親子旅遊

跳至

首頁
23456...62

尾頁

洋房

Re: 沙巴2歲小朋友去ok嗎?

Krymum︰
salut-我就未去過食,問我老公佢話"味道ok la,平囉!如果比佢揀,佢話係市區食好味好多囉",咁你自已諗下去唔去喇!但我可以介紹你去番kk市裏面食海鮮都唔錯,例如︰雙天、海旺城、海龍城、天外天等等,價錢都差唔多,當然要睇下當日的海鮮價,記得要食"老虎蝦",好大隻架,每人食兩隻都好足夠。
味雅只做午市,佢賣晒d雞,就收檔,大部份呢度既lunch hour係12:00-14:00,所以你大約12點前就要去到,如果唔係就冇得食,又比較容易搵位,唔駛同人逼。
sunday market只會在星期日06:00-12:00先有得行,對我黎講都幾似街市,我第一次去既感覺都係麻麻,但係呢度你可以買到一些沙巴特產,例如︰丹南咖啡粉(好香,值得一試)、古達花生、煮餸用既馬拉盞等等
至於夜市,如果行街,你可以去"kampung Air"(用馬拉文讀,最好寫低到時問人,如果照英文拼音去讀,佢地唔知你講邊度),呢個夜市會好似廟街咁(好細),大約六點開檔,九點到檔口就會執野收鋪。而如果要食消夜,你可以到Tanjung Aru Beach,果度有好多特色小吃,由下午兩點鐘到深夜都有得食,味道唔錯架!
反而,我會見議你,大約三點多到菲律賓市場睇下手工藝品,差不多日落時就到旁邊的露天茶座欣賞日落,咁樣會寫意更多,好浪漫架!
仲有值得一提,有時間就去Central Point三樓有間"ngiukee"內既嬰兒部,裏面賣bb衫褲好平,幾元就有一件,大部份都係本地既品牌,質地都唔錯,cotton黎。

Charlotte_mom︰
叫你老公唔好羨慕我!黎呢度渡假就好,長住就... ...未生阿女前,悶到我發晒"毛",好彩而家阿女出世,有d世藝。其實係沙巴話大唔大,話細唔細,但去來去去,都係果幾個地方,係呢度我簡直好似一個廢人咁,又聾、又啞,呢度大部份都係講客家同埋馬拉文,去邊度都要駕車,呢度搭巴士唔同香港,仲衰過係大陸,好迫、好恐怖(酒店bus和tour mini bus除外),做乜野都要老公陪,如果老公要出差公幹,我仲要麻煩老爺奶奶照顧我,攪到我幾唔好意思呢!

各位如果想book hotel,試下到呢個website,睇下有冇房,但唔係即時知道,大約要2日才可以confirm!

http://www.asiarooms.com/malaysia/kota_kinabalu.html

宜家如果到沙巴玩,最平都係係澳門搭airasia airline,然後再另外book房會最平。

男爵府

babysoon2006

好多謝你d 資料
我再想問,
(1) 如果上 asiarooms.com book 酒店, 係咪佢cfm booking 後再要等我 re-cfm 先會charge 我張 visa 嫁 ?
另外, 如果佢cfm 我而我又馬上 cancel, 會唔會有 sur-charge 嫁 ?
(2) 澳門直通快線車程幾耐 ? 好似唔係成日有車噃 ?
(3) 依家澳門出境上機比唔比自己拎飲品嫁 ? 香港怕係炸彈 ?-(

Tks

男爵府

唔該晒你呀, 如果悶就上來BK傾計囉. 不過多了小孩之後, 我想你會周身都唔得閒喇. 時間亦會過得好快.
:-P

洋房

jazzmama:
如果你係airasia website 無論你book機票或酒店,佢寫confirm咁就會即時用信用咭過數,至於cancel booking,咁我就唔知會唔會額外收charge啦!
直通快線時間表http://www.macau-airport.com/cn/v01/01_express.php
至於上機可唔可以拎飲品,你check-in時問下,因為我係沙巴都唔係好清楚澳門既新聞。

krymum:
原來味雅宜家延長左營業時間,仲有做埋晚市添,你隨時都可以去食。

男爵府

thx babysoon2006

男爵府

babysoom2006

點算呀..我仲未 book 到酒店呀
問酒店佢地話比d 旅行社同 agent hold 哂
問旅行社又話係 package 價...唔可以放散做 :-( :-(
你係嗰邊可唔可以幫到我呀
我已然有機票
如果係 2 支公去我唔怕,
但依家有2個細路一齊去
唔夠膽未 book 就出發
我亦有上網 book 又係話比人 hold 哂
唔該你幫幫我
等你 pm

男爵府

Charlotte_mom

請問你有關出島玩的問題呀, 你有冇join 過酒店提供的出島遊或是自已報local tour? 知唔知酒店提供的團好唔好?
唔該       

洋房

jazzmama:
新年期間,呢度既resort真係好full,我地係呢度都book唔度,但我剛剛幫朋友book左一間4星級酒店(Promendade Hotel Kota Kinabalu),係市區黎,但我諗你要打idd過黎搵reservation department book,因為佢會問你個人資料,並即時問你拿visa card資料留房,我book 22-27/2包早餐,價錢就馬幣260元另加10%服務費及5%tax,共馬幣299元,約630港幣。
而airasia hotel webite都有呢間酒店,價錢就660元。
Promenade Hotel Kota Kinabalu Tel: (60)88-265555

男爵府

請幫我check 吓Beringgis Beach Resort, Kota Kinabalu 環境 ok 嗎 ?
近市區嗎 ?
機場入要幾耐

Urgent...I want to book via airasia now.

Tks,

洋房

Beringgis Beach Resort離市區好遠,出市區要個幾鐘頭,唔好住的,雖然佢叫resort,但唔同sutera harbour、shangri-la rasa ria或nexus果d resort,我可以形容係渡假村差唔多。
而我介紹你果間,都可以望到海景,當然你check-in時有冇咁好彩比你要求得到啦!而機場離呢間酒店都係十五鐘多d。一出酒店門都有的士搭。

男爵府

babysoom2006

激c 我...今朝朋友 agent 話幫我拎到 pacific sutera
過哂數又話馬來西亞 agent 無hold 到, 放走左間房 :-(

依家另外有agent 幫我又話拎到 tanjung aru 但係 deluxe 房 $1300
都唔知再比唔比$好
已經比人 hold 左 2 筆 $ :-( :-(
想問下有無人上網或單買 tanjung aru,
小朋友早餐點計 (因walk-in direct book) 小朋友跟住大人唔洗 $
依家單買 agent 話 contract 無寫有機場接送, 又無話包小朋友早餐

如果有人有經驗, 煩提點

洋房

如果可以既話,梗係住tanjung aru,我最鐘意呢間,好靚又大,1300元都可以啦,airasia hotel website都要1500元啦,你係旺季去喎,平時都係差唔多呢個價錢,好少有平,除非你係香港買機票連酒店package,呢間酒店去市區好方便,有酒店車,就算係市區搭的士返酒店最多都係10元度,airasia機場又近,幾分鐘就到。
至於早餐方便,我以前去過食dinner buffet,2歲以下唔收錢,就算要收錢,小朋友都係十幾元度,你咪去到先book囉!

洋房

if HKD1300 included 2 adults breakfast all in price. This is very good in peak season. Its seems the hotel policy is for family vacation and it allows children aged below 12 eat free and stay free if accompanied by 2 adults. I ate in hotel restaurant and they didn't count children ( I paid cash and they did not know my room no. ) . Airport delivery I think not necessary. Tax fare only about RM10.--

男爵府

我終於 CFM 左酒店啦 Tanjung Aru Deluxe wing
呢個星期為左揾酒店都攪到我食唔安訓唔落
人去旅行我去旅行...都辛苦過人 :-( :-(

ANYWAY, 响度好多謝各位 BK MUM 幫我同比我咁多意見
特別係 babysoom 2006, patayy, Charlotte_mom 等等...
請受小女子

洋房

jazzmama:
唔駛客氣,恭喜你終於係新年搵度resort住,仲要係呢間咁好既,先苦後甜麻,你要好好享受呢個旅程,一定會玩得好開心啫!

男爵府

jazzmama

恭喜你呀, 終於book 到

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jazzmama
唔好咁客氣啦! 唔明即管再問wor!

男爵府

Charlotte_mom

唔好意思, 想問

男爵府

Krymum

你住邊間酒店呀 ?

Charlotte_mom, babysoon

我都想問下報local tour 出downtown 報好定係响酒店報去 ? 如果出島仔, 係咪自己去碼頭即時上船買飛...唔洗報tour 嫁...?
你知啦...我頭尾無左 2 日, 真正玩祇有 3 日, 仲要留d 時間玩酒店設施, 一定要找緊時間

男爵府

jazzmama

我住shangri-la rasa ria , 係郊區, 我search 過d 資料, 你住果間酒店好近市區, 自已搭的士已經可以去到喇, 好方便的. 同埋酒店附近有local tour desk 報團出島玩的. 我果間就唔知喇. :-(

首頁
23456...62

尾頁

跳至