單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

做單親媽媽困難嗎?

我係全職媽咪,但如果一旦得我一個照顧bb,我就要返工...
但係返左工又無人幫手睇bb...我唔知點做好...

民房

Re: 做單親媽媽困難嗎?

其實要看多方面,
如果你的工資可以應付到請工人,那麼你可以請一個外傭照顧bb,放工回家後又有人煮飯食。
亦可以將bb送往托兒所,放工後馬上接bb回家。
每個人總會遇到困難,平常心面對吧!

別墅

剛開始會難啲,等啲嘢 run 順咗,就冇晒問題.

昨日同啲朋友傾開計,覺得佢哋有個老公仲煩,兩個唔同意見,成日嗌交

男爵府

人生可以充滿煩惱,睇你點睇既遮,
單親最大問題係錢,樓上已經到哂題,你財政ok既話,單親都無問題,無錢,單親雙親都一樣C…

禁止訪問

大宅

我離婚幾個月但搬o左出媽咪度一年多喇 ....
我寧願好似以前咁, 請番個工人辛苦 d, 依家我比媽咪揍,
每晚番到屋企勁多野聽, 對細路仲衰過工人, 無愛心,
由細到大佢都無揍大我地, 我地係老人家揍大既,
佢生o左我幾兄妹, 自己就出 o左去做野, dad mum 都係餐館訓, 好在我仲有家姐呀哥, 唔係咪又係十下十下咁 ..
有時我都諗, 有無媽咪可以 share 工人呢 ?
如果租套房, 兩家人可以間開間屋, 個公人既洗費都係一 人一半o者 , 有化算嫁喎....

大宅

相見好同住難

大宅

初時我都無諗到會咁嫁,
如果想問題唔惡化的話, 最好快 d 搬既,
但資金上真係係一個問題 ...
又怕無野做, 政府又唔幫我地 ... 唉 ...

複式洋房

我都係日頭返工,B比工人凑,夜晚放工自已再凑,其實都好辛苦,有時半夜都要起身凑,但無辦法啦,個女係自已的,辛苦D都要啦,都好彩有份工,可以用工人,但如果唔用工人的話,要自已凑又返唔到工仲大鑊. :-( :-(

別墅

我都覺得自己去返工,屋企請外傭打理安排得幾好,自己好FREE,翻到屋企好嘆,又唔駛成日對住個仔(會有好多磨擦),如果唔出去抓銀,經濟上唔掂,依家非常GOOD,過得好HAPPY。不過個仔開始大,d FRIENDS話仔大會自己去WET,開始會好悶剩低自己一個,到時再算??

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至