急症室呀. :-|

佢仲教我睇, 如果bb咳起個排骨仔(肋骨)都凹入去o既話, 就係喘架喇.

你話阿囡聞過ventolin, 係咪mist o個隻?

希望你囡囡快d好返喇~

一一B
多謝關心 !
係咪mist o個隻? --- mist 即係點解呀 ?
^_^

別墅

Dr.Yonex 寫道:
Dear yoballma,
甘嘅情況要睇醫生安全啲~必要收入院治療+觀察!
Yonex
------------

就喘到有聲, 跟住我比佢聞 ventolie 都止唔到, 成晚我都覺得佢有喘聲, 其實如果咁嘅情況應該點攸做, 駛唔駛即刻去急診室呀 ? :-( :-(
[/quote]

Dr.Yonex
多謝你咁快嘅回覆
我個女到日頭就唔會喘, 通常都係夜晚先喘, bb 可唔可以食
volmax 架, 會唔會藥力太重呢, 有冇d藥係 sleep 前 比bb食咗, 等佢唔會喘架, 之前幾個醫生都係開一些氣管藥比我個b夜晚sleep 前食, 但係都冇效嘅, 我而家好擔心我個細女係哮喘, :cry: :cry: :cry:
我個大女又成日話個心痛, 係威院排咗心臟 科, 但要排到 7月, 你知唔知可否同醫院改早d架, 呢排個女痛得密咗.
唉 ! 我兩個女都好多病痛, 真係好擔心 :cry: :cry:
^_^

男爵府

yoballma 寫道:
一一B
多謝關心 !
係咪mist o個隻? --- mist 即係點解呀 ?

sorry sorry, 可能我講得唔清楚, 我指o既係好似o係診所有face mask聞氣(機打出來有霧氣)呢隻.

如果你想排govt排得快d, 你可試下打電話去同d姑娘講個情況, 如果真係唔得, 就帶佢去急症室睇, 講得嚴重d, 可能就排你快d有得睇.... 我都知咁樣講好似唔係咁好, 不過有邊個父母唔心急呢.

複式洋房

Dear Dr.Yonex,
我仔仔而家26個月,重13.4kgs.
佢06年8月尾有獅吼証住過醫院,康復了
剛剛聖誕節又返發,今之就無發燒但係就咳得要命
咳到晚上訓唔倒,有時仲咳到嘔.
西藥食完喇,而家訓覺無咳,日間咳有痰,無鼻水喇
醫生話要留意佢,唔好再比佢返發,因為會傾向哮喘
我好驚,好擔心...
佢可唔可以而家食 善古靈 呢?
如可以既,份量幾多呢?
是否轉天氣可以食黎預防呢?

請你回覆,don媽媽
我個宏宏豬出生於2004年

別墅

一一B 寫道:
sorry sorry, 可能我講得唔清楚, 我指o既係好似o係診所有face mask聞氣(機打出來有霧氣)呢隻.

如果你想排govt排得快d, 你可試下打電話去同d姑娘講個情況, 如果真係唔得, 就帶佢去急症室睇, 講得嚴重d, 可能就排你快d有得睇.... 我都知咁樣講好似唔係咁好, 不過有邊個父母唔心急呢.

一一B

我屋企有支standby 嘅 ventolin, 係用手按個隻.

今日打咗 tel 去威院 問可否改早 d, 佢話要我先要自己去睇醫生 or 急症室睇, 要個 d 醫生 話 urgent 才可提早.
我唸住同個女去睇急症, 等佢留院check 吓. 我真係唔想等到 7月 咁耐, 好擔心.

:cry: :cry:
^_^

大宅

Dear don媽媽,
Yes. You can try. Singulair 4mg Nocte(晚間服)
YY Yonex

男爵府

Dear Dr.Yonex

我個大女(3yrs)呢排都咳左好耐+流鼻水, 成3個幾week, 睇左3次doctor,話佢氣管炎,食左藥+(煲左d川貝),依家先好似好dd,請問佢食"善古靈"?份量幾多?食幾耐......

另細女(剛1yrs....only 20.lbs)仲差,成日都鼻水倒流,有痰,食左止咳, 化痰藥都唔好,doctor 話佢有鼻敏感,所以好難好,
但係我問個doctor,佢話細b咁細,唔好食"善古靈",咁點好?

many thanks

christa

大女 04年出世lo細女 05年都出世lo

男爵府

yoballma 寫道:
一一B

我屋企有支standby 嘅 ventolin, 係用手按個隻.

今日打咗 tel 去威院 問可否改早 d, 佢話要我先要自己去睇醫生 or 急症室睇, 要個 d 醫生 話 urgent 才可提早.
我唸住同個女去睇急症, 等佢留院check 吓. 我真係唔想等到 7月 咁耐, 好擔心.

:cry: :cry:

上次阿b睇公家專科, 佢比左隻"藍樽"比我看門口, 係咪呢隻呀? 如果呢隻都唔得, 我諗真係要立即入a&e呀. :-|

連姑娘都suggest你帶大囡去a&e睇急症, 呢個方法可能真係work呢, 你都快d帶佢去睇喇, 等到7月實在太耐喇....

男爵府

christaki,
我個小b 3個半月開始有咳, 時好時壞, 後期仲咳到多痰+氣喘, 證實係氣管+鼻敏感, 睇到第3個醫生, 佢suggest 小b食善古寧(藥粉), 當時佢約8個半月大, 食左好好呀, 雖然轉天氣都會流下鼻水不過唔係好嚴重o個隻,(醫生話係正常架, 因鼻敏感so唔駛食藥), 同埋氣管touchwood好左好多呀, d咳同痰清晒, 佢都同呢隻藥幾夾, 佢而家食緊第3個月喇, 醫生話如果佢食埋呢個月都無咩事, 就比佢停藥喇!

你參考下. :wink:

男爵府

一一B
你小b連續食左3個月呀~~~身子會否好虛,因為我小b就係食得西藥多,身子就比較差,同埋你係where 買到善古寧(藥粉),份量食幾多?我都想比下我兩個囡囡食,等佢地唔使成日都咳咳....

many thanks

大女 04年出世lo細女 05年都出世lo

複式洋房

THANKS DR.YONEX

多謝你回覆.請問要食幾耐,同埋是否買粉末裝呢?
請教下我啦...
我個宏宏豬出生於2004年

別墅

一一B 寫道:
上次阿b睇公家專科, 佢比左隻"藍樽"比我看門口, 係咪呢隻呀? 如果呢隻都唔得, 我諗真係要立即入a&e呀. :-|

連姑娘都suggest你帶大囡去a&e睇急症, 呢個方法可能真係work呢, 你都快d帶佢去睇喇, 等到7月實在太耐喇....

一一B
係呀, 係"藍樽"個隻, 另外有支係"紫色" , 呢支就只係可預防,
我個家庭醫生話 sleep 前比佢聞, 可有效 12 hrs, 但係都唔得嘅, 半夜個女都係係咁咳, 就即刻要用 "藍樽".

昨日又要同細女 see 家庭doctor ( 流鼻水), 咁順便問 doctor個大女成日心痛, 跟住佢話我個女應該好小機會係心臟有時, (因上次入個急症, 同佢做過心電圖, 話佢個心冇事) 但我都係唔放心, 成日都叫痛, 個日同佢跑咗一陣, 佢又話個心口痛, 唉 ! 真係好
^_^

首頁
45678...25

尾頁

跳至