論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 僱主【吹水唔使抹咀、有乜吹乜】PART V

我用左係台灣買番黎既沐浴露洗咀,再搽白花膏,依家有d知覺啦.
呢隻沐浴露真係好勁呀,比蚊針,消腫一流.
唉我老公話我個咀"嘟"起左,好好笑. 佢叫我今日唔好出街喎. 不過佢都睇到消腫消得好快.

唉,我再zzzz下先啦,一陣d電話殺到黎,又無得zzz.

大宅

FA,

依家咁涷 你個處重有蚊?係唔係你家週圍有工程做?

珍珠宮

FA8866 寫道:
我zzz得好好地,突然覺得極痛彈醒,原來我比[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1446.gif[/img]咬.. 仲要係一粒係手,一粒係.....上唇. :-( :-( 頂,我家陣個上唇腫起左,仲又痛又痺.[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_667.gif[/img]

連我老公都嘈醒埋,嚇左佢一跳. 佢叫我去睇e生喎. 我話比蚊咬咋..

俾蚊咬最好搽蘆薈Aloe Gel 呀 ! 即止痕消腫架 !
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

littlepig 寫道:
FA,

依家咁涷 你個處重有蚊?係唔係你家週圍有工程做?

係啦,d蚊shot shot地架,次次都係咬我. :-( 都唔知邊鬼度飛黎架.
好彩尋晚用左野搽,今朝細左好多啦. 仲有粒野係度.

水晶宮

我都好鍾意細佬(仲記得佢咪咪咀笑嘅樣好甜 :lol:
FA8866 寫道:
doris
咁您個仔真係好得意呀,佢好多古怪表情好好笑. 但佢家陣講野都好搞笑.

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

公爵府

winnie,
我99買左份聖誕禮物比陽光妹呀,您係咪24號放假??係就call我啦.

珍珠宮

FA8866 寫道:
Sandra
您不如試下燉川貝飲啦.
又或者買支枇杷膏食下,睇下會唔會好d??

枇杷膏係唔係要朝早食 ?
我今日食咗第二次药啦....都係好辛苦....唔止心口痛, 連個胃都攰埋.... :-(
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

枇杷膏無所謂幾時食架,我個次係+埋養陰丸食先係早晚咁食.

公爵府

sweetcouple

由22-28/12/2006實惠隻羽絨被減價呀.SOHO NOVO $149.00
快d去睇啦.

珍珠宮

Winnie:

可否幫幫忙?我想換部手機,但我幾年都冇乜睇呢樣嘢,(除咗有時見到啲報紙廣告)所以 out 哂,有冇推介?我鍾意方形啲嘅嘢,黑色灰色就得,不過字體要大,因為有老花! :-( 價錢方面約二千啦!唔該哂!

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

sweetcouple 寫道:
[quote]
FA8866 寫道:
sweetcouple

由22-28/12/2006實惠隻羽絨被減價呀.SOHO NOVO $149.00
快d去睇啦.

sounds good喎.....

但我俾多左一張被佢.....家陣佢話夠喎....(不過又唔知佢係咪蕃薯得滯、唔敢出聲....)

蕃薯賓又一事例:
話說佢第一日o黎果陣, 我同佢去百佳, 叫佢買野做早餐, 佢揀左一條生命甜包....
響屋企我俾左一格櫃佢放食物.....
食到今日, 條生命包都仲未食晒, 頭先我問佢: 其實係可以將d包放入雪櫃喎, 否則好易壞.....跟住佢先至好開心咁即刻將d包放入去....
天呀, 我唔講, 佢都可以問架嘛....吹脹~~~(一陣食左發毛麵包肚痛, 我就真係笑唔出啦) [/quote]
通常佢地新黎都係咁架,佢地會怕僱主唔鍾意,所以唔敢做.
我個bun都有笑料架,話說佢初黎時,我係BK download左份rules比佢,咁我以前乜都唔識,見有咪print出黎,比佢簽.跟住過左幾日,我見佢係佢自己個toilet用手洗衫,我問佢why您唔開機洗??佢就好驚咁同我講:我簽左rules話要手洗衣服,所以我唔敢機洗.
我後來先拎番份rules出黎睇,發覺有d rule幾刻薄 不過我就無出聲,只係自己set番個底線,有d野放番鬆囉.

不過我bun比以前個僱主刻薄得好勁. :tongue:
如:
1.煮飯如有剩,會扣佢人工. 所以我bun量米好準,每人食幾多碗,佢真係可以唔會煮多.
2. 放假個日唔準沖涼,否則扣$$
3. 同僱主個女沖涼,如一日沂多過一次,扣$$
4. 每日早午餐[bun & 女女]只可用$10..
5. 晚餐$20要有湯有肉有菜...
6. 每晚做完野就要去隔離座婆婆度zzz,朝早婆婆趕佢5:00出去,但阿mum只準佢7:00先可上屋帶女女返學...唉,您諗下冬天會唔會想C???
痴線架,個女僱主要求既. 真係乜人都有. 不過可能咁樣我bun真係好慳.

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

好開心呀.....

今日收到一份好大好大既聖誕禮物....就是..

[size=x-large]女拔小收左我呀女...

今日收到信...好開心, 全港只收108名小一新生, 好好運, 我呀女是其中一個....

公爵府

doristsang 寫道:
好開心呀.....

今日收到一份好大好大既聖誕禮物....就是..

[size=x-large]女拔小收左我呀女...

今日收到信...好開心, 全港只收108名小一新生, 好好運, 我呀女是其中一個....

恭喜您. 等您唔使咁頭痕,15 16咁.

子爵府

醒目開學勳章

你就好啦[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1613.gif[/img]
我仲有排煩,仲等緊政府抽獎! :cry:

子爵府

醒目開學勳章

SandraLo 寫道:
Winnie:

可否幫幫忙?我想換部手機,但我幾年都冇乜睇呢樣嘢,(除咗有時見到啲報紙廣告)所以 out 哂,有冇推介?我鍾意方形啲嘅嘢,黑色灰色就得,不過字體要大,因為有老花! :-( 價錢方面約二千啦!唔該哂!

你用緊邊個台?通常舊客有優惠買機,我會推介我用緊的

K610i特點[img align=left]http://www.peoples.com.hk/images/handsets/ericsson_k610i.jpg[/img]
-------------------------------------------------------

支援 GPRS、WAP 及 MMS 技術三頻手機 (GSM 900/1800/1900)
支援 WCDMA (3G) 技術
262K 彩色屏幕顯示
內置雙數碼相機: 200 萬像素數碼相機及 30 萬像素 2 倍數碼變焦 VGA 相機
可自行錄製及播放短片
支援視像串流
72 和弦音樂鈴聲
可支援 MP3 音樂鈴聲及內置 MP3 音樂播放器
可下載多和弦音樂鈴聲、屏幕保護圖案及背景圖案
內置高達 16MB 記憶體並附 Memory Stick MicroTM (M2) 咭槽
支援藍芽數據連接

因為係台買只係$1680,街買要過$23xx
過日本都可漫遊,美加又用到,聲大字大(我覺得太大添 )有黑色、豬紅、銀色同白色(我就買了白色 )
你諗諗啦!

子爵府

醒目開學勳章

sweetcouple,

菜蓉虱罵... 咁咪幾好,你又加入埋好僱主、好賓行列

禁止訪問

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至