跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知會唔會有嫁去馬來西亞既香港人媽媽喺度呢?

m... bk 好似只有嫁去singapore 既媽媽... anyone 嫁咗去馬來西亞?

大宅

Re: 唔知會唔會有嫁去馬來西亞既香港人媽媽喺度呢?

hihi,
我老公你係馬來西亞人,不過我地住係新加坡,你係嫁去馬來西亞既香港人? 馬來西亞邊到呢? 習慣嗎?
My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

複式洋房

Hi,

I am from HK and My husband is malaysian. I stayed in Malaysia for 5 years. Nice to meet you

別墅

Hi CeCe and Hellokitty,

你地好呀...
我04年結婚既... 之後就一直住喺k.l 啦... 都差不多3年啦..

cece,
你住喺新加坡習慣嗎? 一直都住喺嗰度? 有過黎行下嗎?

hellokitty,
你住喺邊度呀? k.l?
5年都唔短時間了... 有細路仔嗎?

好開心識到你地...感覺上好似有共鳴d咁..hahha....

大宅

cathyl,
haha..我嚟左sg 8年了,一切都慣晒了! 只係有時想起HK既美食,不過最近sg開左好多HK style既茶餐廳,當然味道仍差好遠,好過冇law! 我每年都會上KL架,我姑仔在KL工作同我都有朋友在KL,你在KL既生活好嗎? 有冇返工呀? 要吾要同inlaw一齊住? 點解會嫁去大馬既?hee...我有太多問題! ?-(

Hellokitty,
hi, i think u like hello kitty alot, rite? so u know where to buy hello kitty stuff in KL cheaper? hee...i like hello kitty too and would like to go china to look for some KT's kitchen wares, head it's so cheap in china!:mrgreen:
My baby, Geralyn 瑋瑋, was born on April 7, 2004

複式洋房

Hello, everybody,

I stay in KL for about three years already, nice to meet you, I am also from HK and marry a Malaysian guy. I also miss HK so much. Merry Christmas to you all and wish you have a happy life in Malaysia.
I am so happy there are mummy living in KL as well.... [quote]

別墅

hello cece,

噚日掛住整理浠浠既相簿, 都唔得閒上黎留言..
嘩..你又係過咗去咁耐架啦...
m..我同你都一樣,會掛住hk既野食.. k.l 呢度又係有好多香港茶餐廳..不過d質數差又係普普通通..
我喺kl既生活呢... 悶囉... 因為我無朋友喺kl,最多都係得我老公既表妹同表so可以傾得埋d... 我又無返工... 所以成日都係喺屋企囉. 好就好在唔駛同inlaw一齊住..
依家個囝大咗..好d啦.. 以前個仔細時...自己一個孤苦零丁湊住隻仔, 叫天不應叫地不閒既嗰段時間真係好難過.. 奶奶係嗰d所謂新潮奶奶, 無幫手湊bb架...係咁義嚟望下就算... 我parents 就香港,new zealand 加埋我呢邊, 走黎走去囉.. 反而佢地幫我手仲多....
我同老公係喺n.z 讀書既時侯識既.. :)

hello jelly fish,

你好呀... 你同我差不多喎... 我都係3年左右.. 你習慣嗎?
有無返工架? 有無children?
得閒上黎傾下吖...

估唔到係要上網先識到d香港朋友仔.

複式洋房

Hi Cathyl,

Where do you live in K.L.? I live in Mont Kiara. I also know a few HK people who are married to malaysian. Should we form a club so that we can come out and meet sometimes... I have a son who is now 3 years old.

How about cece??? nice to meet you too. Where do you stay in KL? any kids?

複式洋房

Hi Jellyfish,

Nice to meet you. Where do you stay in KL? Hope we can form a club so that we can know each other.

大宅

cathyl,
可以睇下浠浠既相簿嗎? 佢幾大呀?
唉...我都係一個人揍我個女,我媽媽只係嚟幫我一個月ja,我仲慘我同老公既家人都吾係sg住,真係想揾個人幫都冇,以前我真係吾識揍newborn,佢哭我又哭,好慘! 而家終於等到佢返學(明年1月),我想會好好多! 你就好啦,你parents肯嚟探你,我爸爸覺得sg好悶,所以好少嚟,不過我每年都有返HK嘅!
haha..我都係在美國讀書時識我老公架! 你父母又比你嫁過嚟? 有冇自已駕車or KL交通都好方便? 遲d你仔仔大d會吾會做嘢呢?

jelly fish,
hihi,我好似同你傾過計,rite?

hellokitty2003,
我吾係住KL,我係新加坡住架,不過我老公都係malaysian! 你喜歡KL既生活嗎? 我有一個32月大既百厭女,你呢? ?-(

別墅

Hello HelloKitty (sounds funny..haha),

Mont Kiara is a nice place leh...:) Many Korean living there?? I live in Kepong...

Hello Cece,

我所講浠浠既相簿唔係online albumn黎架.. 係custom made 既 photobook.. 你可以睇下呢個site www.pixart.com.my
浠浠依家1歲9個月...

aiya... 你同我都係同病相憐呢.... haha.... 想當初浠浠出世呢...第一個月就有陪月幫手, 之後呢,我parents 就過咗黎一個月幫我,then 再同我地番hk... 2個星期之後我地就一家大細番番嚟kl. 嘩... 番黎之後呀.... 好慘囉.. 又唔習慣...又無人幫手, 真係佢哭我又哭架....好辛苦好辛苦... 再加上我餵人奶... 佢大約係2 1/2 鐘就要食一次=瞓唔長... 24hour 都係咁.............. :-( 好慘架....
我爸爸都覺得呢度悶架...無朋友吖痳... (我都係...不過無計)... 不過好彩佢地都肯過黎..
我11月先至喺hk番黎jar... hehhe... 今次番咗去2個月...好懷念呢....:)
m... 我當初要結婚時... 我爸爸好唔想架...但係都無得講唔比架啦....佢地擔心我..當初我唔明架...依家明晒lu...

我好少出街架.... 好少自己揸車...日頭有個仔要睇,又無朋友..都唔知去得邊囉. 我諗sg架交通會好好多..?

你有無打算生多個b呀?? 呢排我成日都考慮緊呢個問題... 但係又好怕要再過番照顧newborn既日子....

複式洋房

Hi, every mami It's a good news that so seem more HK people marry to Malaysia.

等我先自我介紹吓先:I'm Angel (HK people) who married a Japanese but we now stay at Malaysia. At about September 2006, I started found someone in BK marry to Malaysia la... Sometimes, we will have gathering tim
If have interested, pls PM me la :mrgreen:

Hi HelloKitty2003, I'm also live in Mont Kiara wor which Condo you are in? I'm in Bayu :mrgreen:

Hi cathyl, you live in Kepong ka So, I think Jelly fish will live nearby you la... she also lives Kepong

I'd like to form a Mami club in KL but now I 'm in HK ar :lol: My 1st bb will be deliver in these coming weeks la... 好緊張 返咗香港後先知D私家 full 晒... 好後悔返嚟生BB呀 :-(

Anyway, 祝大家聖誕快樂!

P.S. 我出年4月會返KL,have time MSN me la

複式洋房

Hello Cathyl, Hello Kitty,

好開心, 原本都有好多人嫁來大馬, 我之前在媽媽王國識了angel, 還有機緣巧合下, 識多2個hk人, 我們都是來了3件多.
我同我先生在英國認識, 原本你們都是在外國識架. 我現在有了5個月多, 是頭一胎. 我現在幫我朋友手, 當然薪水唔多, 我們仲係唔俾做嘢. 你問我習唔慣呀, 問心呀, 仲唔慣, 尤其天氣和嘢食, 緊係hk好啦. 無這麼悶嗎.

我自己有揸車, 我之前悶的時候, 有時咪去吓1utama 或者the Curve 行吓, 大部份時間都在屋企, 現在比較少出, 要小心, 因為你和大馬人揸車, 狼到死.

你住在Kepong哪裡, 我住在Kepong, Taman Sri Sinar,Hello Kitty & Angel 住在Mont Kiara, 好近呀. 我們遲些可以組織HK CLub... Hahaha

cece,
你說得對, 我之前和你傾過計. 但之前個post, 俾人cut咗. 如果下次你來KL,可以出來見吓. 我睇好多hk人嫁去singapore, 是唔係, 你們在singapore 有冇組織媽媽會?

cathyl 寫道:
hello cece,

噚日掛住整理浠浠既相簿, 都唔得閒上黎留言..
嘩..你又係過咗去咁耐架啦...
m..我同你都一樣,會掛住hk既野食.. k.l 呢度又係有好多香港茶餐廳..不過d質數差又係普普通通..
我喺kl既生活呢... 悶囉... 因為我無朋友喺kl,最多都係得我老公既表妹同表so可以傾得埋d... 我又無返工... 所以成日都係喺屋企囉. 好就好在唔駛同inlaw一齊住..
依家個囝大咗..好d啦.. 以前個仔細時...自己一個孤苦零丁湊住隻仔, 叫天不應叫地不閒既嗰段時間真係好難過.. 奶奶係嗰d所謂新潮奶奶, 無幫手湊bb架...係咁義嚟望下就算... 我parents 就香港,new zealand 加埋我呢邊, 走黎走去囉.. 反而佢地幫我手仲多....
我同老公係喺n.z 讀書既時侯識既.. :)

hello jelly fish,

你好呀... 你同我差不多喎... 我都係3年左右.. 你習慣嗎?
有無返工架? 有無children?
得閒上黎傾下吖...

估唔到係要上網先識到d香港朋友仔.

複式洋房

Hi msangelhk,

nice to meet you. I live in Laman Suria. I am also now in HK and I will give birth in HK too in the early next year. I will go back to Malaysia in mid of next year. I am also very regretted to 返嚟HK生BB呀.....Maybe we can form a KL club so that we know meet sometimes.

別墅

Hello Angel,

Nice to meet u ar.. 你番咗hk等生呀? 自己一個?hubby有無陪你呀? 唔好講後悔啦... 香港有你既屋企人照顧你, 都好呀. 最緊要開開心心.

別墅

Hello Jelly fish,

o... 你住sri sinar 呀.. 好近喎, 係咪kfc 嗰頭呀? 我地有時都會去嗰度 monday 既 pasam malam 架. 我住kepong baru, 人地所講既甲洞山頂, mobil 油站附近囉.

你5個幾月... 到時諗住喺邊度生呀? 我係喺華人醫院生既..
我好lazy架...無喺度做野...

我都係去下the curve同 1-u 多.. 會唔會之前已經見過?? hahha

複式洋房

Hiya Hello Kitty,

Can't believe you are going to deliver the bb in HK too. What is your due date?? Angel one is in Jan and mine one is end of Apr, our bb will have friends then.... so lucky ....I think we should form our KL club so that when you back to KL, our bb will be a member... hahaha...

HelloKitty2003 寫道:
Hi msangelhk,

nice to meet you. I live in Laman Suria. I am also now in HK and I will give birth in HK too in the early next year. I will go back to Malaysia in mid of next year. I am also very regretted to 返嚟HK生BB呀.....Maybe we can form a KL club so that we know meet sometimes.

複式洋房

cathyl,

kepong baru, 好近呀, 我地可吃吓飯, 飲吓茶.
我住在kfc 對面的後面的排屋. 哈哈, 我有時都去kfc的pasam malam 的. 有一上當的豆腐花好吃.

我諗住在kl 生bb, 我未定在邊度生. ....
我都好lazy , 不過幫朋友, 賺少少啦.

可能我地見過都唔定..... 你有冇email add or tele. no. 我地可以chitchat 吓.

Hello Kitty & Angel 很啱會在hk生bb, 真是 ...但很開心, 原來有人住在附近. 仲係同聲同氣...

cathyl 寫道:
Hello Jelly fish,

o... 你住sri sinar 呀.. 好近喎, 係咪kfc 嗰頭呀? 我地有時都會去嗰度 monday 既 pasam malam 架. 我住kepong baru, 人地所講既甲洞山頂, mobil 油站附近囉.

你5個幾月... 到時諗住喺邊度生呀? 我係喺華人醫院生既..
我好lazy架...無喺度做野...

我都係去下the curve同 1-u 多.. 會唔會之前已經見過?? hahha

大宅

cathyl,
hey, 你比我既只係個website, 吾係浠浠album既link,我睇吾到佢d相呀?
wah, 你算叻啦,餵到人奶,我餵左2個月就give up啦! 我7月頭都返左HK到9月尾,足足3個月, hee..係因為瑋瑋明年開始返學,吾會再有機會返甘耐ga lah!
每一次返HK我都好似好大壓力甘,因為我99吾鍾意我返甘耐,sigh...係呢,你99有冇微言架,容易相處嗎? 係呀,sg交通同HK冇大分別,都好方便,只係地鉄好慢lor!
我一d都吾想生第二個,sigh...我地兩公婆照顧一個又冇人幫已經好惨,仲整多件,怕怕啦! 雖然我都有朋友同我講single child既問題,and我開始覺得瑋瑋好想人倍佢玩,佢有次仲追著其他小朋友問人你去邊到? 好似好可憐甘,都有d心酸呀! 但係如果有no.2我想我既生活就更可憐lor! 你呢? 點面對呢個問題呢? ?-(

大宅

msangelhk & HelloKitty2003,
啊! 原來你地返左HK生bb, 都好既甘第時bb一定有居港權,好似我個女係sg出世就冇居港權了! 係HK過x'mas好有氣氛, hor? 我都好耐冇係HK過節了,好懷念d凍的x'mas!

anyway, 希望你地生產順利,生過健康又精靈既bb,ya?

首頁

尾頁

跳至