跳至

首頁

尾頁

伯爵府

自從做左媽咪,對自己媽咪唔同哂

記得以前媽咪講多兩句,都會覺得煩呀咁...
又會覺得媽咪點唔好...
不過自己做左媽咪之後,我對佢既態度比以前仲好...好到仲會同佢講"我愛你",我諗呢句說話最記得係小學做母親節卡會寫...大左至出o黎做野都無講過 媽咪聽完都好開心,仲好似想喊咁...

大宅

Re: 自從做左媽咪,對自己媽咪唔同哂

當身為人母既時候
先知道原來媽媽真係好偉大~

伯爵府

當諗返,以前無網床,無highchair,媽咪真係要揹住我做家務...
6個月,當時我都有1x磅啦...又仲bf喎...真係可以諗到佢有幾辛苦

男爵府

係呀係呀... :-( :-( :-( 媽媽真偉大...連我老公都話怪唔得歌仔都只得"""世上只有媽媽好"""~

hello, 我叫澄澄yubi, 2009年5月29日出世 ^__^

別墅

susanpang:
無錯, 真係會講左好多野, 不過我無妳咁有勇氣講 "我愛你"
因為想講果刻都已經想喊

男爵府

我都係呀, "我愛你"就真係冇勇氣講, 但有次遲番接阿仔, 一入門口就講"對唔住呀, 我咁遲番", 阿媽嚇到傻左(我呢d不孝女, 巳前只有成日同阿媽鬧交 ), e+唔單止明白佢巳前架辛酸, 亦都明白有時一齊照顧咁多小孩, 偏心乖d個位, 就係無可口非.

"媽媽真偉大" - 呢句最岩

大宅

其實我由搬咗出黎住之後已經覺得媽媽好..因為以前乜都唔駛做,呢家就乜都要做,先知原來好多以前我地"yim"佢煩既野,呢家好似係自己做緊咁,先明白點解佢會咁煩......所以結了婚後,真係比以前對阿媽更好...ha ha,所以生女都幾好...因為體會到當中既原因,自然對阿媽好d...

男爵府

有呀!! 好左架!!

一生完見到亞媽講左"我愛你" 仲有喊架.. 亞媽都眼濕濕..
而家亞媽有事..更加怕旦旦冇左婆婆

複式洋房

Me too!! During the 1st mth of my bb born, my mom helped me at my home. At that time, esp the 1st wk after back home, cried for several days coz it's really difficult to take care of my bb. My mom calmed me down and release my pressure. Then, I felt being a mom is great great great!! Can't imagine how the traditional mom can take care several kids and do the housework at the same time, it's amazing!

別墅

畀面勳章

當由我生完bb個一刻開始, 我終於都體會到生仔個重痛苦. 馱仔時都冇咁大感受, 可能馱得唔辛苦. 一生完仔, 同阿媽講: 我生左啦! 之後就忍唔住勁喊, 跟住搞到阿媽都喊埋一份, 好搞笑! 不過, 現在同阿媽既關係真係比以前更加好! 知道點解阿媽會咁緊張自己, 夠唔夠衫着? 飽唔飽?....
在街上見到大肚婆或者見到d媽媽, 都會覺得好開心, 唔知點解?

大宅

醒目開學勳章

我都係 生左之後對呀媽好好 17歲已經搬左出去住 個時放假都未必會返屋企 電話都未必有個 因為次次打親俾佢佢都係哦我 以前覺得呀媽好煩=.= 到依家做左人呀媽就唔同晒 知道以前佢點解會咁長氣了...哈哈
因為我呀媽要返工 佢一放假我就帶埋呀b返外家訓 陪佢傾計 shopping 佢仲要俾我哦返轉頭 成日都驚佢食唔飽著唔暖...我呀媽返工既話 我同佢都會keep住一日傾2次電話 有一日仲搞笑 係外家執野搵到我14,5歲寫俾佢個張母親節卡[個時係我最壞既時間]上面寫埋好多肉麻野 好似[我愛你][如果有得俾我揀第個呀媽 我都會揀返做你個女]呢d野 俾呀媽睇返 佢話佢唔記得左呢張卡有收過喎/.\咁我就同佢講 我話你依家睇多次囉 我以家仲真心過以前 之後大家都好開心咁笑

伯爵府

無諗過自己以前點解可以對媽咪咁衰...佢講咩都唔聽...
雖然話我媽咪而家仲好後生,但係我就總係覺得浪費左好多時間...而家真係日日都有打電話俾媽咪,以前就一日一次,而家真係一日幾次...有時我媽咪會話"今朝咪打過俾我囉,又打",我會話"掛住你嘛"...

大宅

我同mami由細到大都好好感情~~~之前結咗婚住喺Singapore時都會晚晚打返HK,e+係HK住更加係一日幾次無走雞~~~
生完曉霖時佢請咗半個月假日日喺屯門去法國醫院陪我,出院後又日日出Hung Hom幫手(仲封咗5位數大利是比Baby)mami對我又出心又出力,我想不到世上會有另一個人更加無條件愛我為我付出 :-( 所以我除咗攬mami同用口講"愛我你"仲會用sms...mami學識之後仲成日sms我添

MaMa萬歲

伯爵府

我媽咪唔識d科技野,我同佢只會用口講,但有時d好 既野,就會用card寫俾佢...睇到都會好想喊...其實我又唔係想整喊佢,但佢就話我終於都"大個女"

侯爵府

BK Milk勳章

我好感動 :-( :-( :-(
我同媽咪感情好好, 我可能係佢同爸爸既第一個bb, 所以佢地都幾o錫我, 當我有左晞晞時, 我第一時間同佢地講, 佢地好開心, 個大女有左家中第一個孫孫,
本來我打算搵隔離屋個師奶幫我湊晞晞, 但佢屋企d細路大, 唔係好方便, 而佢個friend 又剛剛傷左隻手, 我媽咪辭左份工幫我湊晞晞, 我感動到想喊, 佢同爸爸好辛苦禁湊大我同細佬妹, 依嫁細佬妹做野, 想佢地兩個休息下, 去下旅行, 依嫁仲要幫我湊晞晞, 我成日對著晞晞講要聽婆婆公公話, 唔可以成日扭計, 要乖乖, 因為公公婆婆湊大媽咪, 依嫁幫媽咪湊晞晞, (唔知識唔識聽), 不過晞晞真係幾聽婆婆話

伯爵府

因為做女個陣唔識孝順媽咪,到自己做左媽咪先識,覺得遲左...
不過媽咪話唔緊要,我覺得咁先內疚 :cry:

首頁

尾頁

跳至