親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

歲半去旅行,會怎樣預備食物比BB?比甚麼BB食?

如題∼∼∼

大宅

Re: 歲半去旅行,會怎樣預備食物比BB?比甚麼BB食?

歲半要睇下你個bb食到咩野, 食到飯仔未?

我都無特別預備, 只帶了奶粉, 因為我bb歲半可以出街食飯仔, 粉麵, 麵包

別墅

Where you plan to travel? If you go Japan, Singapore or Taiwan, no problem at all. You only need to bring milk powder because, there is variety of food that can be chosen for your BB.

大宅

只要帶真空杯及一些米,便可隨時準備粥,大人食嘢亦不會受限制!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

除咗米..我會帶麥皮..老人牌(貴格)紅色即食嗰隻..因為仲快過焗粥仔又可以加埋bb奶粉落去好鬼香...我亞囡食到依家4歲都係咁食..有時乖就再加香蕉比佢勁好味!至緊要係5分鐘內搞掂..熱水週圍問人攞..唔使拎咁重!

大宅

米糊又如何

別墅

好媽媽勳章

citysuper 有錫紙包裝粥,成包放落熱水ok!+錫紙包bb food,成包放落熱水ok!仲有東西門市見到bb飯盒,一pack二包$25成包放落熱水ok!easy job!
http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10711;80/st/20051223/n/Kan+Yuet/k/8288/age.pngurl=http://www.TickerFactory.com/][/url][url=http://www.TickerFactory.com/]

公爵府

帶真空壺, buffet早餐可以裝定粥, 湯粉午餐食, 如食得大人嘢咪比大人嘢食, 唔食得就另外帶定米, 一包包即食米粉, 一包包即食通粉, 滾水焗就得, 餸方面, 有錫紙包bb food, gerber又有bb雞肉腸, 都ok架!
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

複式洋房

如果有buffet早餐, 可以攞定隻hard-boiled egg, 用來加落D粥或米糊度, 好好味架!

別墅

請問邊到可以買到錫紙包bb food?

大宅

我的小朋友差不多1.5歲去旅行時, 我係citisuper, 西田, uny, jusco. 有一些即食餸賣, 只需叫一碗米飯+即食餸就可以, 即食餸係用錫箔紙包裝, 所以用一大碗熱水把即食餸放下浸熱就得, 好方便但就好貴. :mrgreen:

別墅

想問這些錫紙包即食餸係 for 大人or BB? 有冇調味家?

大宅

全部帶晒即食bb food,有粥,有飯又有烏冬,
有玻璃樽裝又有錫紙包裝,
用熱水坐返熱就食得,簡單,乾淨,又快趣,
不過你要預先比bb試o下佢like唔like?
世上只有媽媽好,我就係一個好媽媽啊 :)

大宅

飲奶以經足夠,去到買D水果和麵包已經OK,
�旅行胃口唔太好,己經不是平曰幾点食飯,幾点玩,幾点

洋房

bring some distiled water for milkand a travel kitten will be very useful. Some baby biscuits and cup cakes is also a good choice.

大宅

我剛剛係過去的x'mas就同左我個歲半大的bb去了日本,因為係冬天,所以就帶左好多厚的衫,重有就係一枝大的minieral water and 一罐細的奶粉,帶水係因為驚bb唔習慣飲個度d水,所以帶係左係好d架. 另外我最失敗就係唔記得帶bb係香港最喜歡飲的果汁去個邊,起初諗住日本應該有得的,結果係冇囉 :-( 最後好彩都比我地找到一種佢喜歡的味道,如果唔係後果都唔知點囉.

所以你真係要衡量你bb的需要,而去決定你要帶d什麼囉.

大宅

conankan1:
我去了IFC的Citysuper, 找

複式洋房

我都會帶14個月BB去旅行﹐在citysuper見過錫紙包裝粥﹐$25一包。日本出的﹐好似是和光堂的。請問是否每次食一包﹖好似份量小左D。

複式洋房

睛靈勳章

我睇左你地既留言, 買左真空罐同埋和光堂既餸菜包, 整左比津津食。都ok喎! 而且佢都好鍾意食。

好多字, 我copy過黎又出唔到。麻煩大家移一移玉步去我BLOG度睇

大宅

噚晚去UNY, 和光堂嘅粥已冇晒 :cry:

首頁

尾頁

跳至