跳至

首頁

尾頁

民房

請問大家如果照超聲波照得多對bb會不會不好呢

,大家好,因為我是第一胎,`咩都不識,又好緊張,希望大家給多點意見,很想知道如果照超聲波照得多不知對bb不好呢?因為我次次去檢查醫生都會幫我照超聲波的,不知你們是否都係咁呢,

大宅

Re: 請問大家如果照超聲波照得多對bb會不會不好呢

anniehong:

老人家就話吾好, 因為老人家對新既科學係難D接受既. 至於醫生實話無問題架. 因為每次見佢都收錢架喎.

但有無直接對BB吾好呢 ?! 我個人認為就應該無喇, 因為醫生都用得, 吾會有事既.
張諾瑤 Yoyo 7/11~3.72 kg, 8/11~4.40 kg, 9/12~5.5 kg, 10/15~6.05 kg, 11/15~6.85kg, 1/12~7.8kg, 2/21~8.31kg, 7/16~9.2kg
張灝 Isaac 6/13~3.67kg, 7/16~4.74kg, 8/17~6.44kg, 10/24~8.34kg, 1/3~9.3kg, 7/17~11kg

民房

yes, agreed with edmondshirley. My mother-in-law 就話吾好 and quite against the u/s. But I've asked two doctors before. They both said ok and safe and claim that the technology has been used for a long time (>30years). So, don't worry too much. It's the best way to keep check the baby growth.

大宅

據國際婦產科和超聲波醫學組織的多年研究報告均指,目前所應用的超聲波儀器對胎兒是 安全的,在臨床實驗亦證明,超聲波診斷不會引起胎兒畸型或有不良影響。
根據資料所得,看電視,玩電腦的影響大過照聲波檢查....

不過, 其實我記得大約4-5個月前 (我妹妹當時懷孕5個月, 所以特別留意新聞) 果時睇過一個hk 的新聞說過多的超聲波 對胎兒有影響架....
不過詳情我又唔知呀

複式洋房

我通常如果係政府產前照完超聲波無耐,又跟住去C+ 睇,我會同C+講番話照完超聲波無耐,通常個C+都唔駛我再照。

首頁

尾頁

跳至