家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我淨係知道,無事供保險就好似好嘥錢同搵笨。

但有事嘅時候就好有用。

買與唔買睇個人需要。

我同老公都有買。

你無買,有事嘅時候,睇吓邊個會幫你!

有時有D嘢,一句唔好彩,就會發生係自己身上!

大宅

回覆:大力大力 的帖子

通漲

人生是無常 .. 對人, 對事唔好太執著.
將時間用在值得的人, 值得的事上.
活在當下, 珍惜當下.

子爵府

回覆:想問50歲到可以買咩保險但又吾係好貴

路過..之前甘多火藥味 各有所求

大宅

食得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

保險係必需品. 而買幾大買幾多則睇你個人需要.
我承認市場上有好多唔好既AGENT令大家對保險會有反感. 但事實上你都睇下. 保險其實真係幫到好多人. 所以. 唔知你自己個AGENT好唔好的話. 買既時候請你自己認真睇清楚D TERMS. 同問下其他人意見. 唔好一味信哂個AGENT. 同埋好多時到CLAIM時CLAIM唔到. 你又話人地呃你. 咁可能係買既時候人地有講清楚..不過你唔記得左JER...

好多時有事. 人都係習慣將問題推比人GA LA...

講番樓主問既問題,50歲可買咩保險. 其實真係要睇哂你個人PROFILE先答到. 睇你有幾多BUDGET去做幾多嘢...邊樣嘢緊要D...任何一個AGENT唔同你做NEEDS ANALYSIS就比個PLAN SELL你. 佢一定唔夠專業.

可能你有小朋友. 又想做教育基金, 同埋最BASIC作為父母既責任(即係你死左都有錢供養你小朋友), 或者要危疾醫療....又或者要退休基金...所以..我唯有建議你認真搵個專業人士同你計下再決定. 唔係上黎呢度問人

大宅

麟媽媽 發表於 13-9-14 12:00
大家唔好為買與否而嘈啦!各人嘅負擔同情況不同,大家係成人唔會因為網上討論區嘅留言去決定買定cut鬼哂d單 ...

同意。每個人的情況和觀點都不同,無謂為了自己認同的觀點而針對人。大力兄講咁多出發點都係為人好,對佢自己又沒有著數,所以想通了,心態調節好了就愉悅了。
大家還是回答樓主的提問,既可幫人又可從中學嘢。
活出精彩的每一天,活出真我。

男爵府

引用:各位,其實每個人都可以自由選擇自己條路,

原帖由 OliCash 於 13-09-14 發表
各位,其實每個人都可以自由選擇自己條路,買唔買保險,經濟未來係點,都只係一個話題吧!但我認為最重要係 ...
你唔好咁勞氣啦,你咪買囉,無人阻你喎

I love my dear husband and dear daughter.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

可能你有小朋友. 又想做教育基金, 同 埋最BASIC作為父母既責任(即係你死 左都有錢供養你小朋友), 或者要危疾 醫療....又或者要退休基金...所以..我唯 有建議你認真搵個專業人士同你計下 再決定. 唔係上黎呢度問人~

←←←← 找專業人事 = Agent = 理財經理 = 找你的财理入他/公司的袋~

伛仲叫人買教育/退体基金,我保証買左退休基金,到老先知被騙,惨在Agent就可退休,客人要继續捱世界~

各位在這裡爬一下文,就知多少人中招~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

保險係必需品. 而買幾大買幾多則睇你 個人需要.

←←← 錯!

醫保係美國係必需品,係香港係消費品~

!
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

別墅

引用:我覺得年紀大要買危疾又或者乜鬼保癌症嗰d

原帖由 麟媽媽 於 13-09-09 發表
我覺得年紀大要買危疾又或者乜鬼保癌症嗰d,近排我朋友個妹直腸癌,係睇政府但原來唔包化療同標耙,成個療 ...
同意,所以我叫我老公買咗份危疾加人壽,仲要係癌症初期都有得攞錢,買咗100萬,月供幾百。

大宅

1000萬保險有錢都未必買到,要計年薪倍數

男爵府

引用:1000萬保險有錢都未必買到,要計年薪倍數

原帖由 TeL23 於 13-10-09 發表
1000萬保險有錢都未必買到,要計年薪倍數
買甘大做乜?除非系公司買俾VIP。

首頁

尾頁

跳至