在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有無做會計o既媽咪, 仍然在進修中, 或考緊會試, 可否分享下

如題. 謝謝 !

Melodykitty
Melodykitty

民房

Re: 有無做會計o既媽咪, 仍然在進修中, 或考緊會試, 可否分享下

I get my degree 10 years ago in UK. I have studied ACCA. My aim is not to be a CPA. I spend my idle time only.

I just finished my paper 2.5 on early of Dec. If I pass it I will finish 2nd level.

子爵府

Re: 有無做會計o既媽咪, 仍然在進修中, 或考緊會試, 可否分享下

LuLu88,
好多謝你o既回覆, 我依家好想再去考番d會試,

唔知ACCA 會唔會好難考, 因為已經放低書包好多年, 好驚唔得記以前學o既野.

仲有想問下, 你係自修, 定係報course ? 哪間比較好 ?

Thanks!

Melodykitty

Melodykitty

大宅

Melodykitty,

我依家喺OU讀緊, 不過我好鬼懶,一個學期只讀一科(因為要教囡功課)

開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

子爵府

-joejoelam,

你好呀 ! 唔知你依家讀緊邊科? 難唔難讀, 我都係要放工睇仔功課.

Melodykitty
Melodykitty

洋房

Hello, Melodykitty & JoeJoeLam,

我情況好似妳地,我都要睇仔女功課,但又好想考翻ACCA,主要因為事業需要。但又怕顧住進修,又顧不到子女的學業。應唔應該進修,唔進修的話,又很難在工作上打穩腳,唉!

ACCA Level 1 & 2各有兩科未考,有咩好提議?

子爵府

glorymum,

我唸住報考PBE exam, 之後考QP, 唔知得唔得, 條路應該都好長, 好難, 因為實在好多年無讀書考試, 都驚驚地, 唔知ACCA 會唔會比QP 好d, 易d, 你覺得如何好呢 ?

Thanks !

Melodykitty
Melodykitty

民房

如果放低書包好耐, 最好就報course, 政府有津貼mah!!
我都放低了兩年冇考試, 我上司都幾好, 佢安慰我,叫我當warmup lah!
有讀書我就覺得level 2的都不是太深!!
Accounts 真的有排考試!!

洋房

我只想朝住ACCA個方向行,因為直接D,唔想lou lou 轉轉,自修好?定join course讀好呢?自修有無可能成功?齋鋤past paper可行嗎?在那處買到?

洋房

LuLU88,

你是否已經完成了整個Level 2,是的話,可否賜教一o下心得?謝!

LuLu88 寫道:
如果放低書包好耐, 最好就報course, 政府有津貼mah!!
我都放低了兩年冇考試, 我上司都幾好, 佢安慰我,叫我當warmup lah!
有讀書我就覺得level 2的都不是太深!!
Accounts 真的有排考試!!

大宅

Melodykitty,
我依家讀緊B280(Financial Managemnt)唔係好難讀,有上堂就易明D,不過好鬼忙,又要溫書,又要做功課,又要睇囡d功課.....但係好充實
開心三姊妹~~兩個囡囡 + 一個媽咪警惡懲奸~伸張正義~維護法紀一齊對付馬騮呀袓

伯爵府

牛年勳章

我都做緊會計 , 但只入行一個月咋
我都想讀呀, 之前係明愛讀過低/中級 , 依家得一張中級證書 , 我諗住再讀個高級
你地有無好意見呀??
我都想讀個文憑課程果d , 都唔知讀咩好???
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

民房

ACCA成日考埋D野都好UPDATE,所以齌做PAST PAPER,可能有D野已經 OUTDATE,有時ANSWER IS WRONG,就算自修,都要找UPDATE的INFORMATION.
有讀書,就合格率很高!

複式洋房

Hi CutieSo,

可以選擇讀hk space.

:wink:

CutieSo 寫道:
我都做緊會計 , 但只入行一個月咋
我都想讀呀, 之前係明愛讀過低/中級 , 依家得一張中級證書 , 我諗住再讀個高級
你地有無好意見呀??
我都想讀個文憑課程果d , 都唔知讀咩好???

洋房

Hi, LuLu88,

請給意見去那間學府進修好D,學費最好平宜D,謝!

LuLu88 寫道:
ACCA成日考埋D野都好UPDATE,所以齌做PAST PAPER,可能有D野已經 OUTDATE,有時ANSWER IS WRONG,就算自修,都要找UPDATE的INFORMATION.
有讀書,就合格率很高!

民房

This is link for tuition provider in HK for your reference.

http://www.accaglobal.com/students/study_exams/tuition/providers/country/?result=HK

複式洋房

I'm studying CPA, any tips?

男爵府

各位會計媽媽,
有一英文子 U 字頭, 意思大約是”數期”, 請問正確應點串 ?
Thanks
Carriemama

首頁

尾頁

跳至