跳至

首頁
12345...24

尾頁

男爵府

回覆 大笨豬 的帖子

呀, 咁點算呀
D時間好難就囉

禁止訪問

好媽媽勳章

引用:回覆+大笨豬+的帖子呀,+咁點算呀+D時間好難

複式洋房

引用:Quote:kwan_0128+發表於+13-9-17+12:00+有

原帖由 puicps0614 於 13-09-17 發表
校網寫左1102面試
得一日面試?

禁止訪問

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+puicps0614+於+13-09-17+發表

大宅

回覆:保良局田家炳兆康幼稚園

一間當日早啲去報,一間遲啲先報,咁interview時間就唔會撞,我舊年都係咁。

男爵府

引用:一間當日早啲去報,一間遲啲先報,咁interv

原帖由 sovivi 於 13-09-17 發表
一間當日早啲去報,一間遲啲先報,咁interview時間就唔會撞,我舊年都係咁。

...
我上年都係,交form時間隔開啲,上市in田家炳,下午in易桂芳,因為我首選田家炳,安排早上去面試嘅話,囡囡會有精神啲。

別墅

想問下大家意見,我仔上年都有in 保田,都係我首選,但肥左,細仔12月可能都未肯講野,但咁好彩今年兆安佳寶仲有位收左下午班,但我仍然十五十六想今年報多次保田重讀k 1或插k 2,升番保小(70網)機會好似好過佳寶,另都想問讀71網嘅幼稚園會唔會影響升70網嘅小學架?

伯爵府

回覆:PYHei1210 的帖子

睇黎你真係好鐘意保田呀 你小朋友有無收到信可後備呀? 本身我仔都肥左嫁 但之後收到電話後備入到下午班 之後再成功轉埋上午班 如果真係好鐘意你可以試下依家打去問仲有無位..插班入去

大宅

叻叻勳章

舊年我一早等開門,去睇收生結果(因為我只報左一間),以為唔收,即刻去書記度留名排後備,佢話有位的話有機會考慮再收!
失望之際,臨走再睇多次收生結果,望真D原來收左下午班,再折返取消後備留名!真係太緊張啦!!

別墅

HKL .3, 我八月都有打去問過就話無位,所以讀佳寶囉

大宅

剛搬到藍地,見到你地講到咁好,一陣打去問下有冇插班位先!

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

想問問讀緊呢間既小朋友家長,呢間教英文既時間佔得多麻? 想知上小學會唔會吃力呢~

謝謝大家!
我地黎囉Babe

公民黨班9今日食左9糧未呀?

別墅

回覆 50246419 的帖子

呢間於k2、k3有英文班的,係老師於小朋友k1下學期會有通告問吓家長比唔比小朋友被老師有呢個評估,要知道的是英文班必定要係返下午班,所以有些家長未必喜歡。大仔現k3,返了兩年英文班都幾開心,呢個班每年只有一至兩班,應該是因為人手問題吧,話明英文班佢會每一班都有一位專責的外藉老師每日跟自己班的小朋友一齊,唔似k1那時一星期只有兩至三節時間在。另外,每星期有一日會留多半小時同小朋友上多一陣phonics,作為家長的我就覺得幾好。

侯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

karmanf 發表於 13-9-24 23:01
回覆 50246419 的帖子

呢間於k2、k3有英文班的,係老師於小朋友k1下學期會有通告問吓家長比唔比小朋友被老 ...
好多謝呢位家長既寶貴資料,謝謝你呢!
我就係想小朋友學下Phonics

我諗緊將來揀宏廣定係其他收學劵的

真係好多謝你呢!!!!
我地黎囉Babe

侯爵府

我岩岩打去問學校有無類似open day既活動,等家長了解學校多D。

聽電話果位(唔知係老師定係職員)好好人呀! 佢好有心機咁同我講解,我話佢知我個係細B,佢仲同我分享需唔需要比小朋友遲一年入學既心德,已經對這學校有好感了~
我地黎囉Babe

伯爵府

回覆:50246419 的帖子

k1都已經有教phonics.有本phonics書上堂教,同埋呢間係課程都較深嫁 唔會話上到小學追得辛苦,我幫我仔報呢間時睇左好多呢間學校既資料 ~我仔依家讀緊K1我同老公都好满意

侯爵府

HKL.3 發表於 13-9-25 13:20
k1都已經有教phonics.有本phonics書上堂教,同埋呢間係課程都較深嫁 唔會話上到小學追得辛苦,我幫我仔報呢間 ...
謝謝呢位家長既資料呢!
咁就好啦,我最希望阿女將來可以響學校學phonics,唔駛咩都出去學

我初初以為收學劵既幼稚園程度會無咁高,所以我擔心會唔會追小學追得辛苦

咦家可以有信心揀呢間了

謝謝資料呢
我地黎囉Babe

別墅

回覆:50246419 的帖子

今年6月已經畢業,雖然未曾讀過其它幼稚園,不能和其它幼稚園作比較好不好,不過小孩讀得很開心,還有如果入了英文班課後額外半小時是外籍老師教授,起碼會多些接觸外國人是很好,對日後升小面試也許信心大D(見到外籍老師不會陌生)

;-) ;-)

侯爵府

acw 發表於 13-9-25 14:08
今年6月已經畢業,雖然未曾讀過其它幼稚園,不能和其它幼稚園作比較好不好,不過小孩讀得很開心,還有如果 ...
謝謝呢位家長既分享呢
我地黎囉Babe

別墅

其實如果家長唔介意學校地方比其他幼稚園細或環境冇咁靚,但其可上校網睇佢環境都略知一二,老師真係算好有心機對小朋友架。
另外,我二仔都係細仔,剛入k1最初怕佢唔習慣,但而家成日都好開心話我知學校情況,所以唔使擔心細仔架。

首頁
12345...24

尾頁

跳至