自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好煩惱, 唔知點做......

前公司 (東華三院屬下的中學, 非常唔開心下補錢辭職走) 同事約我返去做埋最後一份考績報告, 我同之前 supervisor 傾過, 我話唔想返, 同埋我已經走左, 點解仲要做, 佢話都知我返緊份新工, 唔係話返就返, 但係今次係東華要求, 你知啦, 大機構, 好麻煩, 希望我可以幫下手, 而佢都話攞份報告係酒樓簽, 同埋請我飲茶, 唔洗我特登返上學校, 咁我見佢之前都對我好好, 只不過有 d 衰人令我好唔開心先走, 咁我又唔想令佢為難, 所以我就應承左下個星期六上午同佢飲茶.

點知老公話唔比我出去, 因為佢話我已經走左, 有乜野都應該係我走之前完成, 而我走都係因為唔開心, 仲要補錢走, 點解而家要我就公司而特登返去做份報告, 亦都唔想我返去見到曾經傷害過我既人, 當初佢支持我補 5 千幾蚊走, 都係唔想我日日返工都唔開心, 所以而家佢好嬲呀. 我同佢講, 因為今次係 miss 開聲, 咁我唔想令佢難做, 但係老公話係原則既問題, 係公事上, 佢以往會比我自己決定, 但係佢今次話唔可以, 今次如果聽 miss 話即係唔聽佢話.

我知老公為我好, 唔想佢唔開心, 同樣地我亦都唔想 miss 難做, 而家我已經應承左 miss, 所以我都唔點算?

禁止訪問

Re: 好煩惱, 唔知點做......

子爵府

俾我,我老公只會俾意見,聽唔聽,佢都唔會左右,會尊重我既決定.你番去,係人情,唔番,當然係好有道理啦!所以你要自己決定應唔應該番.
不過,如果我係你既身份,就梗係要聽老公話啦!佢都講到咁強梗,無謂因為呢件事,搞到你兩個唔開心啦!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

你都應承左!而家話唔返,又好似唔係咁好!!

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我覺得睇下你過唔過到自己果關,只係寫份report,又唔想令別人難做的話咪去lor,而且你前同事都出黎比你寫唔駛你返學校.
但係站在你老公立場,他當然唔想你再受傷害,如果你站在兩難,咁就要睇下份report係唔係重要到一定要寫,如果重要便去,否則就唔去.
相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

伯爵府

若係我, 我唔會同意幫佢做, report佢地做, 你去簽個名, 真係要睇清楚份report寫乜先好簽, 有乜野責任都係簽名既人負, 你先生講得啱, 要做既離職前應先講明, 當然佢太強硬又唔好, 需然用意都係為你設想, 但都要尊重你既選擇權, but我都會勸你唔好簽囉 你驚得失舊同事...佢又何尚唔係強你所難呢!

等待驗證會員

同意.
mameme 寫道:

若係我, 我唔會同意幫佢做, report佢地做, 你去簽個名, 真係要睇清楚份report寫乜先好簽, 有乜野責任都係簽名既人負, 你先生講得啱, 要做既離職前應先講明, 當然佢太強硬又唔好, 需然用意都係為你設想, 但都要尊重你既選擇權, but我都會勸你唔好簽囉 你驚得失舊同事...佢又何尚唔係強你所難呢!

大宅

If i were u, i will not help!

大宅

yes, if I were you, I'll not help ar...cuz why do I need to sign anything la?...

大宅

好多謝各位既意見.

頭先我姑仔 and 舊同事都提醒我, 我離職既手續已經辦妥, 已經再唔係東華三院既員工, 就算簽個名都應該有問題, 再講, 如果我改左電話 or 佢地聯絡唔到我, 最終佢地都係將份報告 return 返東華, 講明呢位員工已離職, 除非根本係佢地 keep 住左, 而家先醒起要搵你做返份報告.
但係我衰在一時口快, 諗住簽個名好簡單, 無諗清楚就應承 miss, 而家就睇下點同 miss 講囉, 如果係其他人, 我就會一口拒絕, 但係呢個 miss 好好人, 對我亦都好好.

用戶要求終止服務

考績報告係咩黎?如果係我我唔會幫,佢地又唔係對你好,你仲要補錢走,你好好人呀!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我係你就唔幫啦,你幫了別人,但就無人可以幫你修補同老公的關係,你覺值得嗎?打電話比miss推左佢啦,你話你老公唔比,都無辦法的。
我以前份工又係咁,我做會計的,因為公司無咩生意(係私人財務公司),97年前生意好,一年淨賺1仟伍佰萬,但97年後樓市開始差,2按已沒有生意,所以公司係2000年close,但仍然留番個公司牌,走個年連雙糧都話無,搵到錢唔見你比多些,搵唔到全cut,結果都唔係太愉快咁離開左,跟住大半年後,老闆打來比我,叫我番去幫佢跟埋盤數,但我話要照顧bb沒時間,跟住佢原形畢露了,問佢有無錢比番的,佢話無,盤數係係我離職果年,所以我要埋左盤數佢,係我的責任,彩佢都傻,又要我過海,又要我搵人幫手湊仔,但又無錢收,仲要話係我責任,真係 都來,罵完佢一輪收線。

伯爵府

咁你不妨向該miss直言你既疑慮同難處, 仲有家人既反對作為拒絕理由, 若該miss真如你所講好好人, 佢都應該體諒你而且不能強人所難, 若你拒絕佢而會令佢不滿, 佢又有幾好人呢! 別忘記道理在你方啊!

首頁

尾頁

跳至