跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地ar b塊面的粒粒好返未?

我個b的粒粒就冇晒. 不過就成塊面都紅到好似爆”擦”咁. 同埋好多焦..唔知係咪真係要幾個月先好..

大宅

Re: 你地ar b塊面的粒粒好返未?

今日走左去問母嬰健康院的姑娘,佢話o個d粒粒可能係因為我地d hormone影響到佢,佢話搽aqueous cream/ vasaline就得,我問佢使唔使睇醫生,姑娘話唔使,除非佢紅到甩晒皮,好紅就要.姑娘話因為如果睇醫生,個醫生會開steroid俾bb搽,搽左係會好快謝晒,但係幾日之後又會有返,同埋如果真係搽唔好搽近眼仔,因為會整到佢易d有青光眼,所以我依家都係搽aqueous cream同埋 vasaline咋....我亞面都差唔多成塊面都有呢d粒粒,忟o個時會現d,唔忟就唔係好覺...希望大家bb快d冇晒d 粒粒就好喇...

複式洋房

kylieman
我個b就係紅到甩皮,. 但健康院d姑娘同醫生都話唔使去睇..都係話搽aqueous cream同埋 vasaline. ,不過要比d時間.. 

大宅

jessiehorace,

咁希望我地亞b快d退晒d粒粒就好喇~~

複式洋房

水怪媽媽. 
你個b 又點ar. 仲有冇帶佢去睇醫生..我個b塊面依家成個乳豬皮咁. 又紅. 又乾. 又有一粒粒野. 睇見都心痛..

大宅

我個寶寶都有呢個問題,keep住塗aqueous cream一星期,而家已經好番晒,但我每次塗之前都用綿花粒浸茶(水仙)幫寶寶抹臉,你們可用金銀花,因我寶寶有G6PD(蠶豆症),所以要用水仙代替,呢招係我婆婆教,因茶葉係涼的,對付D粒粒好有效,你們試下

子爵府

都重末好得哂,其實我到依家都唔知佢面下果d係咩黎架,有d話係熱氣,有d話係胎毒,健康院d醫生又話係濕疹,而我就覺得似熱氣多囉,所以佢一起到一da da紅色野我就會比開奶茶佢飲囉,飲左真係好左好多,一唔飲又會慢慢起番架,你都試下開奶茶比佢飲,可能都有好轉架﹗

jessiehorace 寫道:
水怪媽媽. 
你個b 又點ar. 仲有冇帶佢去睇醫生..我個b塊面依家成個乳豬皮咁. 又紅. 又乾. 又有一粒粒野. 睇見都心痛..

別墅

唔怪之得我前幾晚同佢搽完凡士林, 佢訓醒無炆憎塊面仔好左好多, 跟住到中午又開始好多粒粒
kylieman 寫道:
今日走左去問母嬰健康院的姑娘,佢話o個d粒粒可能係因為我地d hormone影響到佢,佢話搽aqueous cream/ vasaline就得,我問佢使唔使睇醫生,姑娘話唔使,除非佢紅到甩晒皮,好紅就要.姑娘話因為如果睇醫生,個醫生會開steroid俾bb搽,搽左係會好快謝晒,但係幾日之後又會有返,同埋如果真係搽唔好搽近眼仔,因為會整到佢易d有青光眼,所以我依家都係搽aqueous cream同埋 vasaline咋....我亞面都差唔多成塊面都有呢d粒粒,忟o個時會現d,唔忟就唔係好覺...希望大家bb快d冇晒d 粒粒就好喇...

大宅

我想問你一日同亞b搽幾多次呀?同埋你d水仙用茶葉o個d定係茶包都得喇?我都想買黎試下....
我個寶寶都有呢個問題,keep住塗aqueous cream一星期,而家已經好番晒,但我每次塗之前都用綿花粒浸茶(水仙)幫寶寶抹臉,你們可用金銀花,因我寶寶有G6PD(蠶豆症),所以要用水仙代替,呢招係我婆婆教,因茶葉係涼的,對付D粒粒好有效,你們試下

複式洋房

我今日終於忍唔住要帶佢去睇醫生,不過約左6點半.. 我驚我再唔睇佢d粒粒會走去全身, 因為呢2日見佢條頸同耳背都開始有粒粒..我驚係第二樣野..不過這2天我同佢搽凡士林真係好左d. 唔知應唔應該等多2天呢..

別墅

我想問果d粒粒係唔係紅色多到一"達達"呀b忟時會特別紅,慢慢會變到好鞋同luck皮嫁,我呀女就係咁,而家連頭皮都生到好似梅花點咁,耳背同後尾枕都有呀,其實要唔要睇醫生呢,塗凡士林真係有效嗎

大宅

kylieman:
每次寶寶吃完奶我都幫佢用綿花粒浸茶(水仙)抹臉,就再塗aqueous cream,D水仙茶葉我在國貨公司買,好似係$9.8一盒,每朝冲定一杯,可供全日使用,希望你BBD粒粒快D好番,在Christmas影多D靚相

複式洋房

Leia
係ar 我個女個d就係咁. 我昨天話帶佢去睇醫生 , 最後都冇去到. 因為佢搽左凡士林後,真係好左好多..同埋我媽媽聽人講話比d甘荀煲水佢飲或者開奶,佢僕左又好似好d.

大宅

我想知胎毒同濕疹有咩分別?

複式洋房

我睇了一次醫生就好番了! :wink:

別墅

聽人講話呢d係bb濕疹,好多bb都會出。我而家都係同呀女用金銀花白菊花水抹惡處,再塗aqueous cream,朋友教用生薏米水開奶幫佢清熱,但我呀b係人奶b同我唔敢比佢飲太多,所以只飲一餐同只溝1/3生薏米水開奶,飲過後第一晚佢竟然由12點幾瞓到第二朝7點半﹝之前好忟唔肯瞓又瞓得唔好﹞,朋友又教用d中藥同呀女沖涼,而家退d紅粒粒又出下d新嘅響其他地方,新嘅又再退咁,人地話因要換皮緊要出下,出完就冇,唯有比d耐性等佢好啦 :-( :-(

大宅

你們d粒粒有沒有"燶" ?
好似大人d酒米 ?
小b已生到頭頂了 ....
另你們小 b 頭頂有沒有脫 skin 問題 ?

大宅

Chrisoni 寫道:
你們d粒粒有沒有"燶" ?
好似大人d酒米 ?
小b已生到頭頂了 ....
另你們小 b 頭頂有沒有脫 skin 問題 ?

我BB嗰D粒粒冇膿,係「實的的」,但頭頂就有脫皮問題,好像頭皮般,就算洗完白白都仲有

複式洋房

我個B之前都有, 姑娘話係奶癬, 可以唔使理. 但佢eyebrows果到有好多粒粒, D皮仲好厚...醫生話係eczema, 搽左少少steroid, 好左好多但仲未好晒. 而家開始搽olive oil, D皮膚都開始靚番晒...呢招係醫生教既~~~!

伯爵府

我個b eyebrows d皮又係好厚,黃色會脫皮,不過沒有粒粒,唔知係咪eczema呢?

misil 寫道:
我個B之前都有, 姑娘話係奶癬, 可以唔使理. 但佢eyebrows果到有好多粒粒, D皮仲好厚...醫生話係eczema, 搽左少少steroid, 好左好多但仲未好晒. 而家開始搽olive oil, D皮膚都開始靚番晒...呢招係醫生教既~~~!

首頁

尾頁

跳至