跳至

首頁

尾頁

大宅

我地會離開香港, station響上海一年~

想通知大家一聲, 因為工作關係, 我地成家會響x'mas後離開香港, 到上海住一年呀. 呢排好少上黎傾計, 係因為忙緊relocating office 同 屋企野去上海.

我好會掛住你地架~~~ 同埋你地 d babies~~~

大家有機會黎上海就搵下我啦~~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 我地會離開香港, station響上海一年~

Gloria:
你記得到時上黎探下我地啊

大宅

Gloria,
做乜走完一個又一個!
做嘢冇法啦,幾号走呀? Odin边個湊?

別墅

gloria,

一路順風啊!我和 Roy Roy 都會掛念你們。

民房

大宅

gloria,

你公司要你上? if 我上開去搵你啦! :wink:

大宅

麻煩幫我多吃幾只大閘蟹,謝謝!

大宅

gloria,

你又relocate, 我又relocate. :cry:

希望你工作順順利利...
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

男爵府

希望在上海, 所有野順心順立意 :mrgreen:
[

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

gloria
去到上海都要多d 上bk 呀, 祝你一路順風
[img=500,400][/img]

大宅

多謝你地呀~~~

nicolema, 你去邊度呀?

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

Keep in touch in BK!
Take care! :cry:
[img align=right][/img]

伯爵府

好媽媽勳章

Gloria,

我地會掛住你同odin架.....

祝一切順利!!

大宅

丁丁無得返little gxx囉.....
幫我睇吓上海D房地產投唔投資得過
All the best. Take care!

大宅

gloria
保重呀!去到第一件事要訂水機呀,我以前喺大陸都係飲水機d水,普通水好似同香港d水啱啱相反,唔記得硬定軟,總之水機好d,最好係"屈人氏",總之一定要大牌子啦!正所謂大陸嘜都有!

住邊?蒲東定蒲西?聽聞上海都有好多international school,丁丁好快會識到新朋友!

事事如意!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

保重啦, 返黎一齊食炸老蛋啦. 記得約我啦~

Keep in touch!!!

大宅

Gloria,
終于搞掂嗮走得! 我以為您已經離開 安排上一切順利嗎? 上海是中國第一大城市,您和家人一定會很容易適應的。

記得我前年去上海探望朋友,剛有機會跟她一齊帶孩子番playgroup,那裏的導師很專業,唯一就是講英文時有一點點上海口音,不過其他方面都是很好的,Odin應該可以過跟在香港時差不多的生活的。 祝一切安好
Sue

大宅

Gloria, Odin, Odin爸,
祝你地一路順風, 要搵間好既playgroup俾odin呀, 等佢去到上海學好煲冬瓜, 一有時間就上bk話我地知你地既生活, 同埋upload odin既新相我地睇啊, 我地好掛住你地架!!

大宅

dear all mami

我地己經黎左上海around三星期喇, 一切安好, 多謝大家既關心~

我地到左上海兩日後就join同事去左三亞玩左三日, 跟住返到上海住左兩星期酒店後岩岩搬左去宜家住緊既apartment, 呢度市中心既樓都唔錯, 最後揀左一個新既單位, 呢個屋苑係新既, 好多業主都係收左樓冇幾耐, 同埋係香港既發展商develop同管理, 所以都住得唔錯, 屋比香港既大, odin多左地方玩. (wing, 響呢度買樓都諗得過架).

黎左上海都有d唔慣, 天氣比香港涷, 仲好多時都落雨 (雖然落得唔大, 不過都好討厭, 因為一落雨個地就好dirty, 同埋感覺冰好多). 呢度既水喉水唔可以飲用 (對香港人黎講, 因為呢d係硬水, 所以我地都唔慣), 所以我地都係訂watson's既水黎飲用. 呢度既culture始終同香港有分別, 所以仲要俾d時間去適應, e.g. 周圍都有人食煙, 同埋d人比較rude d.

不過都有好既方面, say食野平過香港, 響我地住既地方附近既restaurants, 都唔難搵到價錢okay, environment okay, 感覺乾淨既地方. 撘的士又好平, 所以去遠少少撘的士都唔覺得肉痛. 感覺上治安都okay, 一個人出街都冇乜問題. 同埋呢度有gymboree playgroup (vv, odin join左喇), 咁odin weekend都可以繼續playgroup, 等佢唔使咁悶, 可以學下野, 佢宜家開始學人唱歌, dancing, 同埋表達自己. 宜家搵緊local既playgroup等odin可以感受下呢度既文化, 同埋學下mandarin.

呢度同香港有樣野係好唔同, 當地人好少會帶bb出街, 相信係因為天氣太涷, 同埋唔係個個都afford得起買bb車, 所以就算見到bb, 都係媽媽抱住既, 所以有人見到odin坐響bb車度跟我地去街街都感到好好奇!

雖然黎左上海有d唔慣, 不過好彩仲可以access bk, 咁樣可以同你地傾下計, 又可以睇下大家bb成長成點~

首頁

尾頁

跳至