論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

印尼姐姐剛剛做了一個月,昨晚打算出糧給她,我一手俾錢佢,佢就一手俾張辭職信我,話揾到新工,一個月後就走,我當堂好意外,做得好好地,佢話好悶,冇嘢做,因佢只是照顧我的6299,兩個老人家又蹺行蹺走,只係煮兩餐飯及家務,因她是LOCAL 斷約工人,可能識得朋友多,揀工做,但最慘係冇工人用幾個月,仲必需賠單程機票給她,我知佢唔會返印尼,我寧願購買張 FLIGHT DAY SHOW 及 NO REFUND 的機票,都唔俾現金,所以請大家團結,唔好用現金當機票,縱容D姐姐自己揾老細,又有 EXTRA 錢

複式洋房

Why you employ LOCAL 斷約工人

大宅

因為佢識廣東話及識煮飯,方便同兩老溝通

大宅

回覆 shirleyanson 的帖子

甘舒服都唔做?唔系麻?你請鐘點拉,一日固定幾小時會好過請工人

shirleyanson  但都想揾個人可以廿四小時睇住兩老,有事都有人知吖!  發表於 13-9-10 12:18

男爵府

shirleyanson 發表於 13-9-10 11:42
因為佢識廣東話及識煮飯,方便同兩老溝通

我覺得公主嫌 全天候 有精靈的長者睇住...... 無得放心全天候玩...... 咪悶囉....

男爵府

回覆:請大家團結,唔好再俾D姐玩

早排工人做左一個月,終於頂佢唔順。咩都唔識做,家務求其,煮餸教極唔識。應左你yes,轉頭又做錯。洗抽油煙機都話唔識,抹燈就整壞盏燈。
一心諗住請佢黎凑NB。點知到職一星期到,同我講驚遲d BB出世後唔够瞓。
我都算。諗住等bb約六個月度才出返黎做嘢,順便俾時間工人適應。
點知,我入院生b時,工人因每天都要跟埋我屋企人帶嘢食黎醫院俾我。短短企個1,2個鐘,夜晚就同我屋企人呻,因曰頭係醫院企得多,腳痛,要搽藥油
大佬,甘你快d返鄉下做大小姐啦!
我入院期間咩都唔使做,黎醫院企一陣就話辛苦。
依家我自己做返ftm。樂得輕鬆。唔使下下勞氣。請願慳d使。
好過請左個公主,炒佢又晒萬幾元。唔炒又勞氣。

男爵府

引用:Quote:shirleyanson+發表於+13-9-10+11:42+

原帖由 ppyy333 於 13-09-10 發表
我覺得公主嫌 全天候 有精靈的長者睇住...... 無得放心全天候玩...... 咪悶囉.... ...

伯爵府

引用:Quote:shirleyanson+發表於+13-9-10+11:42+

原帖由 ppyy333 於 13-09-10 發表
我覺得公主嫌 全天候 有精靈的長者睇住...... 無得放心全天候玩...... 咪悶囉.... ...

禁止訪問

引用:印尼姐姐剛剛做了一個月,昨晚打算出糧給她,

男爵府

faichai2001 發表於 13-9-10 18:21
早排工人做左一個月,終於頂佢唔順。咩都唔識做,家務求其,煮餸教極唔識。應左你yes,轉頭又做錯。洗抽油 ...
而家啲工人都唔係真心o黎打工, 成日話香港僱主要求高,
其實就係佢地懶到死,
乜都唔願做, 手機經常不離手!
請佢時就乜都話好, o黎到就乜都話唔好!

請工人請到怕,
本來諗住找工,
怎料工人偷嘢(其實就搏炒, 佢仲好意思同阿sir講, 等佢找到新僱主才走),
而家唔請工人, 自己做,
雖然有時都辛苦, 但是唔洗睇工人面色!

大宅

樓主應該即該寫信去入境處,將工人辭工原因紀綠在案,一個不知所謂既理由。唔里有冇用,都照去信,唔好等入境處話冇人投訴,冇料改政策。

樓主仲要將個案分亨到22/9同自由黨合辦既外傭駁炒實錄,雖然佢唔係駁炒,但一個月就走人,仲用D咁既理由,要大眾知道佢哋有幾垃圾。

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我聽工人講近排好多男人帶佢地去外國入籍

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rosmama 發表於 13-9-12 12:09
我聽工人講近排好多男人帶佢地去外國入籍
跟住賣佢去火坑
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

porkchop 發表於 13-9-12 11:48
樓主應該即該寫信去入境處,將工人辭工原因紀綠在案,一個不知所謂既理由。唔里有冇用,都照去信,唔好等入 ...
先幾日篇文係自由黨做架?

porkchop  係呀,佢哋需要多D個案,先至可以鋤死D屈錢黨。  發表於 13-9-12 12:39

大宅

回覆:faichai2001 的帖子

我件賓又係噤

首頁

尾頁

跳至