少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Game+#44+壞心情心情大逆轉+-+哈佬喂南瓜泥

原帖由 japanc9 於 13-09-17 發表
Game #44 壞心情心情大逆轉 - 哈佬喂南瓜泥膠
這天 mappi 在幼兒園跌了一大交後整天心情極差. 這樣不要那樣 ...
今天我煮了麥皮給15個月大的bb食,第一次煮,煮到好杰好似爛飯咁,佢開頭都好認真咁用匙羹食,之後食到口乾飲水(用普通一隻耳隻的杯,第二次用),飲完水就開始玩。

佢將匙羹放入杯,畢水來飲,又將水倒入麥皮,用匙羹篤下又畢來食下,食到飽飽地就插隻手入碗,好似玩觸感練習。

有得食又有得玩,一次過滿足晒兩個願望。

大宅

回覆:DIY 自製教材 Part 2 - 從 Game

好有心機呀!比個讚你!我bb 現在七個月可以比咩佢玩呢?我一d頭緒都無!thx

別墅

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

別墅

Potato001 發表於 13-9-21 23:35
今天我煮了麥皮給15個月大的bb食,第一次煮,煮到好杰好似爛飯咁,佢開頭都好認真咁用匙羹食,之後食到口乾 ...
外國好多 mama 都用麥皮做 sensory play. 我就無試過, 不過好似好好玩!

用 DIY 教材拯救世界!
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

別墅

YOYOLOLO 發表於 13-9-22 13:53
好有心機呀!比個讚你!我bb 現在七個月可以比咩佢玩呢?我一d頭緒都無!thx

...
7 個月可以玩好多 sensory play, eg 放七彩東西在鏡上, 摸不同質感的東西. Fine motor skill 可以用有彈弓的公仔, 按下去又會彈番上來. Music 可以玩沙鎚. 識爬可以用 cushion 做障礙賽! :)
japanc9 的 DIY 教材 Part 1 Game #01-41  http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8077522
japanc9 的 DIY 教材 Part 2 Game #42 起
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=8583226

別墅

Game #49 學ABC不用筆: AK8?

mappi 不說, mama 也沒留意原來 A 和 K 和 eight 的發音相像… mappi 什麼時候會說 AKB 48?

Make a(n) A / K

先來砌個 A / K. 有追開《日媽媽の育兒筆記》 的朋友應該發現了, mappi ma 超愛 IKEA 的袋子封口夾子!

不知是否玩 color matching 太多了, mappi 顏色一定要配對. 像 Game #41 橙色旗仔插在紫色泥膠她便會投訴. 所以 mama 小心把 A & K 的底紙填上夾子相應的顏色. (真麻煩…)

後來 mappi 還request mama 做了個 “mappi 的 M”

A / K / 8 Hop!

現後我們把 A 和 K 的底紙放在地上, 加入 8. mama 說 “Hop to eight!”, mappi 便要跳到 8 上, 說 eight! 練習 A vs K vs eight 的聽力和發音.

大宅

大宅

不明樓主為何被禁止發言!!!!!
這麼有教育意義的卻被禁止或刪除
樓主, 我支持你呀!!

男爵府

趣教勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Such a useful post, why has the author been blocked??

別墅

Why block?

別墅

點解會blocked ??

伯爵府

回覆:DIY 自製教材 Part 2 - 從 Game #42 起 (免費 share)

咩事呀?! 樓主咁有心都block ?!
大家可以去search 樓主面豬, 唔洗怕

複式洋房

回覆 japanc9 的帖子

Can i have the link please, thanks.

大宅

終於見番個POST
支持!支持!

大宅

Just want say "support!" though I am not a mama yet~!

男爵府

回覆:japanc9 的帖子

入呢個版係為左妳呢個post,依家終於畀我揾番喇

冷血嘅人唔好回覆我

複式洋房

回覆:DIY 自製教材 Part 2 - 從 Game #42 起 (免費 share)

支持!支持!響你blog學到好多,thx

禁止訪問

MommyPanel勳章

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

要多多向你學習呢.

複式洋房

育兒性格勳章

樓主勁呀

首頁

尾頁

跳至