自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Re: 請問你地 既 "金盞菊" 以家點?

意大利,
係喎~
唔記得問你,你拎番黎後換左盆未架?

別墅

未呀!我諗住等佢強壯D至換, 一攞返黎就CC下,我怕我粗暴得滯, 佢會吾得呀.....

bowling2004 寫道:
意大利,
係喎~
唔記得問你,你拎番黎後換左盆未架?

別墅

我果盆已經 "香"左

洋房

你地個的唔係直徑12cm盆咩

[quote]
意大利 寫道:
未呀!我諗住等佢強壯D至換, 一

水晶宮

畀面勳章

如果佢唔夠泥都可能會dup架喎~[quote]
意大利 寫道:

別墅

Thanks! 等我照你方法,同埋今晚用下洗米水淋先,可能之前,我一日淋一次水,少得滯, 我果支花肥係白色身,綠色蓋架~希望佢生生性性啦, 如果種吾到, 實有排煩, 我個仔實發癲都似... 

[quote]
我最初拎返黎都係dup架~ 你尋日先施肥呀? 冇咁快起番身既~ 過多幾日睇下點啦~
之前天氣暖,好太陽果陣我每日淋兩次水,而家既天氣,淋一次都夠架喇! 或者分兩次每次淋少少。我係一早一晚淋水架~ 仲要用洗米水黎淋。譬如你夜晚洗完米,咁咪用番d水黎淋花囉。 記住唔好淋太多水,淋到d泥濕濕地就夠。 我聽另一個同學仔媽咪形容,佢應該係淋得太多水,浸c左棵花。
我都係用緊舊年剩番既花肥之嘛,冇問題。 你係咪用粉紅色一支支果隻呀?[quote]
意大利 寫道:
我上星期三

別墅

咁今晚馬上換盆至得~Thanks~

[quote]
如果佢唔夠泥都可能會dup架喎~[quote]
意大利 寫道:

水晶宮

畀面勳章

試下啦~ 俾心機!!!
祝你成功
意大利 寫道:
Thanks! 等我照你方法,同埋今晚用下洗米水淋先,可能之前,我一日淋一次水,少得滯, 我果支花肥係白色身,綠色蓋架~希望佢生生性性啦, 如果種吾到, 實有排煩, 我個仔實發癲都似... 

大宅

終於捱唔住, '死'

別墅

Thanks~ 等我好消息

試下啦~ 俾心機!!!
祝你成功 [quote]
意大利 寫道:
[/quote]

男爵府

bowling2004,

我亞仔果棵都仲係得d葉,由最初3塊葉(cc地),到而家有十幾塊葉, 但呢個 wk 唔知係咪太凍, 淋姊姊咁, 好驚佢頂唔住.

當我見佢有d黃葉我就會剪左佢, 唔知得唔得嘅呢! 仲有一個月咋, 點交工課呀
[size=xx-small]彰彰221出世,最鍾意食呀,食呀~[size=xx-small]安安1216出世,都好鍾意食食~

大宅

唔怪得阿仔的老師叫佢地:"謝左唔駛拎返黎"

原來咁難種的.

阿仔。個盆, 第日已

水晶宮

畀面勳章

CJBaby,
有黃葉係要剪左去架! 唔係會扯走晒d養份。所以你做得對。
我棵okay喎,我依然放佢去窗口邊。 不過又真係冇早輪咁生猛。可能太陽少左。
咪係囉~ 之前拎番黎,個班主任仲同我講,一個禮拜後會開花 我種左成個月喇~ 而家都仲係一味標葉。
我地果d最後都係送俾老人院同學校花舖,所以冇花開都應該ok 不過話如果想開花係要剪左個頂,但我仲未想剪住

男爵府

我阿仔果棵攞番來第三日就死咗,阿女果棵第五日就死,今年啲"金盞菊"花好難種啊, 上年果啲秋海棠好易種架,阿女果棵種到好靚架

別墅

我個仔攞返黎既時候, 係1個超迷你既黑色膠盆仔咋

[quote]
sumsum930 寫道:
你地個的唔係直徑12cm盆咩

[quote]
意大利 寫道:

大宅

hihi bowling2004

我個女果盆同你一樣情況
我見太多葉就剪左佢, 但種左差不多一個月都仲未有花出 等到頸長都未開花........
我每日淋一次水咋
請問要剪左個頂先會出花 係點剪呀
可以教教我嘛
我地果棵到而家都仲係咁標d葉出黎,花都冇朵 最先見倒好大舊以為係花lum,點知又係葉黎喎
由最初拎番黎既4-5塊葉(有3塊黃既),變到而家有成十幾廿塊葉
再唔開花一味標葉我諗我要剪左個頂佢喇~

大宅

我都想知個頂邊剪啊[/quote][/quote]

[quote]
mememoo 寫道:
hihi bowling2004

我個女果盆同你一樣情況
我見太多葉就剪左佢, 但種左差不多一個月都仲未有花出 等到頸長都未開花........
我每日淋一次水咋
請問要剪左個頂先會出花 係點剪呀
可以教教我嘛 [quote]
我地果棵到而家都仲係咁標d葉出黎,花都冇朵 最先見倒好大舊以為係花lum,點知又係葉黎喎
由最初拎番黎既4-5塊葉(有3塊黃既),變到而家有成十幾廿塊葉
再唔開花一味標葉我諗我要剪左個頂佢喇~

子爵府

我見到個花lum成十幾日, 但都未出花
我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

別墅

請問你地幾時要交呀? 我個囝囝上星期三至搵返黎咋喎, 你地個個都好似種左好耐咁既?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

呀仔嗰棵.
塵歸塵,土歸土lu

早2日太凍又大風唔記得放左係窗邊c左

首頁

尾頁

跳至