論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

Re: 好唔開心....無人明白

我都係全職媽咪,成日都同工人

伯爵府

我老公就好一些,會罵工人,正如其他媽咪話頭,只要大家都是有工人的媽咪,一坐埋就是申訴大會,講佢地點幫唔到手,仲要成日令我地好勞氣,只有請過工人的才知甚麼是貼錢買難受!唔係請工人就好似好叻!
但我奶奶就成日話我地要求高,有錢請工人好似好巴閉,炒工人就話我地無陰公,叫我積返一些福,大佬呀,以前試過一個來到是生蟲的,一個就10個月看十幾次醫生的,又成日講大話的,你地話可以點 ?所謂最正常的一個,我都用左佢4年,但其實佢都係唔多好,成日做錯野,但見佢都純品,都用左佢4年啦,佢話返去結婚,咁我咪唯有請個新,但最衰是這件,來了3個月就偷野,但我見佢細,得17歲(佢地的資料無個真,請佢時話21,原來佢地本passport可以俾錢買,任何身份都是假的,出生日期同名,我幾個工人都是一樣,其實你地可以叫佢取出佢地在印尼的身份証一看便知,但我無估到佢成咁),又成日偷我的野用,又偷食完話無食過,但已捉過她好幾次,又偷利是,又出2個電話,成日煲電話,半夜又傾到第2日唔知起身,令我個女late for school,都未算,最恐怖是在我家中拍照(是艷情照)又成日上天台拋垃圾,咁你地話係咪唔炒唔得 ?Agent都話我太好人,比其他人一早已炒了她,我好嬲,同佢講你身在福中不知福,我比的是正價人工,放足假期,又得一個小朋友,仲要全日返學的,根本好多人排隊想做,佢竟然話因為在我家太得閒,所以先係咁,
有無搞錯,唔通係我的錯 ?
我奶奶竟然話這是人地的私人相,關我什麼事 ?
我話如果我在工作時間映這一些相而又比老細發現,你估佢炒唔炒我 ?佢一日都幫住個工人,每一個都係,但佢唔係同我住的,佢根本唔明,成日話人地咁細個離鄉別,唔通去遠處打工就可以偷人野,就可以當老細無腦,當老細係傻瓜?

大宅

我以前個白痴印印都係話因為我成日唔係屋企, 所以佢先唔做野, 你話死得未? 我老公D屋企人(係大陸)仲攪野呀!成日叫我唔駛請工人照顧仔女, 請佢地就得, 到我後尾忍無可忍炒左白痴印印, 叫佢地來頂住先, 佢地竟然推三推四, 好在我有阿媽, 同我睇住, D外人平日就"口行行, 大隻講", 到你真係有事要求佢, 就走左去。
歌莉亞 寫道:
Agent都話我太好人,比其他人一早已炒了她,我好嬲,同佢講你身在福中不知福,我比的是正價人工,放足假期,又得一個小朋友,仲要全日返學的,根本好多人排隊想做,佢竟然話因為在我家太得閒,所以先係咁,
有無搞錯,唔通係我的錯 ?
我奶奶竟然話這是人地的私人相,關我什麼事 ?
我話如果我在工作時間映這一些相而又比老細發現,你估佢炒唔炒我 ?佢一日都幫住個工人,每一個都係,但佢唔係同我住的,佢根本唔明,成日話人地咁細個離鄉別,唔通去遠處打工就可以偷人野,就可以當老細無腦,當老細係傻瓜?

大宅

KP_128

你就好啦!雖然你個工人同我果個一樣咁差,但係起碼你老公諒解你. 我支持你請個一個新工人,我就同你一樣想法,我請個工人返嚟,係想佢幫輕我,唔係我幫佢,初初我都驚再請個返嚟會唔會仲差,又怕仔仔要適應過,但係到最後都決定再博一次,因為我好辛苦.祝大家好運

大宅

我老公係唔會開口話其他人,除了我同自己嘅家人 死未
★Barbie媽媽★ 寫道:
有咩不滿就同老公講,佢會幫我開聲話個工人!

複式洋房

我老公都係咁架, 不過慣左啦!
:lalala: :lalala: :lalala:

大宅

小心d,唔好請呢個工人 Mary Jean, 係bun bun. 我會炒佢,不個c6話佢做嘢ok,又勤力,如果有人打電話比佢想攞工人d工作表現,佢會mug都話ok架,唔好信呀. 因為佢對工人好過老婆......真係唔啱,會累人.... 最衰我唔係僱主,否則我一定會講真話
eileenycm 寫道:
我日日都係屋企對住工人,所以對工人要求會比較高,有時我會check吓d食物有無過期(試過好多次比我發現有嘢過期,個bunbun都唔知),我已經教過佢好多次,依然要我followup,一個工人照顧兩大一細都搞唔掂,有時仲要我幫手,我都唔介意,想幫佢洗我地d衫,打開個盒,無梘粉,想幫手煮飯,oh, sorry,無米 又無time management, train咗佢一年啦,決定放棄,再換
不過,最唔開心係無人支持我換工人,我同我老公講想換工人,佢第一個反應比我係覺得我煩(我知道要換工人真係好煩,仔仔又要適應)但係我真係無辦法,佢完全唔諒解 雖然宜家簽咗個新bun(二月到),但係我知道佢依然覺得我有問題要求太高,因為佢成日同人講話我覺得個工人唔好...,佢唔係係屋企對住佢點會知 希望新個工人好d啦,如果仲差個呢個,我就慘啦,一定比佢話我都話之前唔好換啦,忍吓就得啦
:evil:

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

點解d c6咁鬼死衰, 我果個又係咁, 對個工人仲好過對我 [quote]
我老公係唔會開口話其他人,除了我同自己嘅家人 死未 [quote]

複式洋房

我上次炒工人,我老公同我講,"你唔洗再請啦,你一世都唔會請到好工人,"....佢話因為我要求高
大佬,日日對住個工人,都係想要個聽聽話話啫
而家個工人so far ok,但老公竟然同我講佢另願要番之前個乜都唔識又偷野既工人(因工人好鐘意bb),佢都唔知係咪同我作對
做fulltime mama受o既pressure真係唔係人人明,又要去睇諒個工人而降低自己要求,又要睇老公做人,
好在有乜唔開心可以上黎吹下,同朋友傾下

大宅

原來有咁靚媽咪都同我嘅處境咁相似,又要湊小朋友,擔心佢嘅健康,學業,又要兼顧頭家,仲要照顧埋個低低工人 不單只唔體諒,仲比佢地覺我地好煩,要求高,最鍾意換工人,你估我地換工人好過癮咩,其實我地都好慘架,要從新適應過,又要train佢,好辛苦 佢地唔知幾時先明白我地嘅...... 我諗佢地一世都唔會明. 繼續對佢地好過老婆.

有樣嘢我真係好鬼嬲,就係個個月都要我出聲追佢先比家用,等我好似乞衣咁,但係出糧比個工人就有早無遲(有時可能星期三先到期出糧,佢就會係星期六早上就出比佢,點解???因為工人星期日要放假,可能要用錢又或者要匯錢返屋企,所以要星期六早上比佢,等佢可以早上去銀行攞錢)你地話佢幾週到 不過係對個工人唔係老婆,大家話係唔係好可笑 :-(

大宅

有樣嘢我真係好鬼嬲,就係個個月都要我出聲追佢先比家用,等我好似乞衣咁

呢樣野同我老公一樣既?好乞人憎!我地真係同病相連! :-( 不過工人既糧係我出比工人, 叫佢負責比糧個工人我諗我好易比人告欠薪都似!

複式洋房

I am not showing off, I am glad that my hubby is very understanding and he knows how angry I am when I have to deal with such a stupid and lazy and tricky maid.

I guess my hubby can share my feeling because:
- he is working 5-day a week, so he can tell how bad the maid is when he is at home on every Saturaday
- and he suffers a lot when I get upset by the maid, you know i have to find somewhere to release my anger

Can your husbands stay with you for one whole day at home, then, I think your husbands can tell how bad your maids are. It helps him to understand your pressures.

大宅

KP_128,
我老公基本上都係每星期返5日工, 不過响大陸返。我明白佢既心態就係總之有人睇住個女佢就唔理, 覺得我投訴工人就係我既問題。

不過我有我既方法"教訓"下我老公, 等佢體驗下工人幾經典:星期一晚我老公上返大陸前直接同工人講, 叫佢燙好响洗衣舖磅洗好既衫, 我有聽到但我當聽唔到。平日個燙斗keep左响我度, 因為佢黎左3,4個月我發覺佢都仲係未曉分邊D衫要燙, 邊D衫唔駛燙/唔燙得, 又唔會每次燙衫之前同我講聲, 於是為免佢再燙壞我D衫我索性收埋個燙斗, 有需要時就攞出黎。呢幾日我特登唔出聲提工人, 佢就真係完全忘記阿SIR吩咐佢燙衫呢件事。尋晚我老公返黎, 工人都仲未醒起呢件事; 到今朝我老公就望住袋完封不動既衫問工人: "你係咪已經燙好左D衫?" 工人就啞左+ O型嘴!我就只係離遠同工人講左句: "我唔明點解你過去幾日都冇問過我攞燙斗。" 或者因為我唔係鬧工人 (佢又就黎走, 而且D衫係我老公要用唔係我既, 哈!), 我老公今次都冇出聲, 等佢仲以為指揮個工人做野好輕鬆, 咁容易?!我老公之前除左話我難相處外, 又揶揄我梗係比instructions比得唔清楚, 又話我唔識motivate d工人... 我真係要比多d機會我老公同直接deal with d工人!d工人唔上心的話, 我幾態度友善, 幾有心機耐性教都冇用啦。

大宅

今個月又要做乞丐啦,c6先幾日就同工人講,對唔住,我唔記得攞錢出糧比你,聽日先比你,sorry 但係到今日為止佢仲未比家用,我今晚打算寫張memo比佢,苦事同佢講
smallpiggie 寫道:
[quote]
有樣嘢我真係好鬼嬲,就係個個月都要我出聲追佢先比家用,等我好似乞衣咁

呢樣野同我老公一樣既?好乞人憎!我地真係同病相連! :-( 不過工人既糧係我出比工人, 叫佢負責比糧個工人我諗我好易比人告欠薪都似! [/quote]

別墅

我呀媽成日都係為左呀爸遲比家用鬧交, 每個月都係咁, 唉!d男人真係衰架(連我呀爸都唔幫 )

所以我係結婚前就叫老公每月把家用自動轉入我戶口, 佢當時當然乜都肯啦!

大宅

宜家真係唔想同佢講野 :-| 剩係想同佢講:我想離婚 (當然唔係為咗d家用啦 :-( :-(

男爵府

What I can say is sometimes males can understand as they pay little attention to these "trivial" things. To us, mothers, are unbearable!!!

I always report the bad things to by HB and he says every maid like this, I can't expect too much la. I know, I know. Just like today morning, I had to wake my lazy maid up. She overslept for nearly one hour. Her excuse is the alarm clock is broken. I asked her why she didn't tell me in advance.
In fact, she overslept for a whole week.

首頁

尾頁

跳至