婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如題:
1:自己層樓繼續收租,繼續同99住,但要忍受99教導我點樣教小朋友、氹工人姐姐繼續幫我湊小朋友(最小忍半年至忍1年,最多忍3年)
2:自己層樓繼續收租,我帶個子搬去媽咪屋企住
3:收返層樓,工人姐姐1個人湊兩個小朋友
各位sister,如果你係我會點做?

從未適應這份工

禁止訪問

回覆:如果你係我會點決擇?

男爵府

引用:咁你c6呢?

原帖由 肥妹心 於 13-09-06 發表
咁你c6呢?
如果搬去媽咪屋企,C6繼續同99住。如果搬返自己屋企,當然一家四口住,但我最怕的係就算搬返自己屋企,99都會日日上我家,到時C6出聲,我們又係做佐不孝子,公主新抱

從未適應這份工

男爵府

事緣係今日我媽咪嚟探孖寶,99叫佐媽咪留宿,食飯時99當住我媽咪面前話我唔識教小朋友,我想小朋友10點前訓覺,但99覺得孖B返下午班唔需要10點前訓。今個星期我無同小朋友溫書(我對孖寶剛讀K1,我這星期每日有會開,放工趕返屋企己差唔多9點)咁同孖B玩陣,孖B訓或者食完飯孖B先訓。當然仲有其他,但唔想再提。因為平時99無咩野仲肯幫我睇住孖寶已經好好,但我好唔開心,我唔想媽咪知我同99一齊住得唔開心

從未適應這份工

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章

引用:如題:1:自己層樓繼續收租,繼續同99住,但

原帖由 Nicolechim 於 13-09-06 發表
如題:
1:自己層樓繼續收租,繼續同99住,但要忍受99教導我點樣教小朋友、氹工人姐姐繼續幫我湊小朋友(最小 ...
3 !
做乜要睇人面色生活!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-09-06+發表

原帖由 ac321 於 13-09-07 發表
3 !
做乜要睇人面色生活!
你的諗法同我C6一樣

從未適應這份工

男爵府

引用:係喎,我記得你喇,家用傾掂數喇?孖b返左

原帖由 肥妹心 於 13-09-07 發表
係喎,我記得你喇,家用傾掂數喇?孖b返左黎喇,如果你係想要意見既,俾我就會捱住先啦,話哂兩個bb要人睇 ...
我都知這方法最好,但忍得好辛苦,至於家用依家俾緊15K,我其實要提醒自己唔好太大方,要小家D,以後每月除了俾15K同交管理費之外,水、電、煤同心意錢都要cut,唔再俾,或者就算俾都唔會每月俾,如果唔係我就唔會有儲備,將來有起事麻煩

從未適應這份工

伯爵府

Nicolechim 發表於 13-9-7 09:38
你的諗法同我C6一樣
既然老公都讚成3咁就3啦.
我真係唔會俾其他人控制我嘅生活架,
無論99、自己阿媽甚至老公.
唯有係按自己嘅意願去生活至會過得開心架.

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:如題:1:自己層樓繼續收租,繼續同99住,但

原帖由 Nicolechim 於 13-09-06 發表
如題:
1:自己層樓繼續收租,繼續同99住,但要忍受99教導我點樣教小朋友、氹工人姐姐繼續幫我湊小朋友(最小 ...
3啦。家用要回番去合理水平。唔係父母養大咗自己,就要全費照顧埋父母,因為父母自己都應該要計劃自己退休或將要退休後既生活需要架嘛。如果一代人有能力養大下一代,個下一代成婚後要養佢既下一代又要全費養上一代⋯而個上一代(父母)又唔體恤⋯衰D講句⋯貪心⋯仲要人哋個女都付出埋⋯用既大條道理係養大個仔就要自由。冇錯,佢哋有自由,不過,個代價就係冇全費既生活費囉,咁樣至係公平。

一句講哂,一家人應該冇私心,細既要幫手,幫到手應該幫,同埋,如果俾$既,個細既能力範圍內出手又要鬆D,唔好咁計較D$,咁就皆大歡喜囉。

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:Nicolechim+發表於+13-9-7+09:38+你

原帖由 fattymama 於 13-09-07 發表
既然老公都讚成3咁就3啦.
我真係唔會俾其他人控制我嘅生活架,
無論99、自己阿媽甚至老公.
但3,我99依然會影嚮我的生活,我自己屋企只係離99屋企唔需要2分鐘路程……我當初選擇同99住都係因為呢個原因

從未適應這份工

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-09-06+發表

原帖由 fungwongphie 於 13-09-07 發表
3啦。家用要回番去合理水平。唔係父母養大咗自己,就要全費照顧埋父母,因為父母自己都應該要計劃自己退休 ...
會長大人,以我99的能力根本我們一蚊都唔俾佢,佢都會生活得好好,但一句養父母係做仔的責任,除非我可以做得好絕,唔來往、唔理佢,簡單D即係當佢不存在就可以……如果孝心仍在就算我搬,99依然影響我的生活,因為如果我們搬走跟本就無可能養兩佬,因我同C6收入下降,現暫時只有每月3萬可用,1萬供樓、1萬工人姐姐人工加孖B返學、剩返1萬就係家庭開支(水、電、煤、食飯、返工)何來有錢養長佬……

從未適應這份工

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+13-09-07+發

原帖由 Nicolechim 於 13-09-07 發表
會長大人,以我99的能力根本我們一蚊都唔俾佢,佢都會生活得好好,但一句養父母係做仔的責任,除非我可以做 ...
都有睇過你的帖,明既。

咁更應該開誠報公,以後家用係用利是形式不定期發放。唔係唔理佢,只係有限度啫,有自己頭家一定以自己家為重。人有惰性,可以take for granted就會咋咋啼。有$收你99點會唔收?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-09-07+發表

原帖由 fungwongphie 於 13-09-07 發表
都有睇過你的帖,明既。

咁更應該開誠報公,以後家用係用利是形式不定期發放。唔係唔理佢,只係有限度啫, ...
我99知道C6近這1年多以來生意差左好多,而我的收入隨住孖B出世之後亦減少佐50%,但99講過我同C6有積蓄都唔會益到佢,同就算我們搬走亦最少要俾10K的關係,所以我左右做人難……

從未適應這份工

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+13-09-07+發

我99知道C6近這1年多以來生意差左好多,而我的收入隨住孖B出世之後亦減少佐50%,但99講過我同C6有積蓄都唔 ...
咁好睇你C6了

人工不高,自己家人又唔諒解⋯老人家如果不用供樓,又唔自私地任用錢⋯無可能一個月要成一萬蚊用。如果真係要都冇可能全部要個仔出哂。所以好睇你C6點開誠報公囉

何謂不誠實使用電腦??

男爵府

引用:Quote:原帖由+Nicolechim+於+13-09-07+發表

咁好睇你C6了

人工不高,自己家人又唔諒解⋯老人家如果不用供樓,又唔自私 ...
點維知開誠報公?C6同99講又講過、嘈又嘈過、連62都問過99點解唔知足,今時今日99名下的物業都多數係佢兩仔爺俾99的,仲想個仔點?99就只會答:我生佐你出黎,養佐你16年,你無得食都要養我一世,你D仔女你生得出就自己諗辨法自己理,就算係我崔你生,都係你地問題無人叫你俾我煩就生。有能力你地咪搬走囉,最緊要每月俾1萬銀我,我理你訓街,呢D係你欠我嫁,鬼叫你係我個仔……(下冊100字)
之前係自己屋企住,但因為近。日日上我屋企、我阿媽同我住,成日係我媽咪面前話自己無佐個仔、又話我浪費金錢寧願俾工人加婆婆湊都唔俾婆婆同佢各自湊一個,到各自湊一個又開始教我媽咪點湊孫、點解我細佬揾咁多俾咁少家用、點解我弟婦放假唔幫我爹地買餸、煮飯、點解我個妹要買呢層樓唔買第二區……(下冊唔知幾多親朋戚友)所以我唔想我媽咪唔開心,所以將層樓出租,咁我媽咪就唔洗日日見到我99,我辛苦D都唔想我媽咪受氣……(當時仲揾到小小錢、同99住諗住可以儲多小小錢可以俾孖了學多小小野又可以令我媽咪舒服D)點知

從未適應這份工

子爵府

我會揀4,賣左收租嗰間,買過層遠離99的一間

子爵府

家用嗰度,強硬比少啲,最憎佢嗰句,唔食都要比一萬蚊佢,唔通個仔失業(假設)都要嘔一萬比佢呀,都痴筋嘅!

男爵府

引用:我會揀4,賣左收租嗰間,買過層遠離99的一

原帖由 chan_chi_mun 於 13-09-07 發表
我會揀4,賣左收租嗰間,買過層遠離99的一間
呢個方法我諗過亦等緊機會,但樓價太貴、我地層樓係補佐地價的居屋,仲要已經係新界(當時衰心軟兼孝順)依家賣佐層樓都唔知可以買邊樹?又唔想租樓住……

從未適應這份工

子爵府

引用:Quote:原帖由+chan_chi_mun+於+13-09-07+發

呢個方法我諗過亦等緊機會,但樓價太貴、我地層樓係補佐地價的居屋,仲要已經係新界(當時衰心軟兼孝順)依家 ...
買第二區的自由居屋啦

首頁

尾頁

跳至