親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

點解我會分享呢篇遊記?我想將我美好的旅程分享比大家
雖然呢個喺香港論壇,而我唔喺香港人
但喺親子王國喺我喺香港生活幫左我好多好多……
所以對呢個論壇非常有歸屬感。

如果你唔喜歡,可以唔睇!!THZ
---------------------------------------------------------------

day 1 : 誤機,導致喺香港機場逗留一晚

點解揀泰國?因為喺我認識中,聽過好多人講好好玩,湊BB兩年都想比自己一個假期。當然,毫無疑問我就喺一個貪玩嘅人。

6月同家姐和朋友(一共四人)一同計劃第一次的自由行,當時已經盡力喺AirAsia搵到最平機票,TOTAL 1775,經吉隆坡到普及逗留3~4日再飛清邁。

9月6日正式起行…………

由於朋友和家姐都喺深圳生活,我都就返佢地一同喺深圳出發。或者你會疑問我點解唔喺香港等佢地?因為我想大家一同出行嘅感覺!!!

佢地太過相信我,護照都交比我KEEP住!!結果自己太過小心漏左喺朋友車到,等朋友送緊護照過黎!!!

6點半終於攞到護照,馬上過關到香港。海關阿Sir仲笑我“小姐你飛機9點起飛你而家去睇機尾呀?”我答“睇機尾都好啦!都要去。”而另外一個朋友早已經喺得到消息后自己去左機場,而且喺最後一個入閘。

我地當時已經好肚餓,既然趕唔到就醫肚,去左上水廣場食飯。不過餐飯喺一路按電話一路食,因為我地忙住再訂機票,趕聽日早上機到吉隆坡行返原本路線。訂喺訂到1點起飛嘅機呀!不過喺我一個。

食完一路坐車去機場不停重覆喺訂機票呀!!!好堅定呢個旅行!!!

去到11點半我要開始CHECK IN,我當時念“死啦,一條友英文都唔識點算?死就死啦”諸如此類自我對話。CHECK IN時竟然話我張機票喺無效!當時都唔知開心好定唔開心?另外一個單飛朋友已經在機上,都失去左聯絡。

CHECK IN前仲叫我家姐快啲訂機票,我地第二日見!千其名不能錯!!!等到我去唔到再搵佢地,佢地松左口氣話搞掂曬!!!我又帶左個壞消息比佢了。。。再繼續為我張機票忙碌,點知張卡又碌唔到。真喺玩野!!!

-----------------------------------------------------------------------------------

day2 : 已經過左12點喺day2啦。當然機票最後訂到啦!!!第一時間就喺出去透透氣…………

心情都有返呀!即刻SHOW下大家GEL甲。當時已經1點多了,而到2點幾終於收到單飛朋友MSG“我好攰,好餓,好口渴,身上無馬幣,連精神支柱都無火點,電話又無電”可想而知佢喺幾慘!!哈哈哈~~

我地都話佢知已BOOK機票聽日飛,相約大家喺普及見面!如果實在等唔到就先去皮皮島。好彩佢去過一次泰國。

早上6點幾嘅機,仲有咁多時間。就喺自娛自樂了,影下相。

我咁開姿勢訓左1個鐘………………………………最後起身喺pp痛……………………
4點幾醒了之後都喺玩電話,我又打開機票CHECK下,玩下網上CHECK IN。。
點知我發現我家姐將朋友機票姓串錯!!!!睇到嘅你地都會唔會覺得無奈呢?哈哈~~
我地姓LUO 朋友姓喺LIN,喺將朋友都串成LUO。
呢啲就喺咪叫衰開有條路,朋友都好淡定“唔怕,一人搞一次打和,邊個都無得怨”

跟住嘗試聯絡逗留喺吉隆坡機場嘅朋友,佢都喺等早上7點幾飛普及。問佢機票可唔可以改名?貴唔貴?各種各樣嘅問題。等待中都去補下個肚!!!

終於收到信息話可以心都定左,一見到櫃檯有人即刻走埋去搞啦!最後2個英文改左$500。
一上機第一時間就喺訓覺!!!到吉隆坡再等3個鐘飛去普及。
喺吉隆坡機場最顛喺搵唔到吸煙區,3條友走入殘疾人士廁所……………………

喺吉隆坡候機室見到呢個BB超得2,喺咁癡住我地玩呀!!!!

嗱~~~~~~終於到左泰國領空啦~~~~當時就已經有興奮嘅FEEL~~haha

落機之後第一時間喺換錢同買電話卡啦。我家姐就心急急去7仔買左我口中嘅Happy卡!!!

但我口中Happy卡喺呢個,呢張圖片喺網上搵落黎,當時就無影底。
299BANT 七日無限上網,無記錯仲有100BANT電話費。

如果你地都去泰國就買呢張卡,抵玩!

求其搵左架車,車我地去酒店。我地今晚要喺普及留宿一晚啦~~~~
以為好平,其實后尾先知比人劏到成地都喺血~~~
最重要仲搵唔到我地酒店,我攞出手機用地圖解決。

可以忽略個人。睇間房都唔差架!!!幾好~~~~

喺覓食路上見到忍唔住要黎張合照~~~~~hahaha~~~~

啤酒 - 喺我家姐摯愛。

炒雜菜,唔錯

呢個都唔記得喺咩,呢個幾好味!!!

老闆推介!!我就覺得好似臘肉。。唔好食~~~

再者,呢個黎到泰國一定要食冬陰功湯啦!!真喺正到無朋友,辣到流鼻水。。

呢個就喺我地三個不可缺少的一部份 - 白飯。
食少一日就好似無食過野咁,哈哈~~~我地各自食左2碟~~~

可想而知喺幾肚餓!

仲有條酸酸嘅魚!!!!!我家姐就好喜愛,個人覺得一般般。有種心情就喺“辛辛苦苦終於都黎左泰國”。食完返就近喺酒店附近行下,行行下就見到好熱鬧。

呢間Bar喺好熱鬧,滿曬人!想入去感受下氣氛都好難,成個氣氛比對Band帶得好好呀!!!
啲人一眼應該就知道我地喺遊客,不知不覺就喺咁望住我地。

另外見到一班年輕人揸摩托車,好型。突然就感覺“青春真好”

不久,就回酒店休息,第二日仲需請早去碼頭會合單飛的朋友。

回到酒店后感覺自己好似幾日無訓過覺咁,沖完涼就趴住訓左啦(因為早一日喺機場訓到PP痛)。

-------------------------------------------------------------------------------------------
day3 : 出發去皮皮島(PHI PHI ISLAND)

一早就起身打開窗簾,見到個天黑曬落好大雨。馬上梳洗整理好行李到樓下等CALL車,我地早一晚就已經同酒店BOOK左車去普及碼頭。

去到已經無落雨,落車之後即刻左飛去PHI PHI ISLAND(注:如果佢Sell你買來回船飛就唔好要啦!因為喺島出黎喺平一半)。見到隔離都有賣早餐,買左麵包船就黎左啦!

當時天色漸漸恢復緊………………

呢班船又要坐2個半鐘了,PP會痛死…………

好快上左船就啃麵包,食飽好似又未訓醒咁,又繼續訓。

直到黎到呢邊!!!個個好似因為熱鬧嘅討論聲吵醒,紛紛行到船邊影相。

遇到泰國人好Nice,幫我地影相!!!影到我地都話“唔洗再影了”~~~~

睇到船上啲人著住泳衣你就知道呢到喺潛水嘅地方了

都知道我地潛水一定都會喺呢到!!!所以影底左。。。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我最近的清邁遊記
http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=8408728

(清邁在山區, 唔係陽光海灘)

大宅

首頁

尾頁

跳至