婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我男家個邊多數唔會做正日,多數都係提前食,

今年中秋如常提前,星期六就做節,就同埋男家d親戚個邊d姑媽姑丈個d做.

到正日,99話想自己,即姑奶們同老公同d孫又做節...
咁年年我都會去沙灘ge,由拍拖開始已經係,舊年仔得2個月就無去啦,今年仔大左,
想帶埋佢去...

咁老公都諗左好耐先話係電話答99正日唔去,咁就99同d姑奶們去啦,
不過到99見到我就問...你中秋個日返呀媽度呀?
其實老公已經推左,咁佢都再問...即想我去同佢做節...

正日唔同99做節係咪好衰?因99個個邊係去食buffet,如果食完再去沙灘,好似太夜...
小朋友都無理由太夜訓...

ps,同99關係一直都ok,唔同住,約1星期都會見1次

大宅

其實又冇話正日一定要同老公屋企人做節既, 就到時間自己OK咪去囉, 就唔到都冇辦法, 我唔會勉強自己

伯爵府

poppyoliver 發表於 13-9-12 16:11
其實又冇話正日一定要同老公屋企人做節既, 就到時間自己OK咪去囉, 就唔到都冇辦法, 我唔會勉強自己 ...

我99好似好想我地去咁...不過我又真係想去沙灘同仔玩下開心d...

係覺得拒絕99好似唔知點咁...

伯爵府

回覆:做節問題

咁佢地都提前食飯做節啦,正日個日又做節

大宅

回覆:做節問題

如果以後年年都要同99過中秋,你又0K嗎?

大宅

ivythepooh 發表於 13-9-12 16:23
我99好似好想我地去咁...不過我又真係想去沙灘同仔玩下開心d...

係覺得拒絕99好似唔知點咁...
我會以我自己家庭同小朋友行先, 不過都要睇你老公意願...至怕係今年正日去左, 99會以後都當你正日預定俾佢....

我都係岩岩先結婚......我都好驚要面對做節呢個咁煩既問題, 但我99好麻煩...所以我會選擇避得就避

伯爵府

ilovedancendanc 發表於 13-9-12 16:25
咁佢地都提前食飯做節啦,正日個日又做節

99話提前個次係同埋男家d親戚做,即62家姐個d,
佢話想正日就自己一家做...

fattymama  你話:我又係想正日就自己一家做節喎.  發表於 13-9-12 21:18

伯爵府

onalumni 發表於 13-9-12 16:27
如果以後年年都要同99過中秋,你又0K嗎?

咁如果年年都要又唔係幾好呀...
因為我習慣係去沙灘玩下...
今年先第一次帶仔去,而家仲好期待ga...

伯爵府

poppyoliver 發表於 13-9-12 16:29
我會以我自己家庭同小朋友行先, 不過都要睇你老公意願...至怕係今年正日去左, 99會以後都當你正日預定俾佢. ...

好彩我老公都話睇我意願,佢又比我揀ge...
所以先會推左99正日唔去,

不過99一見到我就問...咁咪即係暗示其實佢好想我去囉...
仲趁老公入左廁所先問我...
平時我唔會推ga,我只會話好...

不過今次唔理啦,話唔去~~不過又驚比99覺得我好衰...

過時過節要做節都幾煩...

大宅

ivythepooh 發表於 13-9-12 16:35
如果62 d親戚要食一餐, 99 d親戚要食一餐, 自己一家人又食一餐.....咪真係有好多餐要食....

男爵府

如果平時同99關係OK, 而又唔係同你娘家做節撞期, 我會同99食既既然佢都開到口.
小朋友可以遲一日去沙灘玩, 唔係正日而係8月16日追月都玩得好開心架, 可能少人D仲好TIM!

大宅

ivythepooh 發表於 13-9-12 16:42
好彩我老公都話睇我意願,佢又比我揀ge...
所以先會推左99正日唔去,
有時有自己諗法, 有自己野想做, 表明一下立場都係好事黎既, 至怕就得一次之後會有無限次, 到時想番轉頭就難......

有左小朋友, 想一家大細有番d自己時間好正常, 又唔可以話衰既

伯爵府

poppyoliver 發表於 13-9-12 16:42
如果62 d親戚要食一餐, 99 d親戚要食一餐, 自己一家人又食一餐.....咪真係有好多餐要食....
...
我都係咁諗...咁有排食...其實有得齊人食左咪算囉...

不過其實我又理解99都係想見仔見孫多d~所以一見面我盡量都比仔99玩~

不過做節希望唔好影響我原本ge planning...

伯爵府

引用:Quote:ilovedancendanc+發表於+13-9-12+16:

原帖由 ivythepooh 於 13-09-12 發表
哦,明白。咁真係要想清楚,今年做開正日,好可能年年都係喎。可以食完早d走去玩嗎?

大宅

引用:Quote:onalumni+發表於+13-9-12+16:27+如果

原帖由 ivythepooh 於 13-09-12 發表
咁如果年年都要又唔係幾好呀...
因為我習慣係去沙灘玩下...
今年先第一次帶仔去,而家仲好期待ga... ...
咁就唔好理咁多,

伯爵府

chu_peipei 發表於 13-9-12 16:43
如果平時同99關係OK, 而又唔係同你娘家做節撞期, 我會同99食既既然佢都開到口.
小朋友可以遲一日去沙灘玩, ...

其實我之前都有咁諗過...
可以遲一日去,
但我娘家係正日做節,我又唔想改娘家期黎就...

因為我地係打算娘家做完節一齊去沙灘ga.

伯爵府

poppyoliver 發表於 13-9-12 16:44
有時有自己諗法, 有自己野想做, 表明一下立場都係好事黎既, 至怕就得一次之後會有無限次, 到時想番轉頭就難 ...

你又講得岩...最怕就慣左,以後say no就變得我唔岩...

講真99有時想叫我地去邊,老公唔想去,99都會由我入手...因為我只say yes...

今次我第一次say no...希望我咁做唔係太衰啦...

別墅

直接講話同阿仔出去沙灘玩囉,
關係好就會明白!!!!

大宅

我就會唔去正日俾埋99啦..而提前幾日食個餐飯都已經叫做都提前做左節啦啦(同埋62個邊既人,咁即係男家啦),.
唔好做壞個開頭..除非你自己好想去啦~

伯爵府

ilovedancendanc 發表於 13-9-12 16:46
哦,明白。咁真係要想清楚,今年做開正日,好可能年年都係喎。可以食完早d走去玩嗎?

...

佢地約去食buffet,又遠,食完都夜...
唔想太夜去,所以先取捨拒絕99

首頁

尾頁

跳至