跳至

首頁

尾頁

大宅

唔記得約打一歲針.....

啱啱先醒起打去健康院約,要到1月27日先有得打。 :-(

你哋記住約時間呀。
[url=][/url]

大宅

醒目開學勳章

Re: 唔記得約打一歲針.....

YSWONG18 寫道:
啱啱先醒起打去健康院約,要到1月27日先有得打。 :-(

你哋記住約時間呀。
唔緊啦, 遲少少打啫, 晴晴打半歲針時daddy已經幫約咗24/1打啦, 即係佢生日嗰日噃! 唔知呢份算唔算我哋送比佢0既禮物呢 , 不過我驚佢打完之後, 同佢去玩都會無晒心機呀
BABY FACE          HONEY BABY

大宅

我本來都係諗住阿桐正日生日送呢份 '大禮'俾佢嫁嘛,而家又要再諗過。

男爵府

我一心打算等出席完0121 party先至帶jerry仔去打1歲針,因為jerry仔生日太近0121, 我唔想佢打完針如果唔舒服�發燒,咪連0121都冇得去.應該27/1先帶佢打,仲要”吉”埋第4支肺炎鏈球菌針添~左睥一支,右睥一支 :cry:

你地記得打呢支1歲針前俾BB試食蛋白呀,怕佢地敏感呀

大宅

畀面勳章

Paulina,
thanks for reminding, 我都係今日先知道打一
歲針前俾BB試食蛋白!

不過好似話之針要7至12日先會有反應, 我差啲重諗住放假.

pwypaulina 寫道:
我一心打算等出席完0121 party先至帶jerry仔去打1歲針,因為jerry仔生日太近0121, 我唔想佢打完針如果唔舒服�發燒,咪連0121都冇得去.應該27/1先帶佢打,仲要”吉”埋第4支肺炎鏈球菌針添~左睥一支,右睥一支 :cry:

你地記得打呢支1歲針前俾BB試食蛋白呀,怕佢地敏感呀

大宅

paupau,乜可以同一時間打哂兩支針咩? 因為上次支半歲針問過健康院,佢哋話最好隔一個星期先好打第二支針喎。

另外如果bb食過蛋白敏感,記住同健康院講,如果嚴重佢哋可能會refer去醫院到打嫁。

男爵府

paupau,乜可以同一時間打哂兩支針咩? 因為上次支半歲針問過健康院,佢哋話最好隔一個星期先好打第二支針喎。

jerry仔由兩個月開始打針就係一次過打埋肺炎鏈球菌針喎,我個兒科醫生話no problem 桐桐有冇打埋呢支針?

別墅

pwypaulina 寫道:
[quote]

jerry仔由兩個月開始打針就係一次過打埋肺炎鏈球菌針喎,我個兒科醫生話no problem 桐桐有冇打埋呢支針?[/quote]

我阿囡都係由兩個月開始打肺炎鏈球菌針, 但我個兒科就話最好隔一個月先打

大宅

心心都係book咗1月27日打一歲針。 我諗住等2、3月會同佢打埋支水豆針+炎鏈球菌針。

大宅

阿桐冇打肺炎鏈球菌針,打完6個月支針想打,點知健康院話要隔兩個星期先好打,拖拖吓就諗住一歲打,但係我家姐又話冇乜用,唔使 'side' 錢打。

但係我會帶佢打水痘針。

大宅

阿黃,
原來bb有蛋白敏感要周e生講, 我下個月中要帶小b返qe覆診, 我真係要1月頭俾小b食下蛋白啦!

另外如果bb食過蛋白敏感,記住同健康院講,如果嚴重佢哋可能會refer去醫院到打嫁。

大宅

嘉嘉下個月1歲己book了一次過打2針
1) 肺炎連球菌第四針, 及
2) 麻疹,腮腺炎及德國麻疹混合疫苗
bb在私家打,次次打完都冇問題.
嘉嘉在出世第二日做了聽覺測試
九個月大又做了兒童成長發展評估
跟着要到十三至十五個月打水豆
視覺就要問醫生幾時check.
不過, 如果大家個bb有上playgroup或成日去多人嘅地方, 肺炎連球菌針最好俾bb打,衣支針好值得打架!
妹妹豬 齊來做個好朋友

首頁

尾頁

跳至