自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 +4熱血勳章 親子王國15週年勳章

回覆:JUDYW 的帖子

請問你係咪用finish 一粒粒還是powder? 我現在用緊 power ball. 有時洗小小碗好似用一粒好浪費,但唔識用粉,唔明白話要用salt soften D 水,否則香港D水太硬對機不好,你明唔明?thx

大宅

引用:你用窄身10套果隻?

原帖由 你好嗎 於 13-09-14 發表
你用窄身10套果隻?

我部是590mm width.

禁止訪問

大宅

引用:請問你係咪用finish+一粒粒還是powder?+我

原帖由 msbtsui 於 13-09-14 發表
請問你係咪用finish 一粒粒還是powder? 我現在用緊 power ball. 有時洗小小碗好似用一粒好浪費,但唔識用粉 ...
Finish 的粒裝,一次洗幾餐碗碟, 我可以接受的.識人用粉裝,他们都系敢用.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆:愛下廚 的帖子

哦 唔該 唔好意思因為唔識請見諒

大宅

回覆:有無jm用洗碗碟機

請問你地部機係邊到買?

禁止訪問

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 +4熱血勳章 親子王國15週年勳章

唔該曬你,答得好詳細。我都係用緊西門子窄身機,就係用咗佢跟機果兩粒就照買番來用。睇完說明書,打去水務處問過個hardness value 應該係硬喎,我又見香港有salt 賣,咁即是要不要呢?太煩所以一粒乜都齊不用理。未試過問sales。

子爵府

回覆:有無jm用洗碗碟機?

手快快按了send. 我好 like 洗完D碟立立「靚」感覺,我估粒裝有 polish 公能,唔知 powder 洗完又會不會呢?

最後想請教你洗完會立即拿出來還是照放裏面。可能我不熟部機D program. 我用auto 洗,有用熱水消毒但不覺有焗乾,唔拿出來好似唔係幾好咁。

子爵府

回覆:apple410 的帖子

你去Sogo 十樓可睇下先,上環永安都有但好迫。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

詳細數值忘記了,只記得對番說明書value 係硬水,但既然西門子sale話OK咁我都試下粉裝先。

男爵府

愛下廚 發表於 13-9-16 23:51
講開sogo 十樓,真係幾好架,又多實物機睇,又可以同SALES吹水,我部西門子機都係個度買~
...

有冇得睇試洗架? 認真問, 我想買, 但C6 唔批..

大宅

回覆:晴B媽 的帖子

點解我支finish只可以用一個月,我多數每日ㄧ机

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:點解我支finish只可以用一個月,我多數每日

原帖由 newmama01 於 13-09-17 發表
點解我支finish只可以用一個月,我多數每日ㄧ机
我買機的時候係送埋一包贈品finish, 寫明每次用10g, 有隻量匙跟埋(如圖)。我之後買的finish是1公斤裝,咁我每日洗一機10g, 1kg就可用100日(3個月多d)。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:未至於憎,係懶囉。我家姐就話無用,因為放

原帖由 你好嗎 於 13-09-12 發表
未至於憎,係懶囉。我家姐就話無用,因為放入機前要沖走渣滓先,係咁叫我唔好買

...
唔洗沖,只需要將碗碟d骨、渣倒清,平時人手洗碗咁做法啫。黏住碗碟d細小粒粒係0K,部機的去水位有個網隔(如圖),會隔起呢d小殘渣,唔會塞。
我部係panasonic.

首頁

尾頁

跳至